Sindrom de colon iritabil

0
383
Sindrom de colon iritabil

Colon iritabil – o suferinta a sistemului digestiv, stomacul pare sa fie innodat. Scaunele sunt mai moi, apoase sau tari – astea sunt semnele bolii colon iritabil, numita si colita spastica sau colon spastic.

Colonul iritabil este cea mai cunoscuta boala a tubului digestiv. Simptomele acestei boli: durere in abdomen, diaree, scaune dese si moi sau uneori constipatie. Digestia pare sa fie normala, dar scaunele sunt timp de cateva saptamani (sau mai mult) anormale.

Cei suferinzi de aceasta boala nu se prezinta in general la medic, evita acest lucru. Boala afecteaza copii si adulti (cca. 15% din adulti) in perioade critice, de stres. Diagnosticul se stabileste cu ajutorul sigmoidoscopiei si consta in introducerea in rect a unui tub flexibil, cu care se examineaza interiorul colonului. O alta metoda este clisma cu bariu (irigoscopia) care captuseste peretele intestinului, astfel ca poate fi examinata cu ajutorul razelor X.

Prima terapie medicala in cazul acestei boli este evaluarea calitatii alimentatiei, cantitatea de grasimi si fibre. Medicul nutritionist recomanda un sistem nutritional echilibrat si adecvat. Este importanta reducerea consumului de grasimi si sa se consume produse dietetice, bogate in fibre care maresc volumele scaunelor. Sau la recomandarea medicului, sa se prescrie loperamida care ajuta la incetinirea deplasarii alimentelor prin interiorul intestinului, si diclomina pentru a calma tubul gastrointestinal sau atropina (belladound) pentru a opri durerea provocata de crampele stomacale.

Daca exista unele experiente ale trecutului sau din prezent legate de colon iritabil, daca pacientul este deprimat si tensionat excesiv este necesar sa fie consultat un medic specialist in sanatate mentala, pentru evaluarea aprofundata a sa.

Psihoterapia este de mare ajutor in diminuarea grijilor si stresului care agraveaza boala de colon iritabil. Pentru a calma spasmele, durerile intestinului, este bun masajul abdominal si unghiul vertical – exercitiul fizic care ajuta la miscorarea tensiunii intestinului, prin inspiratie si expiratie, departand mult picioarele si bratele intinse pe lateral. Se ridica si se maseaza zona timp de 20 secunde cu degetele.

  • Acupunctura – implica 10 pana la 12 sedinte prin care se inteapa cu ace zona de-a lungul medianelor ficatului, splinei si a rinichilor. Pentru a calma diareea, acupuntorul va introduce ace in zona buricului si a genunchiului stang.
  • Exercitiile fizice, mersul in ritm mai rapid, timp de ½ ora determina inima sa stimuleze digestia si sa relaxeze corpul si sa controleze stresul. Yoga este un exercitiu ce stimuleaza muschii, tesutul conjunctiv, tonifica organele interne, inclusiv tubul digestiv.
  • Fititerapia – ceai de roscove combate diareea, o cana de roscove prajite si sa se bea de trei ori pe zi.
Citește și:  Pelinul - puterea vindecatoare a acestei plante medicinale

probleme cu stomacul

Pentru calmarea tubului gastrointestinal hiperactiv este cunoscuta o reteta europeana folosita des: intre mese sa se ia 1 sau 2 capsule cu ulei de menta de trei ori pe zi, sau ceai de menta (o lingurita de frunze de manta la o cana de apa clocotita, timp de 30 minute, se beau 3 sau 4 cani/ zi). Infuzile din musetel, din radacini de nalba mare sunt bune calmante ale tractului intestinal. Pentru distrugerea bacteriilor din intestin se iau antibiotice la indicatia medicului.

  • Homeopatia – un specialist homeopat va prescrie preparate, produse naturiste bune pentru spasme dureroase, diaree, tulburari emotionale, crampe.
  • Stilul de viata – relaxarea musculara se realizeaza prin 4 sau 6 saptamani de exrcitii fizice zilnic.
  • Biofeedback-ul – este o alta tehnica care consta in plasarea de electrozi nedurerosi pe frunte pentru monitorizarea tensiunii musculare, datorita stresului. Alte cai de relaxarea sunt hipnoterapia si vizualizarea ghidata (predata de instructorii de yoga sau masorii specialisti).
  • Alimentatia si dieta – unele alimente pot irita tubul digestiv: hamburgher, preparate prajite, multe grasimi (ulei, sunca, unt), inghetata, ciocolata, ouale, produse lactate (branza, lapte, smantana), condimentele (boia iute, piper), cafeaua (cofeina, nicotina). Important este sa se consume legume, fructe, cereale integrale (sa se ia zilnic o lingurita cu tarite intr-un pahar cu apa si chiar cateva pahare cu apa pe zi), organismul se adapteaza usor la aceste alimente.

Trebuie evitate si alimentele care produc gaze (fasole, varza, broccolli, prune, pere, mere), anumite citrice ce contin mult acid, bauturi care baloneaza (carbogazoase), bomboanele cu indulcitori de tip artificial. Se accepta iaurtul (lactoza din iaurt este in general digerata de culturile de bacterii). Daca se observa ca un aliment sau o bautura da senzatie de balonare, acestea trebuie eliminate din alimentatie imediat. Se recomanda consultarea unui dietician pentru stabilirea unei alimentatii corecte. Mesele trebuie sa fie luate intr-un mediu linistit, placut, cu calm. Pentru a stopa diareea trebuie sa se ia capsule de carbune activ de 2-3 ori/ zi.

Pentru prevenirea acestei boli de colon iritabil (indiferent ca este diaree sau constipatie) se impune consumul de fibre din alimente. Trebuie evitat fumatul, consumul de cofeina. Relaxarea organismului prin exercitii yoga, exercitii fizice de tot felul, plimbare in aer liber, mersul pe jos, practicarea unor sporturi precum tenisul sau golful, ajuta si ½ ora de inot.

Inlaturarea stresului prin cai naturale constituie metode excelente de prevenire a problemelor intestinale, inclusiv pentru colon iritabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.