Știați că pentru unii fumători țigările sunt antidepresive?

0
589
Știați că pentru unii fumători țigările sunt antidepresive

Potrivit unui articol prezentat de US National Library of Medicine National Institutes of Health țigările sunt antidepresive. Cercetătorii sunt de părere că nicotina și alte substanțe din țigări pot afecta mult sănătatea, dar pot avea asupra creierului și efecte asemănătoare unor medicamente antidepresive.

Nicotina are anumite avantaje pe termen scurt în sensul că ajută la stimularea memoriei, a creșterii vigilenței, puterii de gândire și capacității de concentrare. Pentru sistemul vascular efectele acestei substanțe sunt de creștere a frecvenței cardiace și a tensiunii arteriale.

Între consumul de țigări și efectul antidepresiv s-a descoperit o legătură care arată clar motivul pentru care oamenii nu renunță la fumat. Regiunea locus coeruleus a creierului are un rol important în depresie. În această zonă a creierului se produc modificări dacă se administrează un tratament cu medicamente antidepresive care sunt similare cu cele care se produc la fumători.

Cercetărorii au încercat să demonstreze acest lucru prin studii și au concluzionat că fumatul poate afecta creierul similar ca medicamentele antidepresive. Schimbările au fost urmărite în această regiune locus coeruleus a creierului atât la fumători și nefumători, cât și la animale în laborator.

Studiile continuă, se vor face altele suplimentare în scopul de a afla cum fumatul afectează sănătatea mentală. Efectele fumatului asupra psihicului au fost puse în evidență prin puține studii de aceea sunt necesare și alte cercetări mai ample. Cert este că fumatul afectează negativ corpul dar și psihicul, iar renunțarea la fumat poate produce tulburări depresive și simptome de sevraj.

țigările sunt antidepresive

Fumatul are efect asupra depresiei și tulburărilor de anxietate. Cei care suferă de tulburări psihice sunt sfătuiți de medici să renunțe la fumat deoarece efectele nicotinei și substanțelor din țigări sunt doar pe termen scurt, în schimb riscul de îmbolnăvire la care se expun este foarte mare.

Citește și:  Probleme legate de histerectomie – Care sunt efectele secundare ale îndepărtării uterului?

Oamenii au senzația că o țigară sau mai multe îi scapă de starea de spirit proastă și consideră că este bine pentru ei să fumeze, deoarece îi elibereaza de stres, anxietate, de nervozitate și simptome depresive. Fumatul conține compuși chimici care cauzează cancer și multe substanțe otrăvitoare ca de exemplu: monoxid de carbon, formaldehidă, cianură, nicotină, dioxid de carbon, etc.

Potrivit studiilor 25% dintre decese sunt din cauza unor boli de inimă provocate de fumat deoarece acesta poate crește tensiunea arterială și conținutul de colesterol din sânge, poate crește riscul de boli vasculare periferice, ateroscleroză, boli arteriale, de tulburări circulatorii ale sângelui în țesuturile picioarelor. Cel mai afectat de fumat este sistemul respirator al organismului.

Majoritatea cazurilor de cancer provocate de fumat sunt cele de laringe și de la nivelul plămânilor. Peste 90% dintre decese sunt de cancer pulmonar și de laringe la persoanele care au fumat. Emfizemul și bronșita cronică pot duce la deces și sunt cauzate de fumat.

Nicotina afectează pielea, este o otravă pentru organism. Poate produce îngălbenirea pielii și a albului ochilor, inflamarea gâtului, a laringelui, dezvoltarea impotenței, a gastritei, hipertensiunii arteriale, ulcerului peptic, infarctului miocardic, trombozei și a altor boli. La femeile gravide fumatul este foarte periculos deoarece poate produce un spasm al vaselor de sânge ale placentei și poate afecta nașterea normală a fătului și greutatea corporală a acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.