Persoanele care doresc sa cunoasca anumite remedii naturiste eficiente pentru a scapa de faringita, raceala, bronsita si amigdalita, deci pentru a-si ameliora roseata si durerea din gat, pot citi informatiile din acest articol cu privire la folosirea uleiurilor esentiale naturale din plante in aromaterapie. Acestea sunt folosite in tratamentul bolilor respiratorii, nervoase si de piele, pentru ca au proprietati antibacteriene, antiinflamatorii care au fost verificate de specialistii in domeniul sanatatii.
Daca ai gatul rosu, temperatura corporala putin ridicata, simti o durere ascutita in gat, ai tuse uscata si apoi umeda cu eliminarea de secretii apoase sau purulente este posibil sa ai bronsita – o inflamatie a tesuturilor mucoasei gatului. O astfel de boala apare din cauza inhalarii aerului rece contaminat sau din consumul de bauturi reci, deci a hipotermiei la nivelul gatului. Pentru vindecare se impune consult medical, tratament medicamentos, homeopatic si prin fizioterapie.
Pentru cei care vor sa incerce un tratament la domiciliu pe baza de uleiuri esentiale prezentam cateva astfel de remedii pentru faringita acuta si cronica, dar si pentru alte boli respiratorii. Foarte important este sa se aleaga doar uleiuri esentiale, 100% naturale.
Se fac inhalatii cu uleiuri esentiale, dar nu inainte de a verifica daca sunteti sau nu alergic la astfel de produse. Se picura putin ulei pe piele, pe partea anterioara a antebratului si se verifica daca in timp nu apar mancarimi sau alt disconfort (roseata) datorita folosirii uleiului respectiv.
In cele ce urmeaza va prezentam metoda de pregatire a inhalatiei: se incalzeste 100 ml apa si se adauga 2 picaturi de ulei esential. Se sta cu fata deasupra aburilor, avand pe cap un prosop pentru directionarea lor asupra acesteia.
Inahalarea se face timp de 10 minute, pentru a evita aparitia iritatiilor la ochi, acestia fiind sensibili la actiunea vaporilor o perioada prea indelungata de timp. Pentru a se obtine rezultatul dorit, trebuie sa se respire pe gura, sa se mentina respiratia timp de 2 secunde si apoi sa se expire pe nas. Acest tratament este foarte eficient pentru ameliorarea simptomelor bolilor respiratorii si poate fi realizat de doua ori pe zi.
- Pentru ameliorarea simptomelor faringitei se foloseste: ulei de musetel, ulei de rozmarin, ulei de catina, ulei de tuia, ulei de brad.
- Pentru calmarea durerii de gat seunt indicate: ulei de menta, ulei de lamaie, ulei de eucalipt.
- Pentru ameliorarea tusei sunt recomandate: ulei de anason, ulei de chiparos, ulei de catina.
- Pentru senzatie de uscaciune in gat pot fi alese: ulei de chiparos si ulei de salvie.
Uleiul de brad se remarca prin proprietatile antimicrobiene si antiinflamatorii. De aceea se recomanda in cazuri de rinita, raceala si alte afectiuni respiratorii. Ajuta la ameliorarea congestiei nazale, in reducerea inflamatiilor, edemelor si a secretiilor nazale. Pot fi puse 2 picaturi de ulei de brad la 100 ml apa fierbinte pentru inhalatii timp de 5-10 minute.
Uleiul de brad prin proprietatile si parfumul sau caracteristic ajuta in consolidarea sistemului imunitar al organismului, la vindecarea bolilor tractului respirator si altor afectiuni ale corpului. Parfumul de brad ajuta la distrugerea virusilor si bacteriilor din camera, din mediul inconjurator, mai ales daca o persoana bolnava tuseste des si elimina microbii in aer.
Uleiul de catina are proprietati antioxidante puternice, contine acid ascorbic si vitamina E. Are efect de vindecare, regenerare celulara, antibacterian si antiinflamatoriu. Poate fi utilizat in forma sa naturala in apa pentru inhalare si astfel ajuta in tratamentul laringitei, rinitei, faringitei si altor afectiuni sau boli ale tractului respirator superior. Uleiul de catina are o cantitate importanta de vitamina C de aceea intareste peretii vaselor de sange, elimina un eventual edem de la nivelul mucoasei nazale, imbunatateste respiratia nazala si amelioreaza alte simptome procovate de raceala.
Uleiul de tuia are denumirea stiintifica de Thuja occidentalis. Acest arbore este numit si ,,pomul vietii” datorita proprietatilor sale vindecatoare. Uleiul de tuia este recomandat in tratamentul bronsitei, rinitei, faringitei, traheitei dar si pentru combaterea stresului si a oboselii cronice. Aroma pe care o emana cand este folosit in inhalare este minunata, relaxanta, revigoranta, stimuleaza sistemul imunitar, dezinfecteaza caile respiratorii, restabileste rapid respiratia nazala si normalizeaza starea de sanatate.
Este recomandata infuzia din salvie, musetel si ulei esential de tuia. Infuzia se prepara astfel: se pune o lingura de planta la o cana de apa fierbinte si se infuzeaza timp de 5 minute, apoi se filtreaza si in lichidul obtinut se pun 10-15 picaturi de ulei de tuia. Cu acest preparat se spala narile, in interiorul nasului de mai multe ori pe zi. Efectul este foarte bun, relaxant, antiinflamator, antiseptic, vasoconstrictor si vindecator.
Specialistii in aromaterapie au observat ca la majoritatea pacientilor, in urma unui tratament de inhalare cu uleiuri esentiale realizat de-a lungul a 7-9 sedinte, au scapat de faringita, tuse, durere ascutita in gat, de inflamatii si senzatia de gat umflat.
In medicina traditionala folosirea uleiurilor esentiale s-a bucurat de-a lungul anilor de rezultate foarte bune. De aceea ele pot fi utilizate in practica, efectele lor terapeutice si preventive sunt excelente in afectiunile respiratorii. In caz de raceala aceste remedii ajuta la eliminarea simptomelor dar si la prevenirea unora care pot sa apara datorita altor infectii din organism. In concluzie daca sunteti prins de o raceala, amintiti-va de tratamentele cu uleiuri esentiale.