Scleroza in placi

0
135
Scleroza in placi

Scleroza in placi este o boala inflamatorie, degenerativa a creierului, datorita unor dereglari, a caror cauza nu se cunoaste in mod precis. Boala apare mai ales la femei, cu varste intre 20-35 de ani.

Simptomele bolii apar pe parcursul a 10-20 de ani, neuronii se degradeaza, afectand functiunea creierului. Metoda prin care se descopera aceasta boala este rezonanta magnetica – prin care se observa leziuni la nivelul cerebral. Primele manifestari ale bolii sunt aparitia oboselii fizice mari chiar si la eforturi mici, si care scade capacitatea de memorie si gandire, odata cu instalarea depresiei si accentuarea handicapului. Apar spasme, dureri ale picioarelor, tulburari ale aparatului urinar, tulburari de vedere, unele paralizii si pareze.

Scleroza in placi poate evolua in mod progresiv, sau alternand perioadele rele cu cele mai putin rele.

Tratamentul acestei boli este destul de complex

Pacientul, indiferent de stadiul suferintei, trebuie sa consulte un medic specialist si sa urmeze tratamentul stabilit de acesta. Aceasta boala necesita un tratament indelungat, pentru a fi doar ameliorata. Este necesar schimbarea modului de viata si de alimentatie a bolnavului.

Sunt cazuri grave cand pacientul trebuie sa fie spitalizat, cand apar paralizii si pareze la picioare, spasme la muschii respiratori (de exemplu diafragma, muschii intercostali, laringe, esofag, faringe) impiedicand procesul de respiratie. Bolnavul este ajutat sa respire mecanic (artificial).

Cand apar paralizii musculare si febra (in cazurile de infectie la creier, pulmonara, urinara etc) este obligatorie interventia imediata a medicului specialist.

Bolnavii cu scleroza in placi au probleme de mers, de mentinere a echilibrului, iar oasele sunt fragile – fapt ce predispune la entorse, luxatii, fracturi. De asemenea, trebuie tratata si depresia, care la aceasti bolnavi este intr-o forma mai accentuata si poate duce si la sinucideri.

La scleroza in placi se urmeaza un regim alimentar

Exista o serie de alimente, care trebuie consumate, pentru ca amelioreaza boala: morcov, gulie, dovlecel, patrunjel, praz, pastarnac, marar, salata verde, spanac, varza, ceapa, telina, fasole verde si alba, castraveti, usturoi, conopida, mazare verde, broccoli, andive, ciuperci, masline verzi, hrean etc.

Nu trebuie sa lipseasca fructele: mere, piersici, pere, struguri, smochine, stafide, lamai, zmeura, grapefruit, caise, capsuni, banane, ananas, coacaze, afine, macese, pepene verde, nuci, castane comestibile. Dintre cereale: soia, orez, mei, ovaz.

In alimentatie se introduc proteine animale: macrou, curcan, crap, sardine, biban, stiuca, pastrav, nisetru, rosioara, telemea de capra si de oi, ou (trei pe saptamana). De asemenea, si ulei de masline si lapte din soia.

Alimentele se consuma in cantitati mici, astfel se evita balonarea si se creste toleranta organismului la unele dintre ele (evitandu-se disconfortul la nivelul stomacului).

Citește și:  Măsuri de prim ajutor în caz de mușcătură de șarpe

scleroza multipla

Este interzis fumatul si trebuie evitate bauturile alcoolice

Sunt si o serie de alimente daunatoare in cazul acestei boli: fripturile in uleiuri, mezeluri, afumaturi, conserve, alimente cu E-uri, carnea de gasca, de rata, slanina, scoicile, branza topita, peste afumat, parmezan, lapte de vaca, inghetata, smantana, rosii, ketchup, bulion, paine de secara, grau, porumb, ceai negru, cola, bere, vin si apa minerala.

Bolnavii de scleroza in placi progresiva trebuie sa tina o dieta stricta si sa consume apa suficienta (aceasta avand un rol esential, vital). Dieta corecta ajuta in mentinerea sanatatii rinichilor si a ficatului, aceasta fiind o conditie in mentinerea sanatoasa a celulelor creierului.

Aceste alimente cat si o viata sanatoasa impiedica evolutia bolii. Este recomandat repausul fizic, iar cei apropiati bolnavului trebuie sa-l incurajeze si sa-l sustina, sa se evite expunerea la soare sau la frig prea mult timp, precum si evitarea zonelor cu stalpi de inalta tensiune.

Nu sunt indicate masajele, piele are terminatii nervoase care nu trebuie masate

S-ar parea ca telefoanele mobile au un impact negativ asupra creierului, cat si unele vaccinuri sunt considerate nocive (gripal, hepatic, antiviral) – in aceste cazuri insa, parerile sunt impartite. Pacientii cu scleroza in placi trebuie totusi sa renunte la acestea.

Organismul trebuie sa aiba o greutate normala (de evitat numarul exagerat de calorii), sa se efectueze exercitii de gimnastica usoare la picioare (in apa calduta, in cada, timp de 30 min, cu ajutorul celor apropiati). Sunt recomandate plimbarile pe jos, zilnice, fara a obosi picioarele.

Se aplica si tratamente medicamentoase – pentru eliminarea handicapului neuromotor care apare la scleroza in placi. Tratamentul este prescris intotdeauna de medicul de specialitate si modificat de acesta, in functie de efectele lui asupra bolii.

Vitaminele B12, B6 si B1 sunt eficiente, dar trebuie luate si acestea sub prescriptie medicala. Un supliment de vitamina A, C si E, ajuta la intarirea activitatii impotriva radicalilor liberi, care apar la scleroza in placi. Multi medici recomanda aspirina (in doza mica) si paracetamolul.

Un medicament folosit cu succes in tratarea acestei boli este estriolul (administrat dupa recomandarea medicului) – a dus la micsorarea si chiar disparitia leziunilor de tip cerebral. De asemenea, tratamentul cu interferon a facut ca boala sa nu evolueze, insa costul acestui tratament este foarte mare.

Respectarea unui mod de viata sanatos si a unei alimentatii echilibrate sunt principalele conditii pentru buna functionare si dezvoltare a creierului, pentru prevenirea si ameliorarea acestei suferinte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.