Știați că relațiile sociale pozitive cresc longevitatea? Petrecerea timpului liber cu oameni prietenoși ne menține sănătatea

0
230
Știați că relațiile sociale pozitive cresc longevitatea

Oamenii au nevoie de prieteni, de sprijinul social și psihologic al rudelor, de socializare. Stimularea organismului și longevitatea depind și de modul cum socializăm cu cei dragi, de gradul de satisfacere al relațiilor cu oamenii.

Pentru ca tu să ai o stare bună de spirit trebuie să stai în preajma oamenilor fericiți, care gândesc pozitiv, sunt zâmbitori și încrezători în viață. Cu siguranță ai observat că oamenii triști, nefericiți și mai ales care se plâng tot timpul te încarcă negativ, iar în plus te pot molipsi și pe tine de această stare proastă.

Cercetătorii au realizat studii în ceea ce privește modul cum influențează relațiile sociale durata de viață și rezultatele au arătat că persoanele ce dezvoltă relații sociale pozitive au o probabilitate în procent de 50% mai ridicată de a trăi mai mult față de persoanele care nu se bucură de un anturaj de calitate.

Potrivit specialiștilor, relațiile sociale și mai ales de prietenie sunt un mod simplu de a face față mai ușor stresului, de a trece peste probleme mai mult sau mai puțin dificile, de a suporta anumite boli, de a umple golul rămas în suflet de despărțirea de persoanele dragi sau de a trăi momente de bucurie și relaxare.

Din păcate, în prezent oamenii suferă multe decepții care în timp se acumulează și astfel intră într-o stare de pesimism, muncesc și câștigă puțin, atât cât să le ajungă pentru a trăi de pe azi pe mâine, de la o lună la alta, iar grija este mereu de a căuta ceea ce le lipsește din viața lor. Pentru a depăși stările acestea, oamenii trebuie să încerce să scape de resentimente, de furie, teamă, mânie și neîncredere, deoarece acestea au efecte negative asupra organismului.

Trăirile pozitive sunt cele care întăresc imunitatea și previn îmbolnăvirea organismului. Gândurile negative și amărăciunea pot îmbolnăvi mintea și corpul, pot scădea durata vieții. Creierul supraîncărcat de numeroase informații ce provin din interior sau exterior trebuie eliberat de energia nervoasă acumulată.

Nervozitatea oamenilor este creată de griji, certuri, ambuteiaje, conflictele de la muncă, substanțele ce sunt secretate de glandele suprarenale, etc. În situații stresante nu este bine să se reacționeze brusc, să se dea explicații complicate, este indicat ca oamenii să se stăpânească și chiar să zâmbească sau să facă haz de necaz, pentru a ieși din situația creată și de a restabili o ambianță cât de cât plăcută.

Citește și:  Cum să faci față stresului în perioada sărbătorilor de iarnă
relatiile sociale
relatiile sociale

Introvertiții consumă mai multă energie și devin epuizați mai repede, trăiesc mai mult izolați și se plictisesc ușor, extrovertiții nu au nevoie de foarte mulți stimuli pentru a fi mulțumiți și fericiți, ei se plictisesc mai greu și se simt singuri foarte rar. Învățați să nu vă enervați, să vă faceți prieteni de calitate, să conștientizați arta de a fi vesel și de a zâmbi, de a scăpa de starea de pesimism care este în plus și contagioasă.

Feriți-vă de nevrozați, pisălogi și încrâncenați negativiști. Nu trăiți izolați, petrecerea timpului cu prietenii este interesantă, constructivă, plăcută, mai ales dacă aceștia sunt oameni pe care puteți conta, sinceri, cu o judecată dreaptă, echilibrați și optimiști.

Implicarea într-o activitate de grup cu oameni prietenoși este întotdeauna benefică dacă în cadrul ei se dezvoltă relații de amiciție agreabile, dacă există dorința de sprijin reciproc și alte sentimente pozitive.

Este foarte plăcut să-ți petreci timp alături de un grup mic de prieteni cu aceleași preocupări, care sunt calmi, încrezători, zâmbitori, care îți pot oferi momente plăcute, iar cel mai important este că te poate liniști. Cercetătorii consideră că persoanele care au credințe religioase sau tind să fie spirituale își cresc longevitatea, ceea ce nu se poate spune despre persoanele pesimiste, ale căror spirit nu poate fi revitalizat.

Interacțiunea socială și în timpul lucrului, la job, este de asemenea favorabilă desfășurării activității și combaterii stresului. Persoanele care duc o viață activă, care au o atitudine pozitivă, care se distrează în timpul liber, au mai multe hobby-uri, fac sport sau mișcare fizică, pot trăi mai mult.

În opinia cercetătorilor, oamenii care sunt stresați din cauza rudelor răuvoitoare sau a prietenilor falși se pot îmbolnăvi mai ușor, au un risc crescut de a suferi de atac de cord și accident vascular cerebral.

De asemenea, ei tind să trăiască izolți, să aibă stări depresive și să fie nefericiți, ceea ce reprezintă un factor de risc de a se îmbolnăvi și de a-și scădea longevitatea. Relațiile de prietenie sunt benefice pentru oamenii de toate vârstele, de aceea psihologii recomandă petrecerea cât mai mult a timpului liber cu oameni prietenoși.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.