Tamariscul esre un arbust pitic care in popor poarta numele de tamarisca si care nu depaseste inaltimea de 5 m. Face parte din familia Tamaricaceae si are denumirea stiintifica de Tamarix gallica. Numele sau vine de la raul Tamaris. Creste in tarile din sudul Europei si nordul Africii, in locuri insorite si ferite de vanturi reci, la altitudini de cel mult 800 m, in sol sarac sau fertil, poate fi si pietros, calcaros, dar intotdeauna bine drenat, cu salinitate mare.
Prefara mai ales zonele insorite din apropierea marii, climatul marin, solul umed foarte aproape de apa sarata. Rezista la temperaturi scazute, de minus 15 grade Celsius, primavara si toamna este bine sa fie ajutat cu ingrasamant organic, iar spre sfarsitul ultimei luni de iarna sa-i fie taiate crengile uscate sau rupte, astfel va inmuguri si inflori mai frumos.
Acest arbust cu frunze cazatoare este puternic ramificat, are crengutele lungi si subtiri, cu frunze albastrui-verzui foarte inguste care cresc spiralat pe ramuri, iar florile sunt mici, in nuante rozii sau rosii, grupate in inflorescente lungi. Perioada de infloriere este in primele doua luni de vara.
Tamariscul este frecvent cultivat in scop ornamental in parcuri si gradini pentru aspectul interesant al frunzelor sale delicate si frumusetea florilor ce poate fi admirata in sezonul cald.
Din punct de vedere medicinal tamariscul este apreciat pentru proprietatile frunzelor si scoartei sale, in principal tonice, diuretice, antipiretice si astringente. Acestea sunt folosite in realizarea unor preparate ce ajuta in cresterea apetitului, tratamentul anemiei provocate in special de carenta de fier, afectiunilor splinei si ficatului, constipatiei.
Frunzele au rol hemostatic de aceea se pot folosi pentru uz extern sub forma de cataplasme locale pe zona pielii care este afectata, lezata, ranita. Mai mult decat atat sunt cunoscute efectele bune diuretice si astringente a frunzelor, de aceea indeplinesc un rol important, foarte benefic asupra splinei si maduvei spinarii, avand in vedere ca are rol in cresterea numarului de trombocite si celule rosii.
Extractul Tamarix din mladitele arbustului ajuta la reducerea colesterolului, la consolidarea sistemului imunitar si stimularea digestiei. De asemenea creste pofta de mancare, detoxifica si tonifica organismul, stimuleaza hepatopoeza, functia hepatica si cea a splinei.