Jiu jitsu reprezintă cel mai popular stil de arte marțiale practicat în multe țări ale lumii, este o metodă de mișcare specială, nu este convențională. Acest sistem de arte marțiale este conceput pentru utilizarea practică în situații de autoapărare, atunci când se pot ivi conflicte ce pot degenera la violență fizică. Prin cursurile de jiu jitsu poți învăța tehnici prin care să-ți imobilizezi agresorul, fără a-i provoca răni grave.
Navigare rapidă în articol:
- Cursuri de Jiu jitsu – Avantaje și dezavantaje
- Cursuri de Jiu jitsu pentru începători
- Cât de bune sunt cursurile jiu jitsu pentru copii?
- Jiu jitsu pentru persoanele în vârstă
Cursuri de Jiu jitsu – Avantaje și dezavantaje
În cazul acestui sport, indiferent de tehnica utilizată pentru atac, accentul se pune mai ales pe aplicarea practică în autoapărare.
Jiu jitsu utilizează un întreg set de tehnici specifice din diferite categorii, care includ:
- Tehnici de respirație
- Tehnici de amortizare a căderilor
- Jocuri de luptă, căderi, apărări contra ștrangulărilor, lupta cu picioarele
- Tehnica fixărilor, tehnica articulară, blocaje
- Degajări din diferite prize sau din încenturări, lupta la sol
- Tehnici de lovire cu mâna și cu piciorul
- Tehnici de dezarmare a unui om cu pistol
- Tehnici de apărare împotriva diferitelor lovituri cu pumnul, cu piciorul sau a apucării de păr
- Tehnici de apărare împotriva loviturilor de pumnal, cuțit, stilet, briceag, de obiecte care au mărimi și greutăți diferite
- Combinarea unor tehnici de lovire cu tehnici de jiu jitsu.
Jiu jitsu – Avantaje:
- Acest sport are efecte pozitive pentru tot corpul, ajută la scăderea în greutate și modelarea siluetei
- Printr-un antrenament de 90 minute se pot pierde în jur de 500-1000 calorii
- Este un sport care nu necesită multă forță, ajută la îmbunătățirea formei corpului, la consolidarea unor grupe musculare, la tonifierea și creșterea rezistenței corpului
- Reduce stresul și depresia
- Este un sport care se bazează pe tehnică, poate fi practicat și de femei, copii, persoane care nu mai sunt la vârsta tinereții
- Crește încrederea în sine, stima de sine, certitudinea că poți face multe lucruri, elimină sentimentul de neîncredere; după antrenamentul jiu jitsu ai senzația că nu te mai temi de nimeni și de nimic
- Cuprinde tehnici eficiente în autoapărare pe care este bine să le deprinzi corect și să le folosești dacă ești nevoit în situații critice din viață, când trebuie să te aperi
- Te obligă să duci un stil de viață sănătos, trebuie să mănânci și să dormi mai bine pentru a avea mai multă energie
- Poate ajuta în combaterea stresului, anxietății, tristeții, tulburărilor de dispoziție, depresiei, tulburărilor de somn, stărilor negative cauzate de traumatisme psihologice
- Acest sport scade nivelul hormonilor de stres și ajută la creșterea secreției de endorfine, astfel se îmbunătățește starea de spirit; endorfinele au și rol analgezic, ameliorează durerea și pot ajuta în creșterea imunității.
Cursuri de Jiu jitsu pentru începători
În primul rând sunt necesare câteva exerciții de încălzire corespunzătoare. Încălzirea este întotdeauna recomandată și constă în alergare, mersul piticului, stretching, sărituri pe loc, rostogolire. Aceste exerciții au ca scop:
- Stimularea sistemului neuromuscular și cardiorespirator
- Pregătirea corpului pentru exercițiile de jiu jitsu
- Prevenirea riscului de a suferi leziuni în timpul antrenamentului
- Îmbunătățirea circulației sângelui.
Pentru începători exercițiile sunt destul de simple și se deprind prin practică frecventă.
Se începe cu cele mai simple tehnici și treptat se învață și tehnici mai complexe:
- Salutul între cursanți, între cursanți și instructori, salutul din genunchi, din picioare
- Tehnici de respirație normale, sonore
- Diferite poziții care includ poziția de salut, pentru meditație, de pregătire, de gardă, de odihnă, de repaus, de așteptare, de rotire a corpului, de pivotare a corpului
- Deplasări normale, cu pași adăugați, cu pași încrucișați, mersul tipic samuraiului
- Tipuri de căderi, rostogolirea înainte sau înapoi, rostogolirea laterală, tăvălugul, căderea în față sau în spate, căderea în lateral
- Tehnici de luptă stând în picioare, dezechilibrări, prize normale, prize ale antebrațului, prize ale ambelor brațe, prize frontale sau dorsale ale umărului, priza gulerului
- Lovituri directe sau indirecte cu brațele, lovituri cu picioarele frontale, lovituri cu genunchiul
- Blocaje la diferite nivele, apărări din poziția în picioare, apărarea prin secerare, prin fixarea cotului, prin întinderea brațului, fixarea cotului spre umăr, pararea loviturilor adversarului
- Diferite tehnici speciale, articulare, ștrangulare, a fixărilor, atacuri cu prindere sau prin lovire și așa mai departe.
Cei care își doresc să învețe toate aceste metode de autoapărare pot urma cursuri de jiu jitsu pentru începători în București prin JiuJitsuClub.
