In anul 1981 a aparut o carte in care autoarea Judy Mazel prezenta Dieta Beverly Hills. Ulterior aceasta dieta a fost revizuita si astfel a aparut o noua formula cunoscuta sub numele de Noua Dieta Beverly Hills. Aceasta se bazeaza pe teoria ca organismul ar avea nevoie de enzime, care pot fi gasite in unele alimente, pentru a digera mancarea corect. Autoarea considera ca produsele alimentare care nu se digera bine se transforma in grasime corporala.
Dieta Beverly Hills se bazeaza pe principiul care combina diferite grupuri de produse alimentare. In cadrul ei, principala grupa de alimente cuprinde fructele, iar in rest, cateva zile se vor manca legume si in alte zile se vor consuma carbohidrati cu amidon. Astfel, un bun exemplu de Dieta Beverly Hills este: dimineata – prune uscate, la pranz – capsuni, seara – cartofi la cuptor, iar pe parcursul zilei se bea – apa, ceai si cafea. Aceasta dieta are un continut scazut de calorii (de cca. 800) si de proteine, insa mai bogat de substante nutritive. Cu ajutorul acestui regim se urmareste pierderea a 15 kg intr-o perioada de 35 de zile.
Noua Dieta Beverly Hills ofera un model de dieta mai echilibrat decat precedenta, care se bazeaza pe ideea de a nu amesteca alimentele intre ele. Conform noii teorii, cand se amesteca mai multe alimente din grupe diferite, se amesteca si se confunda enzimele intre ele si acest lucru are ca rezultat cresterea in greutate si creeaza probleme digestive.
Fructele contin enzime si pot fi transformate in substante nutritive in cca. 20 de minute. Proteinele au nevoie de mai multe ore pentru a fi digerate. Carbohidratii sunt digerati in cca. 3 ore, iar procesul incepe din cavitatea bucala prin intermediul salivei. Grasimile in general nu se consuma singure, deoarece digestia lor este lenta.
In aceasta dieta, autoarea spune ca se poate slabi 5-8 kg intr-o perioada de 35 de zile si pentru aceasta recomanda:
- Fructele sa fie consumate separat, proteinele sa fie combinate cu proteine, glucidele sa fie combinate doar cu glucide si carbohidratii numai cu carbohidrati.
- Dimineata se mananca un fruct la alegere, acesta poate fi: strugure, ananas, pepene verde, capsuni, mango, caise, smochine, prune, cirese etc.
- Se poate alege orice tip de fruct, insa trebuie sa se astepte intai o ora pana se trece la alegerea unui alt fel de fruct.
- De asemenea, fructul va fi consumat cu doua ore inainte de a manca alimente ce contin carbohidrati, proteine sau glucide.
- Din momentul ce s-a consumat una dintre aceste grupuri (proteine, glucide sau carbohidrati), nu trebuie sa se mai consume deloc fructe in ziua respectiva.
- Dupa fructe se consuma glucide si apoi proteine. Apoi in restul zilei, se va consuma numai proteine.
- Exemple de glucide: cereale integrale, legume (mazare, fasole, porumb etc).
- Exemple de proteine: peste, carne, branza, iaurt, lapte, seminte, nuci, soia.
- Exemple de grasimi: ulei, maioneza, unt.
- Glucidele nu trebuie combinate cu proteinele si nici invers.
- Gasimile pot fi combinate cu glucidele si de asemenea pot fi combinate si cu proteinele.
- Grasimile nu trebuie combinate cu fructele.
- Trebuie eliminate din alimentatie urmatoarele produse: indulcitorii artificiali, bauturile carbogazoase, margarina, aditivii alimentari, bauturile alcoolice care contin glucide (rom, bere, scotch, vodka).
- Vinul poate fi asociat cu fructele, pentru ca provine si el din fructe.
Avantajul acestei diete este ca se poate manca la orice ora, daca se va manca cantitatea de alimente necesara, organismul va fi hranit bine si nu infometat, iar cu cat se vor manca mai multe fructe, se va slabi mai usor.
Un dezavantaj al acestei diete este ca anumite persoane considera ca pierderea in greutate dupa o luna de zile se datoreaza disocierii alimentelor care ar duce la scaderea poftei de mancare. De asemenea, multi sunt sceptici referitor la faptul ca aceasta dieta ar duce la scaderea grasimii corporale deoarece ea incurajeaza consumul unor alimente in cantitati mari. In concluzie, exista persoane care sunt incantate de aceasta dieta si altele care critica aceasta metoda, deoarece spun ei ca dieta nu se bazeaza pe dovezi stiintifice, ci pe teorii incorecte despre digestie.