Nutrienți eficienți pentru tratarea intoxicației cu arsenic. Află care sunt sursele de arsenic și ce simptome apar

0
803
Nutrienți eficienți pentru tratarea intoxicației cu arsenic. Află care sunt sursele de arsenic și ce simptome apar

Intoxicația cu arsenic este foarte gravă, deoarece acest metal este foarte otrăvitor. Există și derivați ai lui, foarte periculoși pentru organism, din care cel mai cunoscut este anhidrida arsenioasă și care este o pulbere albă, fără miros. Arsenicul se găsește în detergentul de rufe, fumul de țigară, pesticide, alge, bere, apa de băut, fructe de mare și alte surse.

Principalele simptome care apar în cazul intoxicației cronice cu arsenic sunt: schimbarea culorii unghiilor, amețelile, durerile de cap, confuziile. În cazuri grave de otrăvire apar stările de greață, vomă, urină cu sânge, slăbiciune musculară, crampe, diaree, dureri gastrointestinale, convulsii, dermatită, deteriorarea ficatului, plămânilor, rinichilor, a pielii și a părului. Arsenicul se depune pe piele, unghii, păr.

Poate da insuficiență cardiacă, renală și circulatorie, distrugerea eritrocitelor (sau hemoliză), retenție de lichid în țesuturi, inflamația mucoaselor, căderea părului, anemie, efecte cancerigene pentru ficat, piele și plămâni. Poate duce la paralizie, atrofie musculară, disfuncție hepatică, boli de nervi, comă și moarte.

Derivații cu arsenic pot da și ei efecte negative asupra organismului deoarece sunt toxici celulari și vasculari, afectează vasele capilare. În cazuri supraacute de intoxicații apar vărsături dureroase, oliguria, diaree sanguinolentă. Forma acută se caracterizează prin dureri abdominale, vărsături, stare genrală de rău, de slăbiciune, culoare cenușie a feței, hipotensiune arterială, diaree. În forma ușoară a intoxicației apar tulburări digestive, gust de usturoi, sindrom hepato-renal.

Citește și:  Articulatii dureroase

Pentru tratament se recomandă respectarea câtorva reguli simple și administrarea unor nutrienți eficienți. În primul rând se face o spălătură gastrică doar cu apă, apoi se bea lapte. Se provoacă voma cu ajutorul unui purgativ salin. Se poate administra un analgesic în cazul în care durerile abdominale sunt intense.

În cazuri grave se urmează și alte tratamente recomandate de medic în scopul restabilirii sănătății. Tabletele de cărbune luate la 15 minute sunt de ajutor în cazul ingestiei accidentale de arsenic. Foarte importantă este rehidratarea corpului, deoarece victima cu siguranță a pierdut mult lichid din organism prin stările de vomă și diaree pe care le-a avut. Alimentația trebuie să fie bogată în alimente care conțin sulf deoarece, acest element ajută la eliminarea arsenicului din organism.

Se pot alege fasole, ouă, legume, usturoi, ceapă – toate conțin sulf. Usturoiul este și un foarte bun detoxifiant pentru organism. Suplimentele de vitamina C sunt folosite în combatearea intoxicației cu arsenic. Aminoacizii L-cistenă și L-metionină au efect de curățare a ficatului și eliminare a arsenicului din corp. Seleniul acționează la fel ca și sulful, elimină excesul de arsenic din corp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.