Măsuri de prim ajutor în caz de vomă și diaree

0
1573
Măsuri de prim ajutor în caz de vomă și diaree

Gravitatea vărsăturilor și a diareei poate fi apreciată în funcție de simptomele cu care sunt asociate și care sunt produse de afecțiuni și boli ce constituie cazuri grave sau urgențe medicale. În diferite cazuri de îmbolnăviri digestive este necesar să se cheme ambulanța pentru transportul victimei la spital.

Măsuri de prim ajutor în caz de stări de greață și vomă:

Cauzele vărsăturilor sunt foarte diferite, iar unele sunt chiar foarte grave. Dintre acestea fac parte: bolile gastro-intestinale, infarctul miocardic, apendicita, pancreatita acută, ulcerul perforat, colecistita acută, peritonita, ocluzia intestinală, bolile hepatobiliare, hemoragiile cerebrale, abcesul cerebral, encefalopatia hipertensivă, intoxicațiile acute, insuficiența renală, meningita, encefalita, tumorile cerebrale, trombozele cerebrale, infecțiile acute, demineralizarea și deshidratarea organismului, etc.

În cazul în care o persoană are stări de vomă trebuie observat cât de gravă este situația. Dacă ea are și simptome de tahicardie, hipotensiune arterială, oligurie, somnolență, stare generală alterată, slăbiciune accentuată, tulburări de ritm cardiac, dispnee, mucoase palide și uscate, este semn că se află într-o situație destul de gravă. Chemarea ambulanței este o măsură foarte importantă luată pentru victimă deoarece aceasta trebuie tratată la spital, de cadrele medicale competente.

O primă măsură de prim ajutor este calmarea persoanei care are astfel de stări proaste și ajutarea ei mai ales că aceasta este slăbită și cu siguranță nu mai este capabilă să se descurce singură în situația când suferă de crize ale unor boli grave. Ea trebuie susținută și ajutată să stea comod într-un loc aerisit, pentru a se liniști.

Dacă tocmai a avut o stare de greață și a eliminat conținutul stomacal trebuie să fie susținută într-o poziție semișezândă pentru a se simți mai bine. În apropierea ei trebuie să fie un vas ce poate fi folosit în cazul în care starea de vomă revine. Pentru calmarea stării de greață trebuie încurajată să respire profund, iar pentru clătirea gurii i se dă un pahar cu apă plată.

Transportul victimei la spital se face cu ambulanța și în scopul de a primi ajutor medical necesar pentru tratamentul unor boli grave care au provocat astfel de simptome de greață și vărsături. În situații grave se administrează perfuzii cu glucoză, cu proteine, vitamine, electroliți și aminoacizi.

dureri stomacale

Foarte important este să se facă la timp și hidratarea organismului cu apă plată, sucuri de fructe, ceaiuri, limonade, supe din legume și zarzavaturi. În spital se fac analize de sânge, scaun și urină, se măsoară pulsul, tensiunea arterială, temperatura corpului. Se recoltează și vărsăturile pentru analiza lor în scopul stabilirii diagnosticului.

Citește și:  Ataxia, mișcări incontrolabile ale mușchilor brațelor și picioarelor

Măsuri de prim ajutor în caz de diaree

O persoană care suferă de diaree are tulburări hidroelectrolitice și perturbări ale echilibrului acido-bazic, ajunge să fie deshidratată. În cazuri grave victima se transportă cât mai repede la spital prin chemarea ambulanței de către salvator. O astfel de persoană poate necesita internarea în spital dacă corpul este foarte tare deshidratat și trebuie să i se aplice un tratament ambulatoriu pentru echilibrarea hidroelectrolitică și restabilirea stării de sănătate.

Pentru aceasta se fac perfuzii cu ser fiziologic și substanțe pentru restabilirea funcțiilor normale ale organismului – tehnică medicală aplicată în terapia de urgență pentru asemenea bolnavi.

Îngrijirea acestor bolnavi presupune multă răbdare deoarece nu este chiar ușor de realizat toaleta lor, ei devin neliniștiți, pudici, agitați și stresați psihic. În spital se face și analiza de sânge pentru depistarea unor complicații, anemii și alte afecțiuni. De asemenea, analiza materiilor fecale (pentru coprocultură) ajută în descoperirea unor infecții sau boli grave.

Hidratarea corpului bolnavului se face și pe cale orală și nu doar prin perfuzii cu ser fiziologic. Prin diaree se pierd săruri de sodiu și potasiu, iar starea de slăbiciune a bolnavului este destul de accentuată de aceea este bine ca el să fie ajutat să se așeze în pat. Repausul la pat este necesar pentru recuperarea organismului și administrarea tratamentului la timp este obligatorie. Regimul alimentar în astfel de cazuri și medicamentele pentru tratamentul cauzei care a provocat simptomul de diaree ajută la recuperarea persoanei în câteva zile.

Ceaiurile neîndulcite din plante medicinale, mai ales din mentă, mușețel și afine, ajută la combaterea diareei. Dieta pentru recuperarea sănătății poate fi alcătuită din supă de morcovi, zeamă de orez, carne slabă fiartă, pâine albă prăjită, ouă fierte și brânză de vaci. Medicul va prescrie un tratament cu antibiotice, medicamente antimicrobiene și de calmare a simptomelor, care trebuie respectat de pacient.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.