Numărul crescut de globule albe în sânge sau leucocitoza – simptome, cauze și tratament

0
1414
Sângele cuprinde globule albe, globule roșii și plasma sangvină

Leucocitoza se determină prin analize de rutină, de sânge, prin examinarea de laborator. Pentru a face această analiză se recoltează sânge de la pacient înainte ca acesta să mănânce ceva. Este vorba de determinarea cantității de globule albe din sânge pentru a depista anumite probleme de sănătate. În opinia medicilor creșterea numărului de globule albe se numește leucocitoză și semnalează o inflamație sau o infecție a măduvei osoase.

Sângele cuprinde elemente figurate (cum sunt globule albe, globule roșii) și plasma sangvină

În condiții normale, numărul de leucocite trebuie să fie de 6000-8000/ mm³. Pentru evidențierea eozinofilelor (care sunt implicate în reacții alergice și imunologice) se realizează eozinograma. Sângele conține 6-8% monocite, 0,5% bazofile, 20-25% limfocite, 60-65% neutrofile și 2-4% eozinofile. Orice proces de deviație a formulei leucocitare spre stânga sau spre dreapta (prin examentul calitativ al globulelor albe) arată un proces de excitație sau inhibiție a măduvei roșii osoase.

Leucocitoza reflectă o patologie a măduvei osoase. O infecție sau o inflamație cauzează reacții normale ale măduvei osoase, dar și boli ale acesteia. Medicii spun de factorii ce declanșează reacții ale măduvei osoase și anume despre: anemia hemolitică, administrarea de medicamente pe bază de corticosteroizi, infecții, atacul de cord, artrita, arsurile, necroza, inflamațiile, leucemia acută și cronică, anumite traume. Orice stimul extern de acest fel poate provoca o reacție a măduvei osoase. O parte din celulele din măduva osoasă ajută la sinteza ADN-ului, iar o parte sunt eliberate în circulația sangvină.

Citește și:  Apendicita - Simptome, diagnostic si metode de tratament
Globule albe în sânge protejează organismul de infecții
Globule albe din sânge protejează organismul de infecții

Leucocitoza este provocată și de boli grave nu doar de inflamații și infecții. Un astfel de exemplu este leucemia. În cazuri de leucocitoză apare o schimbare a numărului de celule roșii în sânge, o creștere a dimensiunilor unor organe, o scădere în greutate, simptome de febră, dureri în brațe, furnicături în picioare, slăbiciune generală, stare de rău în organism, oboseală, sângerare, vânătăi, tulburări respiratorii, amețeli, tulburări mentale și de vedere.

Pentru tratament se recomandă administrarea de medicamente antibiotice pentru combaterea infecțiilor, de steroizi pentru ameliorarea inflamației, de medicamente pentru scăderea acidului uric, a numărului de leucocite din sânge, transfuzii de sânge, chimioterapia pentru cancer și transplantul de măduvă osoasă în anumite cazuri grave.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.