Tehnici de jiu jitsu pentru începători
Toate tehnicile jiu jitsu sunt împărțite în diferite mișcări ofensive, strategice și defensive. Acestea sunt formate din mișcări de bază ca de exemplu: poziții, căderi, lovituri, dezechilibre și multe altele.
Jiu jitsu te ajută să înveți modalități prin care să te simți în siguranță, să faci față violenței în caz de nevoie. Pentru deprinderea tehnicilor jiu jitsu sunt necesari ani de formare, de antrenament. Acest efort merită pentru că se va ajunge la un nivel avansat prin care te poți apăra singur de un agresor.
Tehnica Mata León
Prin această tehnică se neutralizează atacul unui adversar, prin sufocare la gât. Această tehnică se aplică în antrenamentele MMA și de Jiu jitsu brazilian.
Vezi aici metoda de realizare corectă a acestei tehnici:
Cât de bune sunt cursurile jiu jitsu pentru copii?
Nu doar adulții pot face antrenamentul jiu jitsu, și copiii pot practica acest sport care are foarte multe avantaje. Când vine vorba de copii sportul este chiar recomandat. În ceea ce privește jiu jitsu, antrenorii consideră că acest stil de arte marțiale are beneficii remarcabile pentru copii.
Prin cursurile de jiu jitsu beneficiile nu se limitează doar la contextul fizic, copiii au și alte avantaje. Acest sport ajută la buna formare a caracterului, la creșterea încrederii în sine și a rezistenței corpului.
Jiu jitsu este un sport foarte bun pentru copii, care ajută la formarea și dezvoltarea lor.
Jiu jitsu – Beneficiile acestui sport pentru copii
Specialiștii consideră că la copii jiu jitsu aduce foarte multe beneficii fizice dar și psihologice:
- Îmbunătățește reflexele și crește flexibilitatea corpului
- Îi învață pe copii cu disciplina, îi determină să învețe în mod constant, să evolueze, să își dorească mereu un rezultat mai bun, să-și asume ceea ce fac, să se maturizeze, să devină mai responsabili
- Poate ameliora crizele de astm la copiii care suferă de această problemă de sănătate
- Îmbunătățește funcția respiratorie
- Ajută la buna funcționare a sistemului cardiovascular
- Are efect excelent în cazul copiilor hiperactivi, jiu jitsu îi ajută să-și consume într-un mod eficient energia
- Îi ajută pe copii să se concentreze mai bine, să-și dezvolte raționamentul logic și echilibrul mental
- Este o modalitate prin care copiii învață ce este respectul față de ceilalți oameni
- Îi pregătește pe copii pentru ceea ce urmează, le crește încrederea în forțele proprii, îi ajută să fie mai bine pregătiți pentru viață
- Îi învață să aibă mai multă încredere în ei, să fie atenți, să nu subestimeze valoarea adversarului, să învețe din greșeli, să persevereze, să fie ambițioși, să învingă obstacolele.
Jiu jitsu pentru persoanele în vârstă
Jiu jitsu poate fi practicat chiar și de persoanele în vârstă. Acest sport nu este doar pentru persoanele tinere. Din păcate nu toate persoanele acordă o atenție deosebită condiției fizice, nu înțeleg cât de important este sportul pentru menținerea sănătății. Jiu jitsu este pentru toată lumea, pentru bărbații și femeile de toate vârstele. Cei care consideră că este dificil pentru ei să practice acest sport se înșală, pentru că jiu jitsu se bazează pe tehnică, nu pe puterea corpului.
Jiu jitsu îi ajută pe oameni să se mențină în formă și după ce au depășit vârsta de 50 de ani. Sunt și bărbați de 60 de ani care practică jiu jitsu. Chiar și cei care se apucă mai târziu de acest sport pot avea multe avantaje, se pot bucura de beneficiile oferite de jiu jitsu pentru corp și sănătate. Ei pot folosi anumite echipamente speciale de susținere a articulațiilor genunchilor care ajută în stabilitate și confort. De asemenea, ei trebuie să facă multe exerciții de încălzire înainte de antrenamentul jiu jitsu pentru a preveni leziunile, inflamațiile, pentru a îmbunătăți flexibilitatea articulațiilor.
La persoanele în vârstă, timpul de antrenament jiu jitsu este puțin mai scurt ca la cei tineri. S-a constat că ei realizează exercițiile mai atent, mai încet, se concentrează foarte mult pe tehnică, ei fac progrese lente și constante.
De ce aleg oamenii în vârstă să practice jiu jitsu?
În primul rând pentru că acest sport le oferă mai multă încredere în sine, mai multă siguranță, sunt mulțumiți că învață metode prin care se pot apăra. Ei știu că nu pot combate un atac al unui agresor tânăr pentru că este mai puternic și mai rapid, dar prin tehnici jiu jitsu și poziții de bază ale acestui sport pot face față acestuia.
Jiu jitsu îi ajută să se mențină în formă, să elimine kg în plus, să aibă mai multă putere. Prin jiu jitsu fac mai multă mișcare, exerciții care le oferă o stare de bine.
De asemenea, jiu jitsu poate fi practicat și de femei pentru că acest sport folosește mai multă tehnică decât forță. Prin antrenament ajungi să imobilizezi o persoană care poate avea greutatea corpului mai mare ca a ta.
Acest sport îi învață pe oameni numeroase metode de autoapărare, prin care pot face față unor situații dificile, îi învață cum să stea departe de practicile dăunătoare care din păcate sunt atât de frecvente în societatea actuală.