Peste 90% dintre boli sunt cauzate sau se complică din cauza stresului

0
333
Peste 90% dintre boli sunt cauzate sau se complică din cauza stresului

Stresul este principalul inamic al sănătății și este considerat un factor de risc a peste 90% din boli. Stresul poate afecta fizic și mental omul, îi poate schimba comportamentul și îi poate cauza diferite suferințe fizice și psihice.

Din cauza stresului se poate suferi de boli cardiovsculare, bătăi rapide ale inimii, tulburări respiratorii, hipertensiune arterială, amețeli, insomnie, pierderea poftei de mâncare, crampe musculare, spasme incontrolabile, afecțiuni gastro-intestinale, constipație sau diaree, dispepsie, psoriazis, tensiune musculară, dureri de spate, sindrom de colon iritabil, dureri de cap, alergii, eczeme și mâncărimi ale pielii, dureri de stomac, dureri articulare, oboseală cronică, nervozitate, iritabilitate, dificultăți de concentrare, scrâșnit din dinți, blocaj mental, tulburări de memorie, disfuncții de erecție și alte probleme sexuale, obiceiul de a roade unghiile, de a fuma exagerat, de a lua medicamente în exces, etc.

Nu de puține ori am observat oameni deprimați, capricioși, nervoși, agresivi, care crează senzația că sunt copleșiți de probleme și neajutorați, că nu se simt în largul lor, că sunt apatici și nefericiți, că au probleme emoționale sau alte suferințe interioare, ceea ce arată clar că sunt stresați, lucru vizibil în felul lor de a fi și de a se comporta cu cei din jur.

Stresul poate agrava simptomele unor boli alergice care apar și din cauza anxietății, depresiilor și stărilor de nervi provocate de diferite situații conflictuale. Din cauza stresului se pot agrava simptomele psoriazisului, ale astmului alergic, ale febrei fânului, urticariei și eczemelor pielii. Stresul emoțional poate duce la apariția unor complicații ale unor afecțiuni și boli, dar și la apariția recidivelor. Stresul agravează conflictele psihologice, bolile emoționale și de nervi.

Numeroase studii au arătat o legătură între stres și deteriorarea sistemului imunitar și nervos. Medicii consideră că stresul ne amenință sănătatea, ne produce în corp anumite substanțe chimice sau hormoni care afectează sistemul imunitar.

În plus, organismul are tendința de a face tot posibilul de a rezista la stres, însă dacă acesta este acut sau cronic, dacă se ajunge la exarcerbarea simptomelor crește ritmul cardiac și se poate suferi de hipertensiune arterială. Cu toții știm că stresul ne îmbolnăvește organismul, ne afectează sistemul nervos și ne creează stări emoționale rele de anxietate, nervozitate, frică, tristețe, furie.

stresul provoaca boli

Expunerea frecventă la situații stresante și o perioadă îndelungată de timp ne poate afecta sistemul imunitar, ne poate agrava simptomele unor boli de care suferim. În plus avem și tendința de a căuta metode de relaxare nepotrivite, de a bea alcool, de a consuma droguri, de a ne supraalimenta, de a fuma și lua medicamente antidepresive care dau dependență.

Citește și:  Gastrita, efect neplăcut datorat stresului? Iată care este explicația oferită de medicul specialist

Stresul afectează sistemul nervos, produce anxietate, depresie, tulburări de concentrare, scade memoria, stima de sine. Stresul produce zona zoster și psoriazis, cei care au astfel de boli știu despre efectul stresului asupra simptomelor lor. Din cauza stresului papulele sunt mai urâte și chiar dureroase, deci se pot agrava pe un fond de stres emoțional.

Zona zoster este provocată de virusul ce există în organism și care este activat din cauza slăbirii sistemului imunitar dar și a stresului accentuat. Herpesul zoster poate să apară din cauza stresului și se manifestă prin greață, febră, dureri de cap, diaree, frisoane, eczeme umplute cu lichid, senzație de durere locală.

Stresul poate duce la pierderea în greutate la unele persoane. Din cauza situațiilor stresante ele nu mai pot mânca normal sau mănâncă foarte puțin și astfel slăbesc mult într-o perioadă scurtă de timp. La alte persoane stresul cronic poate duce la obezitate.

Acest lucru se explică prin eliberarea în exces de cortizol de către glanda suprarenală (din cauza stresului fizic și psihic sau datorită oboselii și insomniei), astfel crește nivelul de zahăr din sânge, este influențată alimentația, țesutul muscular, crește nivelul de grăsime, se acumulează kg în plus și se ajunge la obezitate. În plus, nivelul crescut de cortizol poate crea hipertensiune arterială și oboseală accentuată.

Stresul poate induce oamenilor dorința de a mânca prea mult, de a avea pofte alimentare nesănătoase, bogate în zahăr și grăsimi, deoarece se eliberează anumiți hormoni, adrenalină și cortizol, care produc creșterea apetitului alimentar. Obezitatea poate avea complicații grave asupra sănătății, poate produce boli de ficat, boli cardiovasculare, diabet zaharat.

Stresul are un efect negativ asupra sistemului nervos și declanșează simptome de scleroză multiplă – o boală progresivă care constă în faptul că celulele sistemului imunitar atacă sistemul nervos. Cei care suferă de această boală și se expun la stres pot fi afectați mai intens de simptomele ei. Medicii consideră că stresul poate declanșa și agrava boala, ei consideră că există o legătură între tensiunea nervoasă și simptomele sclerozei multiple.

Stresul poate cauza boli fizice, dureri de spate, de umeri, de ceafă, de cap, la nivelul coloanei vertebrale, creșterea tensiunii arteriale, dureri de maxilare și de dinți sau bruxism, probleme de somn, etc. Indiferent de ce tip de boală suferă un pacient, medicii consideră că acesta trebuie să reducă stresul din viața sa deoarece doar așa poate ameliora simptomele și își poate reastabili în mare parte starea de sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.