Afla cum se da primul ajutor in caz de degeraturi

0
522
Afla cum se da primul ajutor in caz de degeraturi

Degeraturile apar datorita expunerii anumitor zone ale corpului la frig si pot afecta organismul cel mai adesea in zona nasului, urechilor, degetelor de la maini si picioare. Intotdeauna cand apar degeraturi se intampla ca intregul corp sa aiba temperatura scazuta. De aceea primul ajutor in caz de degeraturi consta in reluarea imediata in cel mai scurt timp a fluxului de sange, altfel spus este foarte important ca persoana in cauza sa fie incalzita, temperatura corpului sa revina la valoarea normala.

Cel mai fericit caz este atunci cand degeraturile sunt minore si exista posibilitatea ca persoana sa-si poata incalzi degetele printr-o metoda foarte simpla – trebuie sa si le tina sub brate. In cazul in care nasul este inghetat se freaca mainile intre ele si se pun pe el pentru a-l incalzi, masandu-l foarte usor. Apoi este important sa nu se permita ca zona de piele incalzita sa inghete din nou. Trebuie avut in vedere ca un tesut care a fost incalzit si ingheata din nou poate fi si mai mult afectat, deteriorat.

Intotdeauna trebuie acordata o mare atentie timpului cat tin degeraturile mai bine spus daca dupa 1-2 ore imobilitatea degetului sau a altei zone persista datorita frigului care a afectat-o este obligatoriu de consultat de urgenta un medic, deoarece nu mai este cazul unei degeraturi minore, situatia poate fi chiar foarte grava.

Metoda de a incalzi victima nu este foarte dificila, ea trebuie in primul rand dusa intr-un loc cald si apoi hainele ei reci si eventual umede trebuie schimbate cu altele uscate. Nu este bine ca persoana respectiva sa fie pusa sa stea prea aproape de o sursa de caldura cum sunt de exemplu sobele, radiatorele, feonul de par sau alte aparate deoarece tesutul degerat al victimei nu va reactiona bine la temperaturi prea mari. Ideal este sa fie invelita cu paturi calduroase si sa bea o bautura calda care poate fi un lapte sau un ceai cald si in nici un caz un vin fiert sau alta bautura alcoolica.

Daca degetele de la maini prezinta anumite umflaturi sau vezicule sau alte zone de pe corp prezinta astfel de simptome, ele pot fi sterse cu putin alcool si masate delicat dar intotdeauna in directia inimii. Cand se face masajul este obligatoriu ca inainte mainile sa fie spalate pentru a fi curate.

Daca pe zonele respective sunt bule cu lichid datorate degeraturilor nu se va face deloc masaj deoarece situatia se poate agrava si pot aparea dureri si stare de disconfort inutila. De asemenea, masajul se va face cu cea mai mare atentie, se va incerca sa nu se apese foarte mult asupra pielii, pentru a nu deteriora nici un pic vasele de sange si se va face doar atat timp cat pielea nu va deveni rosie si calda.

Citește și:  Epilepsia se vindecă? Află cum au reușit specialistii să stopeze crizele epileptice

tratament pentru degeraturi

Unele persoane au tendinta sa frece zonele degerate cu zapada, acest lucru este gresit in primul rand pentru simplul fapt ca zapada are mici fragmente sau turturi de gheata care prin marginile lor ascutite pot rani intr-o oarecare masura pielea, iar pe de alta parte poate contribui si mai mult la racirea corpului.

O alta metoda de incalzire a corpului este cu apa calda la temperatura camerei, se tin degetele afectate de degeraturi in apa si se maseaza usor cu atentie. Mare atentie trebuie acordata ca temperatura apei sa nu fie nici prea rece dar nici prea calda. Temperatura in camera trebuie sa fie de 18-20 grade Celsius, temperatura apei va fi crescuta treptat si astfel se va ajunge la temperatura corpului de 37 grade.

In acelasi timp se bea un ceai cald care va ajuta si el la cresterea temperaturii corpului. Persoana suferinda probabil ca va simti durere in zona respectiva sau va observa modificari de culoare pe suprafata pielii.

Dupa baia calda corpul trebuie sters usor cu un prosop moale cu tuseu placut, dar numai in zonele care nu prezinta bule de lichid sau acele besicute provocate de degeraturi. Apoi zona fara besicute se sterge cu putin alcool si se pune un pansament steril iar dupa aceea se bandajeaza cu tifon.

Acesta este primul ajutor in caz de degeraturi si dupa aplicarea lui persoana afectata trebuie dusa de urgenta la spital. Este foarte important ca ea sa fie consultata de un medic deoarece chiar si degeraturile minore sau cazurile de hipotermie mai putin grave cauzeaza un stres organismului, reduc sistemul de aparare al acestuia si pot da anumite complicatii legate de alte aspecte ce tin de buna functionare a vaselor sanguine, a creierului, etc.

Pentru prevenirea acestor complicatii si a degeraturilor cel mai bine este sa nu se iasa din casa in zilele cand temperaturile sunt extrem de scazute sau macar sa se evite acest lucru atunci cand este posibil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.