Microbionul intestinal – Ce factori distrug sănătatea intestinală?

0
48

Potrivit cercetătorilor, un microbion intestinal sănătos combate bacteriile rele și susține imunitatea organismului. Dacă microbionul din intestin este neregulat, atunci acest lucru se poate observa prin diferite simptome, ce apar mai ales la nivelul sănătății pielii.

Microbionul intestinal este imporatnt pentru digestie, sinteza vitaminelor, absorbția nutrienților, sănătatea intestinală și funcționarea sistemului imunitar al organismului. Acesta poate fi perturbat de anumiți factori care afectează sănătatea intestinală. Află în acest articol care sunt aceștia și cum sunt ei asociați cu sănătatea intestinală precară.

Navigare rapidă în articol:

  1. Stresul afectează sănătatea intestinală
  2. Consumul de antibiotice – consecințe

1. Stresul afectează sănătatea intestinală

Microbionul intestinal este format din numeroase specii de bacterii diferite. Pentru a avea o bună sănătate intestinală, este important să avem un microbion intestinal sănătos.

Cercetătorii au descoperit cât de important este microbionul intestinal și ce factori îl afectează în mod frecvent.

Stresul este cel mai important factor de risc.

Multe studii ale cercetătorilor arată că stresul oxidativ poate afecta starea de sănătate. Stresul poate duce și la dezvoltarea de boli cardiovasculare, dar și la probleme intestinale. Microbionul intestinal este un indicator important al sănătății și deci nu poate fi ignorat.

Stresul poate afecta microflora intestinală, în sensul că va crea condiții în interiorul intestinului ce face dificilă dezvoltarea bacteriilor benefice pentru sănătate. În ziua de azi, mulți oameni suferă de stres și asta le poate produce dezechilibre intestinale și probleme de sănătate.

Microbionul ajută corpul să digere alimentele și să regleze activitatea organelor interne. Asta înseamnă că are rol și asupra sistemului cardiovascular, asupra imunității, metabolismului, sistemului hormonal, stării de spirit și funcțiilor cognitive.

Cercetătorii au demonstrat că microbionul intestinal are o influență și asupra inmii și a vaselor de sânge. Ei spun că un microbion sănătos poate preveni dezvoltarea inflamațiilor și a tulburărilor metabolice în organism, cum sunt de exemplu: diabetul zaharat de tip 2, boala ficatului gras, obezitatea. Aceste probleme de sănătate grave ar putea duce la deavoltarea unor boli cardiovasculare.

Medicii recomandă o dietă echilibrată și sănătoasă, evitarea stresului și respectarea principiilor unui stil de viață sănătos.

2. Consumul de antibiotice – consecințe

Antibioticele au efecte secundare (ex. deranj la stomac, greață, arsuri la stomac, eczeme, infecții fungice la tractul digestiv sau la gură) și pot afecta sănătatea intestinală. În general, ele trebuie evitate, pentru că pot duce la scăderea concentrației de bacterii bune din intestine. Antibioticele ucid bacteriile rele, dar și bacteriile bune. Deci ele sunt medicamente cu două tăișuri. Oamenii au nevoie de bacterii bune pentru că acestea îi ajută la sinteza de vitamine și la creșterea imunității. Dacă bacteriile bune sunt distruse, atunci crește riscul de îmbolnăvire, de a dezvolta cancer, astm, obezitate și alte boli cronice.

Citește și:  Mirosul urât al gurii poate trăda anumite boli. Află care sunt acestea

Potrivit cercetătorilor, antibioticele sunt o adevărată problemă dacă se ține cont de daunele pe care le produc. Ele pot avea multe efecte secundare, pot afecta condiția fizică și psihică a oamenilor care le folosesc. În ziua de azi, prea mulți oameni aleg să se trateze cu antibiotice și uneori chiar exgerează, le iau fără recomandarea mediciului și pot ajunge la dependență.

Luarea de antibiotice poate face uneori mai mult rău decât bine, pentru că utilizarea lor excesivă dăunează sănătății intestinale.

Alte daune ale antibioticelor

Conform unui studiu realizat de cercetători, antibioticele distrug microflora intestinală. Asta nu face altceva decât să perturbe starea de sănătate. Intestinul are propriul ecosistem, ce include sute de tipuri diferite de bacterii. Acestea au rol în imunitate, digestie, metabolism și sănătatea psihică.

S-a demonstrat că intestinul poate afecta starea de spirit și starea psihică. Dacă se menține echilibrul microflorei intestinale, atunci și digestia se realizează normal și starea de sănătate generală este mai bună. Dacă antibioticele perturbă ecosistemul sensibil deja, respectiv dacă se creează un dezechilbru bacterian și numărul de bacterii bune scade, atunci riscul de creștere a altor organisme este mare, cum este de exemplu Candida Albicans. Aceasta se dezvoltă dacă este hrănită cu zahăr și duce la distrugerea mucoasei pereților intestinali.

Antibioticele distrug totul în calea lor, ele nu fac diferență între bacteriile rele și bune. Aceste medicamente se iau doar în cazuri grave, când medicul le recomandă. Pentru a preveni consecințele amintite sunt recomandate probioticele, care se iau în tratamentele cu antibiotice. Probioticele au efecte benefice, mențin imunitatea, reduc permeabilitatea intestinală, consolidează bariera epitelială, protejează membranele mucoase de stresul oxidativ, combat microbii patogeni și distrug o parte din enzimele dăunătoare. Probioticele cu acid lactic, bifidobacterii pot îmbunătăți metabolismul lipidelor, pot normaliza tensiunea arterială și reduce nivelul de colesterol din sânge.

Prin evitarea antibioticelor se previne distrugerea sănătății intestinale. Dacă intestinul subțire este sănătos, el va reține o parte din toxine și microbi. În acest mod aceștia nu ajung în sânge și deci ficatul, sistemul limfatic și sistemul imunitar vor reuși să facă față acestor invadatori, deci să-i combată. Dacă imunitatea este slabă, atunci riscul de a devolta o boală autoimună crește.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.