Care sunt riscurile fumatorilor? De ce este bine sa te lasi de fumat?

0
242
Care sunt riscurile fumatorilor De ce este bine sa te lasi de fumat

Numarul tot mai mare de fumatori ridica intrebarea „care sunt riscurile fumatorilor ?” pe buzele tot  mai multor oameni. Stim ca fumatul este nociv in primul rand pentru organismul propriu, insa si fumatul pasiv duce la diferite afectiuni si probleme, astfel ca fumatorul pune in pericol nu doar viata proprie, ci si pe aceea a apropiatilor si nu numai.

Problemele asociate fumatului afecteaza organismul uman in intregime, insa provoaca si afectiuni localizate care pun in pericol viata fumatorului in cazurile severe, atunci cand nu se iau masuri de prevenire sau ameliorare a simptomelor aparute. Atat femeile cat si barbatii sunt predispusi la afectiuni provocate de fumul de tigara si de substantele nocive „trase in piept” voit sau nevoit.

Printre riscurile fumatorului se afla temutul cancer, despre care statisticile spun ca afecteaza milioane de oameni. Nu mai putin de 87% din decesurile fumatorilor ar fi cauzate de cancdrul pulmonar. In plus cancerul poate suveni si la alte organe: laringe, trahee, inima, caile urinare si uter. Jumatate din fumatorii din intreaga lume sunt afectati de fumat si ajung sa moara din cauze asociate acestui viciu. Anual, sase persoane pe minut isi pierd viata din cauza fumatului.

Intr-o tigara se gasesc peste 6000 de substante nocive pentru organism

Printre acestea se afla: cianura, butanul, monoxidul de carbon si amoniacul.

Riscurile fumatorilor ajung si la estimarea duratei de viata care scade cu 8 pana la 20 de ani, in functie de gravitatea viciului si de dependenta instalata.

Fumatul acapareaza imbatranirea si provoaca daune pielii, majoritatea fumatorilor avand pielea palida, ridata, si un ten lipsit de elasticitate.

Vitamina C din organism este redusa cu pana la 30% in cazul fumatorilor, iar intestinele sunt afectate de substantele nocive inhalate.

Printre riscurile fumatorilor se gaseste cancerul bucal cauzat de tigari. Gingiile si dintii sunt afectati de fumat si pot fi chiar distrusi.

Citește și:  De ce avem apetitul crescut iarna si care este dieta pentru a arata bine primavara?

Si ochii au de suferit de  pe urma acestui viciu, cercetarile aratand ca fumul de tigara predispune individul la afectiuni ale ochilor, in principal cataracta.

Inima este afectata de substantele nocive din tigara si creste predispozitia la infarct a fumatorului. In plus, si sistemul imunitar este slabit.

In randul riscurilor asumate de fumator se afla cel de diabet, diminuarea mirosului si gustului si instalarea starilor de anxietate si depresie cauzata de lipsa nicotinei din corp si de dependenta de tigara in general.

Fumatorii vor avea o toleranta scazuta  la efort si oase slabite pentru ca acestea sunt demineralizate. Tensiunea crescuta poate provoca infarct sau atac cerebral, iar acuitatea auditiva este si ea scazuta.

Fumatorii au mereu o respiratie neplacuta si pot dezvolta boli gingivale, ajungand pana la pierderea dintilor. In plus, lipsa tigarilor le produce acestora dureri de cap si oboseala, lucru ce se intampla si in cazul fumatorilor pasivi din cauza fumului inhalat.

Riscurile fumatorilor de sex masculin:

  • Gura si faringe: boli coronariene
  • Inima: cancer, ulcer
  • Testicule: impotenta, infertilitate
  • Sistem circulator: artrita, hta, ateroscleroza.

Riscul fumatoarelor:

  • Creier: atac cerebral vascular
  • Laringe si trahee: cancer, inflamatii
  • Plamani: cancer, bronsita cronica, BPOC
  • Pancreas: cancer
  • Uter si ovare: infertilitate, avort spontan, menopauza precoce, intarziere in crestere, cancer de col uterin
  • Cai urinare: cancer renal, cancer de vezica urinara
  • Piele si dinti: riduri, aspect tern, ingalbenit, parodontoza, carii.

Acestea sunt riscurile fumatorilor, care nu vor nici in ruptul capului, sau nu pot, sa renunte la viciul tigarii. Renuntarea la fumat are efecte de imbunatatire a performantei organismului si a sanatatii.

La doi – trei ani de la renuntarea la fumat pot fi observate o conditie fizica mai buna si riscuri scazute de atac cerebral sau infarct. In plus, plamanii vor fi mai curati, mirosul si gustul se vor acutiza, iar starea generala se va imbunatati, oboseala disparand cu totul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.