Dieta intuitivă ar putea să-ți schimbe viața. Prin aplicarea ei se pot obține numeroase beneficii pentru organism, în principal: o siluetă frumoasă și o îmbunătățire a stării de sănătate. Această dietă a fost practicată cu succes în Occident. Află ce este dieta intuitivă, care sunt avantajele și principiile ei!
Navigare rapidă în articol:
- Profesorul Steve Hawks a slăbit 50 kg prin dieta intuitivă
- Ce este dieta intuitivă?
- Alimentația intuitivă – Beneficii
- Principiile dietei intuitive
Profesorul Steve Hawks a slăbit 50 kg prin dieta intuitivă
Steve Hawks este un om de știință în domeniul sănătății de la Brigham Young University. Acest profesor a urmat un regim alimentar pe care l-a numit „dietă intuitivă” (află mai multe pe nbcnews.com). El a încercat să slăbească fără a ține o dietă prin care să sufere de foame și a reușit. A slăbit 50 kg fără a se înfometa, fără a număra caloriile, pur și simplu a mâncat ceea ce i-a cerut organismul. Desigur a renunțat la alimentele nesănătoase, față de care simțea intuitiv că nu fac bine organismului.
Planul său era simplu: Să mănânce atunci când îi este foame și să se oprească atunci când apare acea senzație de sațietate. El spune că „dieta intuitivă înseamnă să consumi alimentele pe care simți că le vrea organismul, care sunt sănătoase și au gust bun„.
Trebuie să ai o relație cât mai prietenoasă cu mâncarea, să fii relaxat, să fii atent la semnalele interne ale organismului și să-i oferi alimentele pe care simți că aceasta le dorește. Nu mânca alimente care nu-ți plac și nu mânca în exces atunci când ești stresat și tensionat.
Ce este dieta intuitivă?
În copilărie, alimentația este în principal instinctuală. Unii consideră că dieta intuitivă înseamnă să mănânci orice îți dorești, tot ce vrei, ori de câte ori ai chef. Asta este greșit în mare parte, nu înseamnă că urmezi un plan al dietei intuitive. Ideea este să ții cont de senzația de foame și de senzația de sațietate. Trebuie să devii mai bun în recunoașterea semnalelor intuitive, în legătură cu alimentația.
Există oameni care doresc să primească sfaturi de la nutriționiști, pentru a ține dieta intuitivă. Astfel de sfaturi ajută, în ceea ce privește aplicarea unor principii de bază ale dietei intuitive. În străinătate se țin chiar seminarii despre dieta intuitivă.
Pentru a slăbi trebuie să fie pusă în practică această dietă. Asta înseamnă să ai o gândire pozitivă, să ai încredere în intuiția ta, să îți dai seama ce alimente are nevoie organismul tău.
Alimentația intuitivă – Beneficii
Iată care sunt beneficiile dietei intuitive:
- Poate schimba viața oricărei persoane care aplică principiile ei
- Elimină neîncrederea și disperarea, crește stima de sine
- Slăbești în mod eficient fără a te înfometa
- Te simți mult mai bine atunci când consumi alimente pe care le vrea organismul
- Îmbunătățirea obiceiurilor alimentare zilnice
- Îmbunătățirea stării fizice și psihologice
- Schimbarea în bine a siluetei, a imaginii corporale
- Efectele obținute sunt de durată
- Menținerea permanentă sub control a greutății corporale normale
- Eliminarea stărilor de anxietate și depresie create de kg în plus, de obezitate
- Reducerea riscului de a dezvolta anumite boli cronice legate de alimentație, cum sunt malnutriția și obezitatea
- Acceptarea corpului care devine prin dietă mai suplu și îmbunătățirea stării de sănătate.
Dieta intuitivă oferă rezultate mai rapide dacă este completată cu exerciții fizice, pe care să le faci doar pentru distracție nu în mod forțat.
Prin sport oferi organismului mai multă energie și îți îmbunătățești condiția fizică. Este bine să faci sport de plăcere, nu din obligație pentru a slăbi. Ideea este de a simți acea stare de bine pe care o dobândești prin sport. Nu este bine să te concentrezi pe efort sau pe febra musculară.
Fă exerciții fizice care îți plac, un sport care îți oferă o stare de bine, prin care să reduci caloriile și să elimini kg în plus. Aceste lucruri sunt importante atunci când ții dieta intuitivă.
