Sforaitul este o boala? Afla cum se poate trata prin radiofrecventa

0
655
Sforaitul este o boala? Afla cum se poate trata prin radiofrecventa

Sforaitul devine o povara substantiala pentru cei care sunt afectati de aceasta boala cat si pentru partenerii lor. Spunem boala, pentru ca da, sforaitul este o probleme medicala, care se datoreaza unor afectiuni ce pot fi tratate. Lipsa unui somn de calitate sau deficitul de somn provoaca un nivel de suferinta la cei afectati si le scade calitatea vietii.

Sforaitul este adesea insotit de stari de irascibilitate, senzatie de nas infundat, reducerea capacitatii de concentrare, uscaciunea gatului, somn neodihnitor. Cauzele care induc sforaitul sunt de mai multe feluri.

Principalii factori care favorizeaza sforaitul sunt

Excesul de nicotina, de alcool si alimente grase consumate inainte de culcare. Toate acestea induc si accentueaza sforaitul. Pozitia culcat pe spate in timp ce dormi favorizeaza sforaitul.

Obezitatea sau excesul de greutate corporala intensifica sforaitul. In acest caz ne referim la depozitele de grasime din jurul gatului, care ingusteaza caile aeriene.

Anumite anomalii dento-maxilare. Administrarea unor medicamente anti-alergice, miorelaxante sau antihistaminice. Umflarea mucoasei nazale datorita unor alergii. Relaxarea spatiului nazofaringian.

Exista o serie de cauze ce tin de sfera ORL si provoaca sforaitul. In principal se poate vorbi despre obstructia la nivelul cailor aeriene superioare care se datoreaza unor factori pe care ii prezentam mai jos.

  • Deviatia de sept nazal
  • Vegetatii adenoide sau polipii la copii
  • Rinita hipertrofica sau obstructia nazala
  • Polipoza nazala
  • Hipertrofia stalpilor amigdalieni posteriori
  • Hipertrofia amigdalelor linguale si palatine
  • Laxitatea velopalatina

Sforaitul este extrem de deranjant in majoritatea situatiilor, tocmai datorita decibelilor pe care persoana in cauza ii realizeaza. Poate sa apara si la barbati dar si la femei. La barbati apare in procent de 60-80%, iar la femei doar de 40-60% (si mai ales dupa menopauza).

Persoanele care sforaie trebuie sa urmeze un tratament, pentru aceasta este necesar sa mearga la un medic specialist ORL. Sunt situatii cand acest lucru trebuie facut neaparat, si anume atunci cand bolnavul se simte foarte obosit dimineata, are pauze de somn, sufera de apnee de somn. Desigur un motiv plauzibil este acela cand sforaitul devine foarte deranjant pentru partenerul sau si ii cauzeaza suferinta acestuia, provocandu-i deficiente de somn.

Foarte important este sa fie consultat si de un medic specialist orelist, care este in masura sa descopere cauzele locale ce au determinat aceste reprize de sforait. Exista si un medic specialist numit somnolog care face inregistrarea de somn in timpul noptii, o anamneza si un test de apreciere a consecintelor sforaitului. Pacientul trebuie sa doarma in spital o noapte si sa foloseasca un aparat special care va inregistra pauzele de respiratie (in cazul de apnee de somn) dar si sforaitul.

sforait

Daca este vorba despre un sforait simplu, tratamentul va fi recomandat de un medic orelist si presupune: corectia deviatiei de sept, amigdalectomia, si altele. In caz de apnee, medicul specialist somnolog aplica pacientului o proteza respiratorie care elimina sforaitul dar si pauzele respiratorii si asigura un somn odihnitor.

Citește și:  Care sunt simptomele parotiditei epidemice (oreionului) și cum se poate trata această afecțiune?

Interventia prin radiofrecventa este o metoda moderna, nedureroasa si foarte eficienta pentru tratamentul sforaitului. Prin acest procedeu (in cazul deviatiei de sept nazal) se elimina tesutul in exces prin transferul de unde radio printr-un electrod la nivelul mucoasei nazale.

Prin aceasta interventie se previne congestia organelor cavernoase de la cornetele inferioare, nu sunt afectate functiile mucoasei nazale si nici structura acesteia, nu este afectata cavitatea nazala, nu apar stari de uscaciune, usturime sau arsuri intranazale din cauza subtierii mucoasei nazale (astfel de efecte secundare erau prezente in cazul altor metode de tratament si anume prin tratament cu laser si electocauter clasic).

Valul palatin se afla in faringe si anumite modificari anatomice ale sale pot atarna la acest nivel ca o ,,cortina” ducand la ingrosarea lor si astfel apare sforaitului. De asemenea alungirea si ingrosarea luetei sau a ,,omuletului” (cum mai este numit) poate provoca sforaitul.

Dupa cum se stie, lueta atarna de valul palatin si deci ambele sunt in legatura si pot fi factori declansatori in anumite cazuri, cand sunt ingrosate sau marite. Interventia cu radiofrecventa se aplica pe valul palatin si are ca efect incalzirea tesuturilor, distrugerea proteinelor tisulare, scleroza progresiva a valului palatin si astfel scurtarea acestuia.

Tehnica de radiofrecventa este foarte blanda, se aplica in spital, sub anestezie locala. Timp de 4 ore dupa interventie, pacientul nu trebuie sa inghita si nu are voie sa manance nimic, insa poate merge acasa, nu trebuie sa fie spitalizat. La doua zile de la operatie poate sa apara o durere usoara in jurul valului palatin si gatul poate fi putin umflat insa cu un tratament simplu, pe baza de analgezice aceste simptome dispar rapid.

Astfel de simptome se datoreaza faptului ca valul palatin si lueta se umfla putin, si dau o astfel de durere usoara, sau senzatie de disconfort. In majoritatea cazurilor nu apar complicatii, insa tinand seama ca este o interventie chirurgicala, se poate intampla sa para o senzatie de amorteala la inghitire insa aceasta dispare destul de rapid.

Medicul face pacientului o anestezie locala (de exemplu cu xilina), sau o preanestezie, iar apoi ii aplica operatia. Aceasta este foarte simpla, ii inteapa valul palatin in anumite puncte folosind o pensa ascutita si ii aplica timp de 10-20 secunde curentul de radiofrecventa.

Aparatul care se foloseste in aceasta tehnica este foarte performant si permite dozarea precisa a timpului de aplicare a curentului de radiofrecventa. Aparatul este astfel realizat incat sa masoare perfect rezistenta electrica a tesuturilor din zona de aplicare si astfel sa se declupeze automat cand este necesar, astfel se evita supradozarea dar si dozarea insuficienta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.