Stresul se poate elimina ușor prin meditație, prin relaxare, prin dirijarea atenției asupra unor lucruri frumoase și astfel de a scăpa de stările de nervi și sentimentele stresante. Câteva minute de meditație sunt plăcute, ajută la relaxarea și echilibrarea corpului.
Stresul poate crea simptome specifice care indică că mintea și organismul sunt supuse acestui factor de creștere a riscului de îmbolnăvire. Simptomele stresului variază de la o persoană la alta și pot fi emoționale, fizice și comportamentale.
Dintre cele emoționale fac parte: gândirea incoerența, iritabilitatea, depresia, neliniștea, pierderea capacității de concentrare, scăderea memoriei, trecerea rapidă de la o stare la alta, plânsul, iritarea datorată unor lucruri minore, sentimentele de frustare, etc.
O persoană stresată are: dureri de cap, indigestie, amețeli, dureri de stomac, clipește des, slăbiciune, dureri musculare, stare de greață, mâncărimi ale pielii și alte simptome fizice ce se pot agrava datorită stresului.
În ceea ce privește manifestările comportamentale în cazuri de stres, se poate aminti de: râsul nervos, încruntarea frunții, fumatul excesiv, consumul exagerat de alcool, obiceiul de a roade unghiile, scrâșnitul dinților, răsucirea șuvițelor de păr pe deget și altele.
Relaxarea profundă prin meditație este o metodă eficientă pentru a scăpa de stres, pentru a-ți folosi subconștientul de a te elibera de tensiunea din organism, pentru a-ți relaxa corpul și a-ți liniști mintea. Meditația se face într-un loc liniștit în care să stai singur, confortabil și să faci un exercițiu care te relaxează și îți elimină stresul. Trebuie să alegi un loc în care nimic să nu-ți distragă atenția și în care să poți să te concentrezi.
Este foarte simplu să faci meditație, acest lucru nu implică orientarea gândurilor într-o anumită direcție, este suficient să fie lăsate libere, fără a insista pe anumite idei, gândindu-te la ceva în mod insistent. Ideea este de a te relaxa și de a-ți liniști mintea, iar prin analiza lucrurilor nu faci decât să-ți distragi atenția de la meditație.
Concentrarea se poate realiza cu ajutorul sunetelor, prin folosirea muzicii de relaxare. Întotdeauna muzica poate deveni un factor bun de relaxare dacă este lentă, aleasă cu atenție (clasică, liniștitoare, cu sunete din natură) și ascultată la un volum moderat.
Poziția de meditație este importantă deoarece dacă nu este confortabilă și mușchii sunt încordați se poate ajunge la distragerea atenției. Cea mai simplă poziție este întins pe spate, pe sol sau pe pat, cu capul și spatele drept. De asemenea și poziția de stat jos turcește este folosită frecvent în timpul meditației.
În general în exercițiile de relaxare se folosesc trei poziții clasice și anume cea culcat pe spate, șezând și semiculcat. Fiecare poziție trebuie să fie confortabilă, pentru cap se poate folosi o pernă de susținere, la fel și pentru genunchi și brațe.
Foarte important este să nu ai pantofi în picioare și haine prea strâmte, deoarece acestea pot fi deranjante, atenția poate ajunge asupra lor. Și aerul din cameră trebuie să fie plăcut, nici prea cald și nici prea rece.
Un exercițiu simplu de meditație este acela de tăcere totală prin care stai într-o poziție comodă, cu capul puțin aplecat și ochii închiși. Respiri lent și te relaxezi, eventual poți spune o rugăciune repetitivă.
Meditația se poate face și concentrându-te pe respirație, conștientizând acest proces de respirație, timp în care te relaxezi. Ții ochii închiși timp de câteva minute, menții starea de relaxare și lași gândurile să zboare.
Meditația contra stresului se face doar câteva minute, nu un timp îndelungat.