Măsuri de prim ajutor în caz de febră

0
721
Măsuri de prim ajutor în caz de febră

Febra este un simptom, nu trebuie confundată cu boala. Se poate vorbi despre starea febrilă când temperatura corpului este peste 37 grade Celsius. Poate fi o stare pasageră sau poate însoți o infecție bacteriană sau virală. Este un simptom al unei boli sau afecțiuni, a meningitei, varicelei, durerii de gât, etc. Dacă are o valoare ridicată și poate pune în pericol funcțiile vitale este necesar un tratament pentru combaterea ei. Febra poate fi periculoasă mai ales pentru copiii mici dacă valoarea temperaturii corpului este mai mare de 37 grade Celsius. Întotdeauna un copil mic care are febră trebuie dus la medic.

Febra care se manifestă prin creșterea temperaturii corpului peste 39 grade Celsius poate da complicații grave din care fac parte convulsiile nervoase, afecțiunile renale sau cardiovasculare. Adulții pot ajunge la astfel de complicații dacă temperatura corpului depășește 40 grade Celsius.

Persoana care suferă de febră are o serie de simptome care sunt ușor de recunoscut. În primul rând are temperatura corpului peste 37 grade Celsius. Paloarea este caracteristică bolnavului febril, hiperemia și somnolența de asemenea. Apare și senzația de frig, transpirațiile tegumentare, scăderea poftei de mâncare, frisoanele, tahicardia și senzație frecventă de urinare.

Măsuri de prim ajutor în caz de febră

Pentru a ajuta un bolnav febril este necesară cunoașterea unor reguli medicale. Scopul este de a reduce febra și respectiv temperatura corpului prea ridicată. În primul rând bolnavul trebuie să fie așezat în pat într-o poziție comodă și într-o cameră bine aerisită.

Trebuie să i se verifice tegumentele, dacă acestea sunt transpirate, iar dacă lenjeria sa este umedă trebuie neapărat schimbată. Întotdeauna lenjeria de pat și cea de corp trebuie să fie uscate și curate, nu trebuie lăsat bolnavul cu o lenjerie umedă de transpirație. Pentru aceasta este bine ca lenjeria să fie schimbată de câte ori este nevoie.

Foarte important este combaterea deshidratării corpului – lucru care se realizează prin aportul de băuturi reci care treptat vor acoperi deficitul de lichid apărut din cauza transpirației. Ceaiurile sunt recomandate pentru rehidratarea bolnavului, dar nu se servesc foarte calde. Se bea câte o cană de ceai din când în când, la anumite intervale de timp, destul de des, dar nu în cantitate exagerată.

Citește și:  Cauzele leucemiei si tratarea ei

medicamente pentru febra

Pentru calmarea simptomelor se poate administra o medicamentație care constă din paracetamol. Foarte important este monitorizarea permanentă a funcțiilor vitale și anume a pulsului, respirației și temperaturii. Se verifică temperatura corpului cu ajutorul termometrului. Se observă culoarea tegumentelor. În cazuri grave se transportă bolnavul la spital.

Pentru scăderea temperaturii corpului se aplică comprese umezite cu apă rece pe frunte, torace și chiar pe brațe. Nu se folosește gheață, doar apă la temperatura de 10-15 grade Celsius. Compresele se schimbă la 10 minute. La schimbarea compreselor de 3-6 ori ar trebui ca temperatura corpului să scadă cu 1-2 grade Celsius.

Dacă tegumentele au o nuanță cianotică nu se mai aplică comprese umede. Dacă această metodă nu dă rezultate se poate utiliza împachetarea în cerșafuri umede, care ajută de asemenea la scăderea temperaturii corpului. Se pune un cerșaf umed sub bolnav, iar unul deasupra.

Cel care este la suprafață se schimbă la aproximativ 5 minute. Și cerșaful de sub bolnav trebuie schimbat, dar la cca. 20 de minute. O astfel de metodă ajută de obicei la scăderea temperaturii corpului cu 2-3 grade Celsius la numai 10 minute de la împachetare. Dacă nici această metodă nu dă rezultate, în spital bolnavul este ajutat să facă o baie rece (la care temperatura apei este de 33-35 grade Celsius).

Baia va dura foarte puțin, doar 10 minute. În toate situațiile se verifică starea funcțiilor vitale ale pacientului, pulsul, respirația, culoarea tegumentelor, pentru ca acesta să nu intre în colaps. După astfel de tratamente umede, tegumentele bolnavului trebuie obligatoriu șterse cu un prosop curat și uscat. Apoi acesta trebuie să îmbrace lenjeria și să stea liniștit în pat. Dacă are o stare foarte rea, senzație de frig, trebuie învelit cu una sau două pături pentru a se simți confortabil.

În situații dificile, când bolnavul este agitat și predispus la convulsii se administrează un tratament prescris de medic. În ceea ce privește alimentația, aceasta trebuie să fie de tip hiperglucidic și cu un conținut redus în proteine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.