Boabele de cafea sunt numite astfel dar în realitate sunt fructe de pădure, produse de arborele de cafea, care poate ajunge la înălțimea de 10-15 m și poate trăi cca. 60 de ani.
Știți la ce se folosește rășina ,,șelacˮ de orgine animală? Este o substanță extrasă din gândacul Lac sau Laccifera Lacca, originar din sud-estul Asiei. Se aplică pe mere, lămâi, portocale, fasole pentru a le da strălucire și a preveni descompunerea prematură a acestor produse. Șelacul se folosește și în produsele de patiserie, pentru bomboane, acadele, glazura boabelor de cafea și a fructelor. Atenție la ce produse cumpărați!
Obiceiul de a consuma junk food sau cartofi prăjiți îți poate afecta starea de sănătate. În prezent copiii preferă astfel de alimente și nu este deloc bine pentru că duc la obezitate. Părinții ar trebui să-și dezobișnuiască copiii să mănânce astfel de produse și să-i învețe să consume alimente cu puțină grăsime și multe fibre, care să nu aibă prea multă sare sau zahăr. Alimentația sănătoasă este cheia menținerii greutății corporale normale și a îmbunătățirii stării de sănătate a organismului.
Se spune că alcoolul consumat în cantitate redusă face bine la sănătate (că ar reduce riscul de boli cardiace și diabet), dar astfel de studii nu au fost puternic fundamentate. Acest lucru nu trebuie să te determine – în cazul în care nu bei deloc – să te apuci de băut, doar pentru că tu crezi cele spuse, deci din motive de sănătate. Ideea care trebuie reținută este că persoanele care consumă alcool frecvent trebuie să-și schimbe acest obicei, să reducă cantitatea de alcool la 1-2 pahare pe zi.
Tânțarii sunt atrași de alimentele sărate dar și de alimentele care conțin potasiu. Aceasta este explicația faptului că țânțarii preferă sângele oamenilor care au mâncat recent banane (au o cantitate semnificativă de potasiu). Pentru a alunga aceste insecte se recomandă menta, cuișoarele, lămâia, tarhonul deoarece țănțarii nu suportă astfel de mirosuri.
Ceaiul, indiferent din ce plantă medicinală este realizat, trebuie băut doar proaspăt. Chinezii consideră ceaiul preparat cu o zi în urmă că nu este sănătos pentru organism, deoarece poate afecta negativ pereții stomacului, iritând mucoasa acestuia.
Colorantul alimentar folosit la bomboane, sucuri, dulciuri poate afecta sănătatea copiilor. Astfel de substanțe sau aditivi chimici sunt cauza stărilor de anxietate și iritabilitate la copii. Cei mai nocivi sunt coloranții alimentari roșii și galbeni.
Avocado conține persină – o toxină care este otrăvitoare pentru păsări și animale de companie. Evitați să dați avocado la porumbei, peruși și papagali. Cacao are teobromină care este un compus toxic pentru un animal de companie, îi poate provoca stări de diaree, vărsături, tremurături și chiar convulsii. Florile de crin sunt otrăvitoare pentru pisici, le poate cauza insuficiență renală. Ceapa, usturoiul, prazul conțin compuși de sulf care dacă sunt ingerați de animalele de companie – câini și pisici – pot irita stomacul acestora și le poate afecta sănătatea.
Culoarea roșie sau verde la ardei nu indică dacă acesta este mai mult sau mai puțin iute. În general ardeiul cu dimensiunea mai mică este mai iute. Cel mai iute ardei din lume este numit Carolina Reaper, care este și un pic dulceag, are o aromă specială ca de scorțișoară, iar iuțimea sa este de 2.200.000 SHU. Pe locul doi se află specia Trimidar Scorpion Morunga Blend sau Morunga Scorpion care are de asemenea o iuțime incredibil de intensă, de 2.006.231 SHU.
Dacă vă ustură mâinile de la ardei iute este bine să vă dați cu puțin ulei de măsline, să stați așa timp de 1-2 minute și apoi să vă spălați pe mâini cu apă caldă și săpun. Întotdeauna când se taie ardeiul iute trebuie să folosiți mănuși din latex, de unică folosință pentru a vă proteja mâinile.
Cum verifici dacă un ou de găină este proaspăt? Îl pui într-un pahar cu apă și dacă se lasă la fundul acestuia este proaspăt, dacă se ridică la suprafața apei înseamnă că nu mai este bun de consum. În timp ouăle pierd umezeală prin pori și astfel crește cantitatea de aer din interior, ceea ce explică flotabilitatea lor. De asemenea, un ou vechi se poate cunoaște dacă este luat cu mâna și scuturat iar conținutul acestuia se leagănă dintr-o parte în alta.
Culoarea cojii de ou – albă sau maronie – nu afectează calitatea, gustul sau valoarea nutritivă a acestuia. În general nu există nicio diferență între ouăle de culoare albă și cele care au coaja maronie, culoarea depinde de rasele de găini. Grosimea cojii de ou variază pe suprafața acestuia, depinde de conținutul de calciu din organismul păsării, iar în majoritatea cazurilor poate fi de 0,3 mm. Dacă ești o persoană sensibilă la colesterol, nu mânca gălbenușul de ou deoarece acesta are colesterol.