Principiile dietei intuitive
Respectă-ți corpul! Aceasta înseamnă să oferi corpului alimente proaspete și sănătoase. Trebuie să ții cont de intuiție, prin urmare, să fii atent la alimentație, să conștientizezi ce oportunități pozitive oferă organismului anumite alimente pe care acesta le vrea. Este vorba de a observa anumite semnale interne, prin care organismul îți arată că vrea anumite produse hrănitoare. Trebuie să mănânci ceea ce simți că este bun, gustos și plăcut pentru organism.
Alimentația zilnică este importantă, ea trebuie să fie întotdeauna de cea mai bună calitate.
Mănâncă ceea ce simți că îți face bine, alimente care au gust bun, care îți plac, atunci când organismul are nevoie, când apare senzația de foame.
Nu este necesar să elimini anumite alimente, sau să numeri caloriile tot timpul, pur și simplu trebuie să te oprești din mâncat atunci când simți că ești sătul. Nu trebuie să mănânci în exces indiferent cât de gustoasă este mâncarea.
Învață să recunoști sentimentul de sațietate sau plenitudine!
Trebuie să ții cont de semnele interne de foame și de sațietate. Prin urmare, trebuie să conștientizezi foamea și faptul că stomacul este deja plin (și să te oprești din mâncat chiar dacă mai ai mâncare în farfurie).
Multe persoane au tendința de a ține anumite diete sau de a urma diferite programe de fitness, pe care le promovează unele vedete (care se laudă că au slăbit un număr mare de kg în scurt timp, unele prin regim sever și înfometare) și astfel ignoră semnalele interne de plenitudine și ale senzației de foame.
Acest lucru le face pe aceste persoane să țină diete restrictive o perioadă îndelungată de timp, pentru a slăbi, sau chiar în mod continuu, pentru a fi mereu slabe. Ideea nu este de a ține dietă toată viața pentru a avea siluetă, mai corect este să ai o dietă intuitivă, corectă, sănătoasă, să mănânci alimente care îți plac, pe care simți că organismul le vrea.
Potrivit unui studiu realizat în luna ianuarie 2015 și prezentat pe researchgate.net, concentrarea unei persoane pe aspectul fizic poate afecta negativ sensibilitatea ei față de semnele interne de sațietate. Prin urmare, este important să nu fii afectat din punct de vedere emoțional de modul în care arată corpul la nivel exterior, deoarece, acest lucru îți poate afecta intuiția legată de sentimentul de plinătate și astfel poate afecta și comportamentul în ceea ce privește aportul alimentar.
Oamenii care se concentrează pe aspectul exterior au tendința de a fi distrași, de a simți eronat sațietatea internă.
Mănâncă atunci când îți este foame!
Conform nutriționiștilor care recomandă această dietă, este indicat să mănânci atunci când îți este foame. Potrivit unui articol prezentat pe ncbi, nu este bine să aștepți până când foamea devine intensă, deoarece atunci riscul de a mânca în excces este mare și astfel aportul de calorii crește, fapt ce determină acumularea kg în plus.
Cercetătorii consideră că restricționarea aportului de alimente prin diete severe nu este bun, pentru că are consecințe asupra organismului. Acest obicei creează un stres psihologic și poate accentua tendința de a consuma alimente nesănătoase, bogate în calorii.
Prin dieta intuitivă, se promovează un comportament alimentar sănătos, respectiv se consumă alimente pe care organismul le vrea și în plus se îmbunătățește și starea de sănătate.
Oamenii de știință au ajuns la concluzia (prin studiile lor) că dieta intuitivă poate crește sănătatea la femeile care suferă de obezitate.
S-a făcut un studiu pe un număr de 78 de femei, care aveau vârsta cuprinsă între 30-45 de ani. Acestea au ținut dieta intuitivă timp de 6 luni, iar cercetătorii au monitorizat starea lor pe parcursul a 2 ani. Au ținut cont de toate aspectele: indice de masă corporală, greutate, tensiune arterială, nivel de lipide din sânge, comportament alimentar, stări depresive, stimă de sine și altele.
Rezultatele au arătat faptul că starea de sănătate s-a îmbunătățit și dieta a avut efect în reducerea greutății corporale.
Elimină stresul!
