Medicul Peter D´Adamo a scris o carte ,,Eat right for your type” în care expune ce trebuie să mănânci potrivit grupei tale de sânge. După cum relatează în cartea lui, oamenii trebuie să consume sau să evite anumite alimente în funcție de grupa lor sanguină dacă vor să se bucure de o stare bună de sănătate.
Dieta pentru persoanele cu grupa sanguină 0
Aceste persoane sunt îndrăznețe, încrezătoare în forțele proprii, au un fizic bine dezvoltat și un sistem imunitar consolidat. Pentru aceste persoane medicul Peter D´Adamo recomandă un program de exerciții fizice zilnic, deoarece au circulația sanguină lentă, sunt predispuse la nefericire și depresie, și doar prin sport își pot îmbunătăți starea interioară de bine și sănătate. În plus, aceste persoane au tiroida leneșă, de aceea dieta trebuie să conțină alimente bogate în minerale și acizi grași, legume marine și legume cu frunze verzi.
Dieta persoanelor cu grupa sanguină zero trebuie să cuprindă alimente bogate în proteine animale. Se spune că ar avea o descendență africană, de aceea ele digeră mai bine vânatul, carnea preparată în sânge, peștele crud. Alimentele de acest fel trebuie să reprezinte 20% din dieta zilnică, iar masa principală a zilei se servete între orele 11-14. Trebuie să aleagă în special carnea de pește – ton, somon, păstrăv, anșoa, halibut. De asemenea, este recomandată carnea de miel, vită și bivol. Carnea de pui este mai puțin indicată deoarece nu este digerată atât de ușor. Aceste persoane trebuie să consume mai puțin ovăz, porumb și grâu deoarece sunt cereale dificil tolerate de organism.
Dintre grăsimi și uleiuri trebuie să aleagă untul, uleiul de măsline extravirgin, uleiul din semințe de in, uleiul din ficat de cod, uleiul de cocos. Acestea se adaugă în salate asezonate și cu zeamă de lămâie, sare de mare și oțet natural din mere. Cele mai bune fructe pentru persoanele cu grupa sanguină zero sunt: coacăzele negre, lămâile verzi, lămâile galbene, prunele și smochinele. Dintre legume se pot alege: varza, conopida, varza de Bruxelles, broccoli, salata verde, spanacul și alte legume cu frunze verzi.
Dieta poate conține semințe, nuci, ouă fierte moi, fasole. Se poate mânca mai ales gălbenușul de ou și evita albușul (deoarece acesta este greu de digerat). Dintre produsele lactate se recomandă kefirul (care ajută la producerea de bacterii prietenoase în stomac), in rest celelalte se digeră mai greu. Kefirul ajută în tratarea depresiei, deficitului de atenție și hiperactivității (de care suferă frecvent cei care au grupa sanguină 0).
Dieta pentru persoanele cu grupa sanguină A
Persoanele cu această grupă de sânge sunt în general încordate deoarece caută să-și ascundă stările de stres și anxietate față de cei din jur. Au multe calități, sunt inteligente, pasionale, sensibile, sociabile. Deoarece tind să acumuleze stres și tensiune interioară, trebuie să aibă o activitate sportivă care să le elibereze de energia nervoasă acumulată zilnic. Pot apela și la alte tehnici de relaxare cum sunt de exemplu: masajul, reflexoterapia, băile cu aburi și altele.
Acestor persoane le este recomandată dieta vegetariană deoarece se consideră că se nasc cu posibilitatea de a produce puțin acid gastric și deci pot digera mai greu alimentele bogate în proteine animale. Legumele și fructele trebuie să facă parte din dieta zilnică deoarece ajută la creșterea acidității din organism. Pentru cei care doresc și o alimentație de natură animală pot alege peștele – macroul, somonul, tonul, sardinele. De asemenea pot servi ouă, iar grăsimi în cantitate mică, deoarece au nevoie de foarte puține grăsimi esențiale de bună calitate pentru ca organismul să funcționeze normal.
Un lucru important este ca toate acestea să fie combinate cu cât mai multe vegetale, cu legume murate, salate. Proteinele trebuie să fie de cea mai bună calitate, de aceea peștele trebuie să fie proaspăt și nu conservat. În ceea ce privesc grăsimile saturate din lactate se pare că și astea sunt tolerate greu de organismul acestor oameni ca și cele din alimentele de origine animală. În concluzie, dieta trebuie să aibă o cantitate limitată de produse lactate și un conținut redus de grăsimi. Kefirul și iaurturile îndulcite cu zahăr trebuie evitate deoarece sângele de grupa A poate crea anticorpi pentru zahărul din lapte.
