Nalba mare (Althaea officinalis) este o planta perena, ierboasa originara din Europa, Africa de Nord si Asia. Este cunoscuta si sub denumirea de nalba-alba si face parte din familia Malvaceae. Creste pana la inaltimea de aproximativ 1,5 m, in pamant are un rizom destul de scurt cu radacini groase de 1-3 cm, carnoase si ramificate, care au la suprafata culoarea cenusie-deschisa si in interior alba sau galbuie.
Frunzele sunt trilobate cu baza in forma de inima, cele inferioare au cate cinci lobi si marginile dintate, iar cele superioare au cate trei lobi si par catifelate datorita perisorilor desi de pe suprafata lor, iar culoarea este verde-deschisa. In partea de sus a tulpinii drepte si inalte apar florile albe-rozii, care desi au codite nu depasesc niciodata lungimea frunzelor. Fiecare floricica are cate cinci petale si doua randuri de sepale mici: primul cu 6-9 sepale, iar al doilea doar cu 5 sepale. Fructul este turtit cu un numar mare de achene, iar fiecare dintre ele contine cate o samanta.
Nalba mare creste mai ales prin locuri umede, pe marginea drumurilor, a santurilor, pe malurile raurilor si infloreste in perioada lunilor iunie-septembrie.
De la aceasta planta se recolteaza frunzele si radacinile, iar uneori si florile. Frunzele trebuie recoltate intotdeauna inainte de inflorirea plantei, se rup incepand de la varful plantei spre baza, dar fara petiol. In perioada infloririi frunzele sunt in general ingalbenite si destul de usor atacate de purici (care le perforeaza suprafata), de aceea nu se recolteaza. Radacinile se recolteaza dupa ce planta s-a trecut si s-a uscat toamna tarziu, in lunile octombrie si noiembrie, inainte de inghet.
Dupa ce se scoate radacina din pamant, se indeparteaza partile cioturoase, apoi se lasa la soare sa se usuce, pot fi si spalate dar nu este indicat sa fie tinute prea mult in apa. Florile si frunzele se usuca la umbra, fiind asezate in straturi subtiri, iar radacinile se taie cuburi mici si se pun la uscat separat, tot in straturi subtiri.
Proprietatile si utilizarea plantei in tratarea unor afectiuni
- Nalba mare are proprietati antiinflamatorii si antiiritante.
- Abcese, furuncule – Se trateaza cu ajutorul unei creme care se prepara din radacina plantei.
- Arsuri solare – Un bun remediu este infuzia din frunze de nalba mare.
- Tuse – Infuzia de frunze si flori este un bun tratament pentru tuse, in special la copii.
- Constipatia – Este recomandata infuzia de frunze deoarece are proprietati laxative.
- Bronsita, raguseala – Se trateaza cu un emolient preparat din radacina de nalba mare.