Pojarul – boala copilariei

1
154
Pojarul - boala copilariei

Pojarul sau rubeola este cunoscut ca fiind responsabil de producerea unei iritatii, la copii de varste mici, dar se poate declansa si la adulti. Vaccinarea intensiva din ultimii ani a dus la scaderea considerabila a acestor cazuri. Din punctul de vedere al agentului declansator, exista doua tipuri de virusuri care pot conduce la aceasta boala – virusul rubeolic, care produce asa numitul “Pojar rosu”si virusul rubella care poate produce “pojarul de trei zile”.

Netratate, aceste afectiuni au ca urmare aparitia pneumoniei si a encefalitei, afectiuni grave, care pot cauza chiar decesul. Pojarul sau rubeola “de trei zile” este o afectiune mult mai blanda sub aspectul semnelor clinice, dar care poate afecta iremediabil fatul unei femei insarcinate, ducand la aparitia unor defecte genetice dezastruoase, prin faptul ca se poate transmite placentar.

Semne si simptome:

Primul semn al acestei afectiuni este aparitia febrei, care apare la aproximativ 10, maximum 12 zile de la contactul cu agentul viral, si care poate sa dureze intre patru si sapte zile. Nasul micutului tau va incepe sa curga, ochii i se vor irita si va incepe sa lacrimeze abundent, iar pe partea interna a obrajilor pot sa apara pete de culoare alba. Dupa cateva zile, va aparea o eruptie rosiatica, in special in zona fetei si a gatului, in partea superioara. Aceasta iritatie, care este specifica pojarului sau rubeolei, se va extinde pana la nivelul mainilor si al picioarelor si va dura pana la maximum sase zile, dupa care se va estompa treptat, pana la disparitie.

In medie, eruptia va avea loc la un interval de 14 zile, de la momentul contactului cu virusul. Pojarul sever este foarte des intalnit in cazul copiilor care sufera de insuficienta de vitamina A, sunt prost hraniti si ingrijiti sau au un sistem imunitar slab, ca in cazul celor care sunt infectati cu HIV/SIDA sau alte boli grave. Pojarul poate sa duca la deces doar in cazul in care apar complicatiile care pot pune viata in pericol si care se manifesta, in general, mai frecvent la copii de varste mai mici de cinci ani, sau in cazul adultilor de peste 20 de ani.

Cele mai grave complicatii ale pojarului sau rubeolei presupun orbirea, encefalita (o infectie foarte puternica ce provoaca inflamarea creierului), diaree severa, infectii ale urechii, deshidratare sau infectii respiratorii grave, ca pneumonia. In momentul de fata, pana la 10% dintre cazurile de pojar pot duce la deces doar in cazul in care vaccinul nu a fost facut, populatia este malnutrita si nu exista posibilitatea unei ingrijiri medicale de baza (asa cum se intampla in tari din Africa si, mai de curand, in India). Dupa vindecare, persoanele care au intrat in contact cu virusul devin imune pentru tot restul vietii lor.

Citește și:  Sindromul socului toxic - Simptome si tratament

pojar

Cum poti lua pojar sau rubeola?

Acest virus foarte contagios poate fi, cu usurinta, transmis prin intermediul stranutului, tusitului, in cazul unui contact foarte strans cu secretiile unei persoane bolnave – secretii nazale, faringiene etc. Virusul poate sa ramana activ si, deci, infectant, pana la doua ore in aer, asa ca evita sa folosesti prosoape in comun, periute de dinti, batiste. In tarile dezvoltate, in care aceasta afectiune a fost eradicata datorita vaccinarii, exista, in momentul de fata, pericolul producerii unei adevarate epidemii, din cauza persoanelor imigrante, din tarile sub-dezvoltate.

Cum se trateaza?

Complicatiile severe ale pojarului sau rubeolei pot fi evitate prin acordarea unui tratament suportiv, care va presupune o alimentatie sanatosa si corespunzatoare, un aport normal de lichide si administrarea de solutii pentru rehidratare care vor contine glucoza si minerale. Aceste solutii inlocuiesc, in mod normal, toate elementele esentiale care sunt pierdute prin diareea severa si voma.

Daca se constata aparitia infectiilor, se vor administra antibiotice, sub stricta supraveghere a medicului. Este indicat ca, in momentul in care observati orice neregula la copilul dumneavoastra, oricat de mica, sa va prezentati la medic, pentru a nu inrautati starea de sanatate a celui mic. Copiilor care vin din medii defavorizate li se administeaza suplimentar si vitamina A, pentru a preveni orbirea si afectarea ochiului. Vitamina A poate reduce riscul de deces in urma pojarului sau rubeolei, cu aproximativ 50%.

Cum previi?

Din punctul de vedere al preventiei, este necesara vaccinarea copiilor, prin campaniile de imunizare in masa. Vaccinul, care este disponibil si obligatoriu si in Romania, este folosit de aproximativ 40 de ani, fiind foarte sigur, eficient si ieftin, costul sau ridicandu-se la mai putin de 5 lei.

In anul 2010, aproximativ 85% dintre toti copiii din intreaga lume au primit doza de vaccin, pana la implinirea varstei de un an, procentul crescand, de la 72%, in anul 2000. Pentru a asigura imunitatea completa este indicata administrarea a doua doze de vaccin impotriva pojarului sau rubeolei, pentru ca aproximativ 15% dintre copiii care au primit doar prima doza nu se imunizeaza.

Puncte cheie:

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in anul 2008 s-au inregistrat 164 000 de decese, la nivel global, din cauza virusului rujeolic, aproximativ 450 in fiecare zi, 18 in fiecare ora. Vaccinarea intensiva a dus la scaderea cu aproximativ 78% a numarului deceselor, intre anii 2000 si 2008, la nivel global.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.