Greșeli în dietă, care te împiedică să slăbești – Sfaturi de la nutriționiști pentru diete de slăbit

0
1041

Nutriționiștii spun că oricine ține dietă și vrea să piardă în greutate trebuie să aibă și un psihic bun. Una fără alta nu se poate. Oamenii care vor să slăbească trebuie să aibă încredere în abilitatea lor de a-și schimba comportamentul, de a avea o dietă sănătoasă.

După cum se știe dietele drastice nu sunt o soluție pentru menținerea sănătății organismului. Rezultatele pe termen lung provin de la schimbarea stilului de viață, asta include și o alimentație sănătoasă, sport, odihnă, relaxare. Află care sunt cele mai comune greșeli pe care le fac oamenii în dietă, fapt pentru care nu slăbesc.

Navigare rapidă în articol:

Dieta slabă ne distruge sănătatea

Potrivit un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Washington, este greșit să aveam o dietă slabă, săracă în alimente sănătoase (fructe, legume, fibre, cereale integrale). În fiecare an sunt mii de decese în Marea Britanie din cauza unei diete care are prea puțini nutrienți. La nivel global, rezultatele arată că 1 din 5 oamenii decedați, au murit din cauza dietei sărace în nutrienți. Aceasta a devenit un factor de risc mai grav decât hipertensiunea arterială și fumatul.

Specialiștii recomandă dieta mediteraneană pentru că are la bază o alimentație sănătoasă, este bogată în pește, ulei de măsline, nuci, fructe și legume proaspete. Acestea conțin mulți nutrienți, ajută la pierderea în greutate, pot proteja organismul împotriva multor boli grave, cum sunt diabetul și bolile de inimă.

Nu sări peste cura de detoxifiere

Pentru a restabili echilibrul organismului este necesară detoxifierea organelor. În procesul de detoxifiere se elimină o cantitate mare de toxine din organism și se poate pierde în greutate. Scopul curei de detoxifiere este acela de a ajuta organismul să elimine toxinele și astfel să aibă mai multă energie. Dacă nu se ține o cură de detoxifiere se produc tulburări hormonale, pentru că toxinele afectează nagativ hormonii din organism care au rol în menținerea greutății corporale. Acest lucru va duce la acumularea kg în plus în ciuda dietei sau a antrenamentelor fizice.

Atunci când organismul este spraîncărcat de toxicitate, pierde din capacitatea de a procesa alimentele în mod optim. Detoxifierea organismului ajută la refacerea lui, este important să se consume alimente care oferă vigoare digestivă. Detoxifierea are efect bun și asupra psihicului. Pe măsură ce corpul se detoxifică, se remineralizează, se revitaminizează, se alcalinizează, apare o stare de bine și un plus de energie. Detoxifierea este necesară, ajută în îmbunătățirea stării de sănătate a organismului.

Mâncarea vie – ce include fructele și legumele – produce o vibrație în organism, are efect revitalizant, menține sănătatea. Un bun detoxifiant pentru organism este apa cu lămâie și ghimbir (se bea câte un pahar în fiecare zi).

Organismul tău a acumulat prea multe toxine?

Principalele semne care indică că organismul tău este supraîncărcat de toxine sunt:

  • Te simți obosit, amețit, nu poți să te concentrezi bine dimineața după ce te trezești. Astfel de stări sunt produse de toxine. Dacă ai avea o alimentație bogată în vitamine și minerale toate aceste simptome ar dispărea.
  • Ai transpirația urât mirositoare și suferi de flatulență din cauza toxinelor din organism.
  • Apariția petelor pe piele, a acneei, eczemelor și a erupțiilor cutanate, arată că în organism sunt prea multe toxine.
  • Suferi în mod frecvent de constipație sau de alte tulburări intestinale. Acestea sunt din cauza acumulării de toxine în organism, iar toxinele provin din alimentația nesănătoasă, care are coloranți, conservanți, aromatizanți artificiali, etc.
  • Ai dureri musculare și articulare din cauza unui nivel mare de toxine în organism. Acestea produc inflamații în corp și de aceea apar și dureri la mușchi și articulații. Prin detoxifiere se poate scăpa de inflamații.
  • Insomnia, senzația de extenuare arată că organismul este încărcat cu toxine. Dacă nu se face o cură de detoxifiere este posibil ca insomnia să continue și să producă multe probleme de sănătate.
  • Îți cade părul – acest lucru se datorează acumulării de toxine în organism.
  • Din cauza toxinelor poți avea tulburări digestive și respirație urât mirositoare.

