Fracturile de bazin sunt complicate și de obicei dau dureri insuportabile. Sunt traumatisme foarte violente, iar dacă sunt și grav hemoragice se ajunge ușor în stare de șoc. Astfel de dureri apar în timpul accindentului dar și în perioada de recuperare. Fracturile sunt unice sau poate fi vorba despre mai multe fracturi în această zonă, ale inelului pelvin. În anumite cazuri se produc și leziuni ale organelor din jur sau din bazin, ale vezicii urinare, ale uretrei și ale altor țesuturi.
Cum recunoaștem fracturile de bazin? În primul rând victima are o poziție caracteristică cu gambele flectate la genunchi și ține coapsele în abducție. Dacă este vorba despre fractura oaselor coxale la pubis și ischion victima are ,,poziția broască”. Din cauza aceasta ea nu mai poate mișca bazinul și nici picioarele.
Durerea este ascuțită, de nesuportat. Dacă apar și dureri abdominale poate fi cazul leziunii căilor urinare. Dacă apare și sânge în urină este clar că sunt lezate țesuturile din jur, vezica urinară și uretra. În plus apare și senzația de micțiune puternică deși este instalată retenția de urină.
Imobilizarea bazinului fracturat în caz de accindent de motocicletăMăsuri de prim ajutor în caz de bazin fracturat:
Victima poate suferi o fractură de bazin în urma unui accident de mașină, de motocicletă, cădere de la înălțime, etc. Ea este în imposibilitatea de a sta în picioare, simte dureri intense în zona șoldurilor, spatelui și bazinului, poate avea semne de hemoragie și poate fi în stare de șoc. În primul rând victima trebuie să fie întinsă pe spate cu capul drept. Astfel se aplică primele măsuri de urgență pentru deșocare.
Picioarele trebuie întinse, genunchii este bine să fie sprijiniți cu o haină sub ei și apoi imobilizați cu bandaj. De asemenea trebuie imobilizate labele picioarelor și gleznele cu alte bandaje. Dacă victima are dureri mari nu se efectuează manevra de mai sus care presupune imobilizarea membrelor inferioare și bandajarea. Se monitorizează semnele vitale, respirația și pulsul.
Se sună la ambulanță pentru ca victima să fie transportată la spital cât mai repede posibil. Transportul se face pe o targă rigidă, cu ambulanța. Poziția este în decubit dorsal, cu membrele inferioare flectate, cu un sul sub genunchi pentru sprijinirea acestora. La spital se aplică un chilot gipsat sau dacă este nevoie un hamac.
Dacă apar fracturi cu deplasare sau leziuni ale organelor se recurge la intervenția chirurgicală. Perioada de recuperare este de 1-3 luni, timp în care apar dureri intense de aceea se administrează calmante.