Deja se știe că mulți oameni mănâncă mult atunci când sunt stresați. Organismul lor pare că spune că are nevoie de alimente pentru a face față stresului. Din cauza stresului în organism se eliberează cortizol, un hormon care stimulează folosirea bolului alimentar pentru a produce energie.
Cortizolul însă va rămâne un timp mai îndelungat în sânge, chiar după ce a fost eliminat stresul. Acest lucru face ca organismul să vrea în continuare combustibil și deci apare senzația de foame. Această senzație apare chiar dacă organismul nu a ars toate caloriile pe care le-a primit în plus.
Pentru a preveni problema care duce la obezitate, este necesar să se combată stresul prin alte metode: masaj, exerciții fizice, terapie. Concluzia este: trebuie evitat stresul, viața sedentară, excesul de alimente bogate în calorii.
Scapă de obsesia de a controla meniul de fiecare dată!
Foarte mulți oameni sunt obsedați de siluetă, au obiceiul de a cântări mereu alimentele, de a controla meniul, de a selecta doar produse care nu îngrașă. Ei caută mereu alimente scăzute în calorii, care nu au grăsimi, care sunt bune pentru că slăbesc, etc.
În cazul dietei intuitive, principiul este să mănânci ceea ce dorești la acel moment. Poți mânca ceea ce îți place, ce simți că ai nevoie, dar să te oprești atunci când simți că ești plin. Nu mânca până nu mai poți, chiar dacă tentația este mare când alimentele sunt delicioase. Și aici trebuie să ai puțină voință, să știi când trebuie să te oprești, pentru a scădea în greutate și avea un corp armonios.
Potrivit unui studiu din anul 2001, oamenii care suferă de obezitate au tendința de a consuma alimente care sunt mai grase, mai bogate în calorii, care oferă mai multă energie. Oamenii de știință consideră că alegerea unor alimente depinde de anumiți factori și variază de la o persoană la alta. De asemenea, ei amintesc că un factor important este gustul (sau dorința de a mânca) în alegerea meniului.
Controlul greutății corporale
Un alt aspect amintit de ei este acela că persoanele preocupate prea intens de controlul greutății au gânduri și emoții care pot duce la supraalimentare și deci acest lucru este în detrimentul atingerii scopului de a scădea în greutate.
Prin urmare, oamenii trebuie să se concentreze mai puțin pe aportul alimentar, pentru controlul greutății corporale, ei pur și simplu trebuie să se bucure de alimentele pe care simt că le vrea organismul și care au gust bun.
Nu trebuie să faci o obsesie legată de controlul greutății, să respingi anumite alimente despre care știi că au multe calorii, pentru că nu faci decât să îți dorești și mai mult să le consumi și astfel poți ajunge să le mănânci chiar în exces și să acumulezi kg în plus. Mai bine mănânci puțin, atunci când îți este poftă de un anumit aliment, iar în plus, ești atent la foame și sațietate.
Satisfacția este mare atunci când mănânci ceea ce îți place!
Oamenii mănâncă pentru a se simți bine, au satisfacție când iau masa în oraș și consumă preparate culinare delicioase. Uneori comandă mâncare în exces, uită să se mai oprească, deși s-au săturat.
Conform principiului dietei intuitive, este indicat să mănânci ceea ce îți place, dar atunci când apare senzația de plenitudine este foarte important să te oprești din mâncat, pentru a preveni supraalimentația.
Specialiștii spun că atunci când mănânci ceea ce îți place, apare mai repede senzația de sațietate. Ești tentat să mai mănânci mai mult, deși foamea a trecut, pentru că alimentele sunt foarte gustoase. Aici intervine ambiția ta de a-ți atinge scopul (acela de a slăbi) și deci de a te opri din mâncat.
Plăcerea de a mânca alimente gustoase poate duce la obezitate (pubLMed.gov).
Studiile cercetătorilor arată că oamenilor le este greu să se protejeze împotriva supraalimentării. Acele mici gustări (unele în formă lichidă, băuturi răcoritoare) pe care ei le iau zilnic și despre care consideră că nu îngrașă, au o densitate energetică mult mai mare decât alimentele din diete. Cercetătorii precizează că oamenii consumă gustări fel de fel, iar apoi nu compensează prin efort aportul de energie și calorii oferit de ele.