Cel mai bun pentru ei este laptele brut, deoarece este mai ușor de digerat. Dintre proteinele care se digeră mai bine fac parte cele vegetale, deci de altă natură decât cele animale (care produc toxine intestinale). Cerealele, nucile, semințele trebuie să facă parte din dietă. Arahidele, semințele de dovleac, migdalele, semințele de floarea-soarelui sunt ideale pentru astfel de persoane cu grapa sanguină A, dar nu trebuie consumate în exces pentru că sunt concentrate. Legumele nu trebuie să lipsească, ele ajută la digestie și din categoria acestora se pot servi mai ales: morcovi, țelină, ardei gras roșu, bame, dovlecei, varză, salată verde.
Dieta pentru persoanele cu grupa sanguină B
Oamenii care au grupa de sânge B sunt prietenoase, sensibile, creative, îndrăznețe, își spun cu ușurință punctul de vedere, dar ezită să reacționeze brusc dacă sunt provocați. În general au un sistem imunitar bun, au un risc scăzut de boli grave (cum este cancerul), dar spot suferi de afecțiuni virale, neurologice, oboseală cronică, scleroză multiplă. Dieta lor trebuie să cuprindă carne de curcan, de miel, fazan, caprioară, oaie, iepure, în general de vânat sălbatic, dar mai puțin carne de porc și de pui.
Acestea din urmă pot afecta circulația sanguină deoarece formează o pectină periculoasă prin consumul acestor proteine. Ficatul nu este deloc indicat deoarece stochează multe toxine. Ideal ar fi ca aceste persoane să servească îndeosebi carne de pește și fructe de mare – cod, somon, sardine ton, homar, rac, scoici, creveți. Dintre cereale, quinoas și meiul, sau hrișca cu amaranth, sunt combinațiile cele mai bune. Nu este bine să se consume în exces orz, porumb și grâu, pentru că se digeră mai greu. Orezul poate să facă parte din dietă, deoarece este bine tolerat de organism.
Uleiurile de calitate proastă trebuie evitate pentru că afectează sănătatea, întotdeauna se aleg uleiurile de măsline și din semințe de in. Acestea se folosesc la asezonarea salatelor. Trebuie evitate uleiurile din semințe de floarea-soarelui, de porumb, de susan și arahide. Uleiul de migdale poate fi consumat de cei cu grupa de sânge B.
Pentru dieta acestor persoane cel mai bun este uleiul de măsline extravirgin deoarece are acizi grași importanți pentru sănătate – acizi Omega-3, Omega-6 și Omega-9. Dieta trebuie să cuprindă tot felul de fructe, dar cele mai recomandate sunt coacăzele negre, merișorul, lămâile galbene și verzi, ananasul, căpșunele, kiwi, grapefruit. Lactatele fac bine acestor persoane dar cu toate acestea nu trebuie servite în exces.
Dieta pentru persoanele cu grupa sanguină AB
Aceste persoane sunt foarte sociabile, joviale, dar în momentul în care sunt afectate de stres devin încordate. De aceea este recomandat pentru ele să se relaxeze prin exerciții fizice simple, ușoare, acestea le vor ajuta să-și calmeze tensiunea nervoasă acumulată. Dacă țin în ele astfel de energii negative pot ajunge la sistem imunitar fragil și se pot îmbolnăvi ușor. Din păcate astfel de oameni pot avea puțin acid gastric ca și cei care au grupa sanguină A, de aceea trebuie să consume puțin proteine de natură animală (care necesită mult acid gastric pentru digerarea lor).
Pentru o bună digestie trebuie să aibă enzime digestive, să consume iaurt, kefir. De asemenea pot suferi de o scăderea nivelului de zahăr din sânge, de hipoglicemie. Cele mai bune proteine animale pentru persoanele cu grupa de sânge AB se găsesc în carnea de curcan, iepure, fazan, miel și oaie. Carnea de gâscă, rață, prepeliță, potârniche, pui trebuie evitată. Fructele de mare și peștele sunt bine suportate de stomac, se poate alege carnea de somon, crap, calcan, plătică, caracatiță, crevete, homar, crap, cod, calamari, sardine, păstrăv, ton. Ouăle sunt recomandate acestor persoane (dar de preferat să fie servit mai ales gălbenușul și nu albușul).
Omleta de albuș este greu de digerat iar tot ce nu se digeră rapid poate fermenta, putrezi și produce toxine. Cerealale de tipul mei, grâu, ovăz, secară, orez pot face parte din dietă, iar semințele, migdalale și nucile trebuie consumate cu moderație. Produsele lactate (mai ales cele fermentate, cum este iaurtul și kefirul) sunt bine digerate, deci pot fi introduce în alimentația zilnică. Uleiul de măsline extravirgin poate fi utilizat pentru salate, iar untul și uleiul de cocos pentru prăjit. Grăsimile din lactate, smântâna acră și grăsimile saturate de origine animală trebuie evitate de cei care au grupa de sânge AB.