Nu mănânci suficiente proteine

Oamenii care nu consumă suficiente proteine pierd din masa musculară după vârsta mijlocie. Acest lucru duce la încetinirea metabolismului și la creșterea în greutate. Potrivit cercetătorilor dieta care include 50% proteine este mai eficientă. Proteinele trebuie să fie în procent de 35% în caloriile tale zilnice. Deci ele trebuie să reprezinte o treime din fiecare masă a zilei. Desigur ne referim la proteine sănătoase, din surse animale și vegetale (pește, carne de pui fără piele, linte, fasole, somon, ton, vită, piept de curcan și altele).

Consumul corect de proteine menține sănătatea mușchilor, oaselor, a anticorpilor, hormonilor. Proteinele sunt transformate de organism în aminoacizi, care repară celulele corpului, ajută la menținerea sănătății. Proteinele animale sunt o sursă completă de aminoacizi necesar organismului.

Nu dormi suficient și ești stresat

Somnul influențează nivelul de hormoni din organism. Oamenii care nu dorm suficient sunt obosiți, tind să aibă un nivel mai mare de cortizol în organism, sunt mai stresați. Acest lucru va duce la depozitarea grăsimilor și la acumularea kg în plus. Oamenii afectați de stres ajung să mănânce mai mult. Mulți oameni încearcă să elimine stresul prin mâncare. Ei trebuie să scape de mâncatul de stres, sau de mâncatul provocat de stările de nervozitate.

Lipsa somnului declanșează tulburări ale hormonilor de foame – leptină și ghrelinul – care indică dacă organismul este sătul sau înfometat. Potrivit unui studiu prezentat pe ncbi.nlm.nih.gov durata somnului poate influența metabolismul și greutatea corporală. Lipsa somnului este asociată cu nivelul redus de leptină, cu nivelul crescut de ghrelin și cu indicele de masă corporală crescut. Aceste diferențe dintre hormonii leptină și ghrelin pot crește pofta de mâncare. Cercetătorii consideră că aceste modificări hormonale de reglare a apetitului, care apar din cauza reducerii somnului, pot crește riscul de obezitate.

Ghrelinul este homonul foamei, el trimite semnale spre creier și declanșează pofta de mâncare. Dacă nivelul său este crescut din cauza lipsei de somn, atunci este intensificată senzația de foame în dietă. Acest lucru va îngreuna procesul de slăbire, chiar dacă se ține dietă. Ghrelinul induce senzația de foame, dorința de a consuma mai multe calorii și acest lucru duce la depozitarea de grăsime. Cu cât nivelul de ghrelin este mai crescut în organism, cu atât foamea este mai mare. Acest hormon poate afecta negativ rezultatele oricărei diete.

Pentru scăderea lui este important să se respecte somnul, orele de odihnă. De asemenea, acest hormon este influențat de stres, medicamente, suplimente, diete. Pentru a-l reduce trebuie evitat stresul, extremele de tipul: obezitate, anorexie, insomnie.

Nu consumi suficiente alimente bogate în fibre

Fibrele te ajută să slăbești! Fibrele au numeroase proprietăți benefice asupra organismului: reduc senzația de foame, reglează digestia, mențin un nivel echilibrat de zahăr în sânge. Printr-o alimentație bogată în fibre se previn boli grave: obezitatea, diabetul, cancerul de colon, ateroscleroza.

