
Este firesc ca greutatea ta să fluctueze uneori, pe parcursul anului. Dacă slăbești însă fără motiv și ești îngrijorat, ar trebui să mergi la medic. Inițial ai putea apela la medicul de familie, care îți va evalua starea de sănătate, iar apoi vei vedea și alt medic, la recomandarea acestuia. Dacă slăbești prea repede în timp scurt și nu știi care este cauza, este clar că starea ta de sănătate ar trebui analizată uneori de mai mulți specialiști.
Ce provoacă pierderea rapidă în greutate?
Există mulți factori care ar putea afecta organismul și ar putea duce la pierderea accelerată în greutate. De exemplu, diabetul, hipertiroidismul și cancerul sunt boli care pot cauza o scădere bruscă în greutate. De asemenea, depresia cronică, traumele și bolile psihice pot duce la pierderea poftei de mâncare și pot afecta greutatea corporală. Și ulcerul la stomac duce la scăderea rapidă în greutate.
Odată cu pierderea în greutate apar și o serie de consecințe, cum ar fi: deshidratare, probleme cu glanda tiroidă, tulburări hormonale, dureri de cap, amețeli, căderea părului, insomnie, oboseală cronică, deficit de vitamine și minerale, etc.
Pentru a afla cauza pierderii în greutate se fac la medic o serie de analize (ex. cea a sângelui), dar și texte mai complicate, cum sunt radiografii și RMN-uri.
Când trebuie să te îngrijoreze pierderea în greutate?
Dacă scăderea în greutate este accelerată și prin urmare pierzi prea multe kg într-o lună, atunci asta este o problemă. Este clar că ar trebui să te preocupe mai mult sănătatea ta și să-ți faci un control, o serie de analize medicale.
Studiile cercetătorilor arată că: un om care slăbește 5% din greutatea corporală timp de 1-3 luni ar putea avea anumite probleme de sănătate. În astfel de cazuri, ajutorul medical este necesar pentru a preveni alte boli și afecțiuni grave.
Dacă slăbești mult și nimic nu s-a schimbat în dieta sau activitatea fizică, ceva nu este în regulă și ai putea fi puțin îngrijorat. Asta este un semn că ai putea suferi de o boală, ce ar trebui depistată cât mai repede.
Dacă de ceva timp apar simptome ce arată tulburări intestinale (ex. indigestie, diaree) ce duc și la pierderea în greutate, asta arată că ceva nu este bine la nivel intestinal. De pildă, boala celiacă provoacă leziuni la intestinul subțire și duce la scăderea bruscă în greutate. Alte simptome cauzate de această boală sunt: balonare, diaree, anorexie, apatie, scaune decolorate și voluminoase, anemie, distensie abdominală, scăderea tonusului muscular, tegumente palide.
De asemenea, pancreatita este o boală ce are ca simptom pierderea în greutate. O pancreatită cronică produce umflarea pancreasului, slăbire accentuată, durere abdominală, greață, dureri acute în zona abdominală superioară stângă, tahicardie, febră și altele.
Alte cauze importante
Dacă ai anumite stări neplăcute (cum ar fi: nervozitate, creșterea ritmului cardiac, slăbire neintenționată, oboseală, insomnie, palpitații, transpirație, mișcări intestinale frecvente, gușă, slăbiciune musculară, sensibilitate accentuată la căldură, piele uscată, amețeală), ar trebui să faci și un control la glanda tiroidă, pentru că aceste simptome sunt carcateristice hipertiroidismului. Un medic poate evalua dacă glanda tiroidă este hiperactivă, sau dacă există alte cauze ale pierderii în greutate. Cert este că în hipertiroidism riscul de a slăbi mult este mare pentru că această glandă produce mulți hormoni care vor cauza multe probleme de sănătate în corp.
Depresia cronică (sau distimia) poate duce la schimbări în organism, la pierderea poftei de mâncare, insomnie, scădere mare în greutate, iritabilitate. Această afecțiune mintală ar trebui diagnosticată de un medic psihiatru. Multe dintre simptomele ei sunt ușor de recunoscut, ele includ și următoarele: stimă de sine scăzută, somnolență excesivă, pesimism, tristețe, lipsă de speranță, scăderea puterii de concentrare, supraalimentarea sau din contră scăderea apetitului alimentar.
Starea de spirit depresivă apare la mulți oameni în ziua de azi și ea pare că nu se poate îmbunătăți niciodată. Oamenii cu astfel de stări au tendința de a se îngrășa sau de a slăbi brusc, pentru că ori mănâncă fără măsură, ori își pierd pofta de mâncare o perioadă de timp. Depresia poate fi tratată, primul pas este obținerea unui diagnostic la medic, iar apoi trebuie de urmat un tratament.