Punctoterapia, genul de procedura fizioterapeutica speciala, este o parte mostenita din medicina traditionala chinezeasca, prin care anumite boli pot fi tratate eficient prin folosirea unor tehnici ca apasarea, ciupirea, ciocanirea sau lovirea unor anumite puncte sau a liniilor specifice de stimulare. Conform teoriei medicinei traditionale chinezesti, punctoterapia poate activa energia vitala si circulatia sanguina, ducand astfel la refacerea structurilor si functiilor afectate.
In aceasta asa zisa terapie, tehnica principala de tratament o reprezinta actionarea asupra unor anumite puncte, care pot coincide sau nu, spre exemplu, cu punctele de acupunctura, sau a liniilor de stimulare cu unul sau mai multe degete. Diversitatea metodelor de stimulare si activare folosite in punctoterapie o deosebesc de alte tehnici asemanatoare (presopunctura, acupunctura), relativ mai raspandite si mai bine cunoscute in aria europeana, dar care actioneaza cu mijloace specifice.
Punctoterapia isi are originile in artele martiale chinezesti (Wushu), avand un istoric destul de indelungat. Nu este utilizata numai in autoparare, ci, totodata, ca o metoda eficienta in tratarea anumitor boli ca: poliomielita, sechelele encefalitei, paralizia cerebrala, paraplegia traumatica, durerile de spate si gat. Rata eficientei, dovedita prin practica, desigur, este de peste 80 %.
Punctoterapia are un spectru aplicativ larg si un bun efect terapeutic. In afara bolilor obisnuite, ea si-a demonstrat eficienta si in vindecarea altor boli, dificil de abordat altcumva prin alte metode, cum ar fi poliomielita, discopatia etc. Totodata, are efecte fortifiante, daca este aplicata in cazurile de hipotonie sau astenie.
Este, de fapt, o terapie simpla, economica si foarte usor de invatat. Nu necesita intrumentar special si poate fi practicata oriunce, oricand si de catre oricine. Nu prezinta riscuri, ceea ce o face acceptabila, daca stam sa ne gandim la celelalte terapii care prezinta riscuri. Cu alte cuvinte, de regula, punctoterapia nu produce efecte secundare sau reactii neplacute.
Aceasta terapie poate debloca meridianele si poate activa energia vitala, precum si circulatia sangelui. Meridianele sunt caile de circulatie a energiei vitale. La aparitia unei anumite boli, factorul negativ intra in conflict cu cel pozitiv si echilibrul Yin-Yang se pierde, astfel incat energia vitala care circula prin acel meridian este blocata. Acestea sunt principii pe care literatura de specialitate le enumera. Totusi, daca blocajul este indepartat, energia vitala va putea circula din nou, in mod firesc, de-a lungul meridianelor, iar boala va fi vindecata.
Desigur, iarasi vorbim de un principiu si nu neaparat de o regula de la care nu exista niciun fel de abateri. De asemenea, punctoterapia poate regulariza aspectele Yin-Yang ale energiei vitale si le poate echilibra, putand sa intretina energiile pozitive, de altfel, favorabile sanatatii noastre, si sa elimine factorii negativi. In conditii normale, functiile organelor si tesuturilor se afla in stare de echilibru. Se mentioneaza ca odata cu perturbarea acestui echilibru de catre un anumit factor negativ, apare starea de boala.
In sfarsit, aplicarea punctoterapiei trebuie sa tina cont, in primul rand, de constitutia pacientului, de starea sa de sanatate sau de gravitatea simptomelor pe care le prezinta. Numai in functie de aceste elemente se vor alege punctele si tehnicilece urmeaza a fi folosite.
Daca trebuie sa ne referim si la medicina moderna, din acest punct de vedere, principiile punctoterapiei despre care tot am mentionat se traduc in reglarea functionarii sistemului nervos, in imbunatatirea circulatiei sangelui la nivel local, a metabolismului si, desigur, in refacerea tesutului bolnav. Mecanismul adevarat al punctoterapiei ramane insa o problema de discutat, asa cum se specifica si in studiile privind aceasta terapie.
Punctoterapia poate tratata traumele vertebrelor toracice, discopatiile, spondiloza cervicala, gatul intepenit, paralizia faciala, polinevrita s.a. Ba chiar, pot fi indepartate cu ajutorul acestei terapii si durerile de cap, durerile de dinti, durerile abdominale, voma nervoasa, indigestia, durerile menstruale etc.
Insa este indicat ca inainte sa apelati la punctoterapie, sa consultati un medic si, in functie de boala de care suferiti, sa-l intrebati daca este vreo problema. Cu toate ca, asa cum se spune in literatura de specialitate, aceasta terapie nu implica niciun risc, este recomandat sa cerem mai intai ajutorul unui medic, chiar daca afectiunile noastre sunt minore. Terapia este contraindicata in bolile acute, precum cele inflamatorii, in hipertensiune, boli de inima sau in boli de piele.
Oricum, punerea in aplicare a punctoterapiei necesita, in primul rand, forta. De pilda, o tehnica de baza este genuflexiunea. Acest exercitiu trebuie efectuat cu picioarele departate la o distanta egala cu latimea umerilor si cu mainile pe genunchi. De asemenea, corpul se va ridica incet.
Genuflexiunile de acest gen for intari zona lombara, rinichii, muschii, oasele si va imbunatati starea generala a organismului. In fine, sunt mai multe tehnici de baza, printre ele numarandu-se si ciocnirea de perete sau saltul inainte. Stim, suna putin iesit din tipare. De pilda, ciocnirea de perete se executa astfel: se departeaza picioarele la latimea umerilor, la fel ca si in tehnica anterior prezentata, si va veti aseza cu spatele la o distanta de 25 cm de un perete cu o suprafata neteda.
Ciocniti brusc peretele cu spatele, iar corpul va reveni in pozitia initiala ca o reactie. Acest exercitiu se va repeta de cateva ori. Mentionam insa, ca nu garantam ca aceasta tehnica va avea un efect benefic asupra corpului dumneavoastra. Mai mult decat atat, informatiile prezentate in acest articol cu privire la punctoterapie sunt culese din literatura de specialitate si, iarasi, nu garantam pentru veridicitatea, respectiv aplicabilitatea lor.