Citește și:  Afla cat de sanatoasa este dieta cu dovleac si cum te ajuta sa scazi rapid in greutate!

Pentru ca dieta să ofere rezultate optime trebuie să includă alimente care conțin fibre. Marele avantaj oferit de o dietă bogată în fibre este că inhibă pofta de mâncare, astfel se mănâncă mai puțin și se slăbește mai ușor și mai repede.

Cele mai bune alimente care au un conținut semnificativ de fibre sunt: semințele de in, tărâțea, cerealele integrale, quinoa, amarant, mei, hrișcă, legumele cu frunze verzi, leguminoasele, semințele de chia, nuci, fructele uscate, fructele de pădure și altele. Cerealele se umflă în stomac dacă se bea destulă apă și astfel ele oferă o senzație de sațietate de durată.

Senzația de plin reduce numărul de calorii. Fibrele promovează sănătatea digestivă. Sunt două tipuri de fibre – solubile în apă și insolubile în apă.

Fructele și tărâțele de ovăz conțin fibre solubile care se pot dizolva în apă, ele formează o substanță gelatinoasă care încetinește absorbția nutrienților, deci vor duce la scăderea nivelului de glucoză și de colesterol în sânge. Nucile, tărâțea de grâu, fasolea și legumele au fibre insolubile în apă, care se înmoaie și mențin sănătatea intestinului.

Fibrele tranzitează prin intestin și ajută la eliminarea scaunului, previn constipația. Prin mestecarea fibrelor apare o senzație de sațietate, care reduce consumul de calorii pentru absorbția intestinală. În acest fel dieta bogată în fibre ajută la scăderea în greutate.

Mănânci prea mult, chiar dacă nu îți este foame

Dacă mănânci prea mult, dieta nu va da rezultate. Cine vrea să slăbească trebuie să respecte anumite reguli, nu trebuie să mănânce prea mult chiar dacă îi este poftă de anumite alimente gustoase. Nutriționiștii au analizat patru factori care ne prezintă obiceiurile noastre alimentare – frecvența meselor, timpul cât mâncăm, cât de multe mese avem pe zi, starea noastră în timp ce mâncăm.

În ziua de azi fiecare om va decide câte mese să aibă pe zi, în funcție de stilul său de viață. Nutriționiștii nu recomandă în mod explicit 3-5 mese, ei spun că acestea se stabilesc în funcție de organism. Cinci mese pe zi înseamnă trei mese principale și două gustări. Dacă numărul de gustări crește, se poate ajunge la obezitate. Acest lucru nu trebuie să surprindă pe oamenii care mănâncă mult din cauza stresului.

De ce mănâncă prea mult oamenii?

Cercetătorii spun că oamenii mănâncă din două motive – ca să obțină energia de care are nevoie organismul și pentru plăcere, pentru a gestiona emoțiile. Foamea și obiceiul excesiv de a mânca depind de o serie de factori – genetici, sociali, comportament deprins, ritm circadian, factori de mediu.

Oamenii mănâncă prea mult din cauza unor probleme emoționale, sunt triști, supărați, se simt singuri și frustrați. Toate aceste emoții negative pot duce la mâncatul necontrolat. Un alt factor care poate duce la acumularea kg în plus este mâncatul noaptea. Dacă se consumă noaptea cantități mari de alimente care au multe calorii riscul de obezitate crește. Prin urmare, nu sunt recomandate seara alimentele bogate în grăsimi, dulciurile, produsele de tip fast-food, prăjituri, pizza, bomboane, brânză, chips-uri, etc.

