Plante medicinale pentru tratamentul astmului bronșic

0
69

Despre astmul bronșic se spune că este o stare patologică netransmisibilă, care produce inflamația și îngustarea căilor respiratorii mici din plămâni. Inflamația duce la umflarea căilor respiratorii și la apariția respirației șuierătoare și a senzației de apăsare în piept. Boala apare la oamenii de toate vârstele, deseori începe din copilărie; s-a constatat că afectează mai mult băieții decât fetele (în cazul copiilor) și mai mult femeile decât bărbații.

Datele statistice arată că:

  • Astmul face parte din categoria bolilor cu cel mai mare impact asupra ratei mortalității populației; astmul reduce semnificativ calitatea vieții pacientului
  • În 2019 aproximativ 262 de milioane de oameni sufereau de astm
  • Unul din 10 copii din SUA suferă de astm bronșic
  • 26 de milioane de oameni din SUA sunt diagnosticați cu astm bronșic
  • Astmul afectează 6,5% dintre copii și 8% dintre adulți.

În acest caz – de astm – este nevoie de aer de munte, astfel simptomele sunt ameliorate semnificativ, boala fiind considerată ca fiind incurabilă. Totuși simptomele ei pot fi controlate prin tratamente și asta dă senzația că ar fi vindecată.

Boala astm bronșic se caracterizează prin accese de sufocare din cauza obstrucției bronșice, prin spasm, edem, hipersecreție, acumulare de mucus. Simptomele apar din cauza particulelor de praf, de polen, uscăciunii aerului din casă, a mucegaiului sau a iritanțiilor care pot produce inflamație bronșică, inflamarea tractului respirator.

Când simptomele sunt severe este necesară intervenția medicală. În caz de simptome mai ușoare se poate aplica terapia cu plante medicinale. De asemenea, există și medicamente inhalate, antiinflamatoare, analgezice, antitusive, cu motor secretiv, pentru tuse, care pot controla simptomele de astm.

Ce plante medicinale sunt un leac pentru astmul bronșic?

Ciumăfaia

Această plantă conține aminoacizi, flavonoide, enzime, acizi organici și are acțiune antiastmatică, bronhodilatatoare, sedativă, calmantă. Prin folosirea ei se îmbunătățește respirația și se fluidifică secrețiile bronșice. Pulberea din semințe de ciumăfaie este indicată în astmul bronșic. Uleiul de ciumăfaie combate insomnia.

Nalba mare

Infuzia din flori uscate de nalbă mare este apreciată în medicina populară pentru proprietățile antiinflamatoare, este eficientă în caz de răceli, tuse (ca expectorant), astm bronșic. Frunzele de nalbă mare sunt utilizate în medicina tradițională ca laxativ. Florile și frunzele se recoltează, se usucă și se păstrează în pungi de hârtie pentru a fi folosite la ceaiuri care ajută și la îmbunătățirea digestiei.

Citește și:  Plante medicinale – Nemuritoarea (Helichrysum italicum)

Planta cârcel

Această plantă crește în regiunile temperate și are denumirea științifică Ephedra distachya. În medicina tradițională, cârcelul este apreciat pentru proprietățile bronhodilatatoare, antiastmatice, antialergice, tonifiante cardiace, decongestionante, febrifuge, antitusive, sudorifice, decongestionante. Planta este un bun remediu pentru astmul bronșic, gripă, bronșită, rinosinuzită, migrenă, dispnee, congestie a mucoasei nazale și altele.

Lumânărica

Această plantă medicinală are proprietăți antiinflamatoare, expectorante, bactericide, antispastice, antivirale, analgezice, anticonvulsivante, calmante. Infuzia din frunze și flori de lumânărică poate vindeca astmul, răceala toracică, tusea, congestia bronșică, alergiile.

Negrilica

Această plantă medicinală crește în zonele de sud ale țării noastre, pe dealuri însorite, de la ea se folosesc semințele în scop terapeutic. Planta are acțiune digestivă, diuretică, antimicrobiană, antihelmintică, purgativă, antihistaminică. Infuzia din negrilică ajută în tratamentul astmului bronșic, răcelii, bronșitei, balonării, colicilor, indigestiei, bolilor de stomac, amețelii, migrenei, vertijului, durerilor de cap. Planta este indicată și la reglarea oxigenării creierului, este vasodilatatoare cerebrală, reglează activitatea cardiacă.

Laptele câinelui

Această plantă medicinală este cunoscută în popor și cu numele de buruiană de friguri, buruiană de negi, lapte broștesc, busuioacă măgărească, haren. Planta are proprietăți sedative, diuretice, astringente, antimicotice, purgative, antispastice. Este recomandată pentru uz intern în caz de astm bronșic, colici, gastroenterită, arsuri gastrice, pleurită, nevralgie, cefalee, tuberculoză, faringită, emfizem pulmonar.

Ciuboțica-cucului

Ceaiul de ciuboțica-cucului este recomandat de specialiștii în medicina populară în tratamentul bronșitei, astmului bronșic, ameliorarea simptomelor de tuberculoză, eliminarea toxinelor din organism, calmarea durerilor de artrită și gută, a stărilor de nervi și insomnie.

Lichen de piatră

Din punct de vedere terapeutic, infuzia din lichen de piatră (Cetraria islandica) ajută în tratamentul tusei convulsive, afecțiunilor pulmonare, astmului bronșic, durerilor de gât, inflamațiilor tractului digestiv. În magazinele naturiste se poate cumpăra sirop de lichen de piatră care este un bun remediu pentru tusea uscată, răgușeală, durerile de gât, tusea iritativă, astm, bronșită, iritațiile gâtului, inflamațiile tractului respirator superior.

Alte indicații în caz de astm sunt: evitarea iritanților, a zonelor poluante (dacă este posibil), plimbările în aer curat (mai ales la munte), limitarea substanțelor chimice (de uz casnic). Fagul ajută la vindecarea astmului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.