Cercetările moderne demonstrează că anumite cancere reacționează la stimulii metabolici și au activitate funcțională. În cazul cancerului tiroidian, foarte puțini pacienți ajung la deces. Tratarea cancerului tiroidian are o rată de succes ce se apropie de 100%. Acest lucru a fost confirmat de specialiștii în domeniul sănătății, astfel, profesorul universitar doctor Mihail Coculescu a afirmat faptul că acest tip de cancer este ,,cel mai tratabil și curabil dintre toate cancerele”. Mai mult decât atât, medicul a explicat că ,,durata vieții unui pacient nu este afectată de cancer ci de repercursiunile bolii asupra organismului”.
Cancerul tiroidian nu este o boală de metabolism și nu este o formă frecventă de cancer. Apariția nodulilor izolați la glanda tiroidă sau a degenerărilor maligne în gușile nodulare poate fi asociată cu acest cancer însă nu produce întotdeauna această boală. Astfel de noduli trebuie extirpați, mai ales dacă sunt solitari. Cauzele cancerului tirodian sunt deficitul de iod și iradierea organismului.
Tratamentele cu raze Röntgen în prima copilărie pot fi o cauză a creșterii numărului de cancere tiroidiene la copii. Radiația ionizantă poate fi carcinogenă mai ales dacă se aplică în perioada copilăriei, în regiunea capului și a gâtului. Astfel de cancere au fost diagnosticate la 10-20 de ani de la iradiere.
Tumorile maligne de tipul cancerelor papilare apar la tiroidă indiferent de vârstă, la persoanele de 6-80 de ani. Cele mai multe cazuri de astfel de tumori apar la femei. Aspectul lor este de cordoane papilare cu țesut conjunctiv puțin vascularizat. Glanda tiroidă are celule numite folicule, de forma unor sfere, care conțin un lichid vâscos numit coloid. În cazul cancerului papilar tiroidian acest lichid coloid lipsește.
Tumorile papilare formează metastaze în ganglionii limfatici cervicali, de altfel ele și sunt descoperite ca urmare a analizei cauzei atrofierii acestor ganglioni. În anumite cazuri, metastazele pot ajunge până la plămâni și pot fi depistate printr-o radiografie a toracelui. Uneori pot să se producă și metastaze osoase, dar foarte rar. Un bolnav de cancer tiroidian depistat la timp se poate vindeca prin administrarea unui tratament corect. Medicii spun că poate supraviețui mulți ani chiar dacă prezintă și metastaze osoase și pulmonare.
La persoanele adulte și în vârstă se pot produce carcinoame foliculare și alveolare de forma unor noduli la un lob al tiroidei. Astfel de foliculi sunt mici, neregulați și conțin lichidul vâscos coloid. Acesta reprezintă o formă mai gravă de cancer tiroidian comparativ cu leziunile papilare de care am spus mai sus. Cele mai frecvente cancere tiroidiene sunt adenocarcinoamele solide care apar la persoanele adulte cu vârstă mijlocie. Astfel de tumori sunt mari, dure și apar pe o zonă mai întinsă a glandei, nu doar la un lob al tiroidei.
Celulele sunt strâns grupate, formează tumori maligne și unele pot să dea metastaze osoase și în plămâni. Din păcate în astfel de cazuri, durata de viață este mai scurtă comparativ cu celelalte tipuri de cancere ale glandei tiroide. Una din formele rare de cancer tiroidian este reprezentat de carcinoamele cu celule Hürthle, care produc leziuni maligne sau benigne, iar dacă apar metastaze, acestea ajung până la schelet, ganglioni limfatici cervicali și plămâni, iar apoi duc la deces.
Cancerele glandei tiroide cu celule fusiforme și gigante sunt de asemenea foarte rare și apar la persoanele în vârstă care au suferit de gușă. Aceste tumori sunt dure, ca o masă necrotică gălbuie, provoacă dureri, cresc destul de repede și trebuie îndepărtate prin intervenția chirurgicală. Alte tipuri de cancere tiroidine rare sunt limfoamele maligne și sarcomul cu celule reticulare.
Medicii spun că mulți bolnavi de cancer de plămâni, cancer de rinichi sau cancer de sân pot ajunge să aibă metastaze tiroidiene. Având în vedere toate aceste tipuri de cancer tiroidian se înțelege că cel mai puțin agresiv este forma cu leziuni papilare. Cancerul tiroidian poate fi și ereditar, persoanele care au o rudă în familie care a suferit de cancer pot avea o predispoziție genetică la această boală.