Semnele și simptomele unui abdomen acut – Citește tot ce trebuie să știi despre durerea abdominală

0
311
Durerea abdominală, Foto: youtube.com

Durerea abdominală poate fi destul de imprecisă, iar uneori poate fi însoțită de anumite simptome care să indice cauza care a determinat-o. Acest lucru este foarte important, de aceea în analiza durerii abdominale de către medic se ia în considerare localizarea durerii, iradierea, intensitatea, caracterul durerii, condițiile de apariție și de intensificare, condițiile de diminuare sau chiar de dispariție a durerii, dar și simptomele care o însoțesc.

Durerea abdominală, Foto: youtube.com

Localizarea durerii poate fi difuză, în epigastru, în hipocondrul drept sau stâng, în regiunea ombilicală, pe flancuri, în fosa iliacă dreaptă sau stângă, în regiunea lombară. În funcție de tipul durerii abdominale, iradierea poate fi într-o anumită zonă a corpului. Dacă este mai puțin gravă, durerea se poate manifesta mai ales în zona unde iradiază și nu în partea unde este sediul obișnuit. Intensitatea ei este percepută diferit de fiecare bolnav, poate fi moderată, intensă, greu de suportat. Durerea abdominală poate să apară după ce s-a servit masa, din cauza alimentației bogate în grăsimi, prăjeli, alcool, etc. Abuzul de grăsimi poate declanșa o criză de colică biliară.

Principalele simptome și semne ale unui abdomen acut sunt: durerea abdominală, diareea, vărsăturile, agitația, paloarea, transpirațiile, slăbiciunea generală, bătăile rapide ale inimii, febra, hipotensiunea arterială, sensibilitate la nivelul stomacului, poziția anormală a corpului pentru calmarea durerii.

Citește și:  Cum se manifesta Limfomul Hodgkin sau cancerul sistemului limfatic?

Cauzele unui abdomen acut sunt reprezentate de instalarea unor afecțiuni și boli ale organelor interne din zona abdominală sau pelvină. Dintre acestea fac parte ulcerul gastrointestinal, colecistita, perforația intestinului, obstrucția intestinală, inflamarea pelvisului, torsiunea ovariană, hepatita, pancreatita, inflamația rinichilor, agravarea unor boli intestinale, peritonita, enterocolitele, ulcerul gastric, ulcerul duodenal, hernia hiatală, apendicita, cancerul de colon, litiaza renală, etc. Crizele dureroase abdominale pot să apară la pacienții care suferă de tiroidism, tabes, insuficiență suprarenală, pancreatită acută și alte boli.

Indiferent de ce simptome apar – dureri severe, diaree, vărsături cu pierdere mare de lichide din corp și deci de dezhidratare, umflarea burții, etc – bolnavul trebuie să meargă de urgență la medic deoarece durerile abdominale și semnele de abdomen acut se pot datora unor boli foarte grave. Dacă acestea sunt diagnosticate la timp pot fi tratate mai ușor și astfel restabilirea stării de sănătate se face mai repede.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.