Sfaturi de la nutriționiști pentru diete de slăbit

Nu vă îndoiți de faptul că o dietă echilibrată poate ajuta la scădere în greutate dacă faceți și mișcare. Baza sănătății noastre este alimentația adecvată dar și sportul. Dieta trebuie să includă o mare varietate de legume, pentru că fiecare dintre ele este bună în felul său. Legumele sunt foarte gustoase, se consumă în combinație cu pește sau carne care au proteine necesare organismului. Evită produsele prelucrate, chips-urile, prăjiturile care au multe grăsimi și carbohidrați. Nu consuma multe băuturi care au o cantitate mare de zahăr, cocktail-uri care au de asemenea prea mult zahăr.

Dacă vrei să slăbești nu mânca gustări care au prea mult zahăr pentru că astfel va crește nivelul de insulină, care va împiedica arderea grăsimilor și va susține stocarea excesului de țesut gras. Alimentele care au multă făină albă și zahăr au puțini nutrienți și în plus cresc și pofta de mâncare. O mână de nuci poate fi o gustare perfectă între masa de prânz și cină.

Studiile arată că oamenii care iau masa în timp ce se uită la televizor au tendința de a mânca prea mult. Oamenii au acest obicei de a mânca în timp ce vizionează un film la TV și astfel ei nu mai dau atenție la cantitatea de mâncare pe care o consumă. Vizionarea la TV poate încuraja aportul de alimente și favoriza acumularea kg în plus.

De ce nu slăbești, deși ții dietă?

Oamenii nu slăbesc pentru că adesea nu mănâncă suficient. Alimentația regulată pe parcursul zilei are rolul de a oferi energie și a menține foamea sub control. Nutriționiștii recomandă oamenilor să mănânce moderat, la 3-4 ore, pentru a preveni apariția senzației de foame. Ei recomandă gustările bogate în nutrienți și cu un aport caloric scăzut (ex. fructele).

Dimensiunea porției de mâncare contează. Nutriționiștii recomandă oamenilor care țin dietă să cântărească mâncarea, astfel nu vor consuma prea multe alimente și nu vor depăși numărul de calorii.

Dieta trebuie să includă toate grupele de alimente. Și carbohidrații sunt importanți pentru menținerea sănătății, dar nu trebuie consumați în exces. Potrivit cercetătorilor, oamenii care consumă o cantitate moderată de carbohidrați și o cantitate semnificativă de fibre pot scădea în greutate și au capacitatea de a-și menține glicemia sub control.

Dacă vrei să slăbești eficient trebuie să bei suficientă apă. Organismul trebuie să fie bine hidratat. Apa ajută la detoxifierea organismului. Rinichii au nevoie de apă pentru a funcționa corespunzător. În fiecare dimineață este indicat să bei un pahar mare cu apă, în care eventual ai pus zeamă de lămâie.

Alte sfaturi

Grăsimile sunt importante pentru sănătate, desigur ne referim la acizii grași esențiali care susțin funcționarea organelor. O lingură de grăsimi ajută la absorbția optimă a vitaminelor în organism. Sunt o serie de vitamine solubile în grăsimi care se pot astfel dizolva mai ușor și sunt absorbite în organism. Aceste vitamine sunt A, D, E și K. Pentru absorbția lor eficientă este indicat să se consume uleiuri vegetale, cum este uleiul de măsline care se poate adăuga în cantitate moderată în salate.

Acizii grași de tip Omega-3 se găsesc în produsele din carne de pește gras, în ulei de pește, semințe de in, boabe de soia, nuci, ulei de soia, ulei de rapiță, alge marine, ulei din semințe de struguri, ulei de susan. Trebuie evitate grăsimile trans, din alimentele procesate și produsele de tip fast-food.

Pentru a slăbi trebuie să fii consecvent, să respecți dieta și să faci și sport. Dacă nu urmezi și un program de fitness sau un antrenament pentru remodelarea siluetei, toată munca ta cu dieta poate fi în zadar. A fi consecvent înseamnă să faci sport, să te antrenezi de câteva ori pe săptămână, în mod corect și cu aceeași intensitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.