Roșiile au proprietăți antioxidante deoarece conțin licopen ceea ce înseamnă că sunt excelente pentru sănătatea membranelor celulare. Licopenul este un ingredient natural, un izomer de betacaroten foarte bun pentru sănătate și apare în cantitate semnificativă în tomate. Acest carotenoid conferă culoare roșie legumelor și fructelor, dar nu produce vitamina A ca alți beta-carotenoizi. Aportul de licopen în organism are multe avantaje (deoarece are puternice efecte antioxidante), din care cea mai importantă este capacitatea acestuia de a reduce riscul de a dezvolta cancer gastric și de prostată în corp.
Licopenul apare în roșii, deci aceste legume trebuie introduse în dietă. Licopenul este sintetizat și de organism, dar nu în cantitate suficientă, de aceea, o alimentație echilibrată și bogată în fructe și legume de culoare roșie și portocalie este necesară pentru sănătatea organismului. Licopenul se poate lua și din alte alimente care îl conțin cum sunt de exemplu fructele: pepenele verde, caisele, grapefruit roz, papaya.
Licopenul se găsește în roșii în cantitate mare. Doar 100 g de tomate conține 62 mg licopen. Acest carotenoid este apreciat de specialiștii în domeniu sănătății pentru proprietățile sale antioxidante și pentru efectul său bun în combaterea și protejarea multor boli. S-a demonstrat deja că aportul de licopen poate scădea riscul de cancer de prostată și de boli cardiovasculare.
Efectul său este benefic și asupra stomacului, a metabolismului colesterolului, reduce concentrația de colesterol rău din sânge și previne cancerul gastric. De asemenea, licopenul previne osteoporoza, infertilitatea, bolile oftalmologice. Are efect antidiabetic, de protejare a mucoasei stomacale, de prevenire a ulcerului, de reducere a tensiunii arteriale și eliminare a toxinelor din organism. Licopenul are rol antioxidant, combate atacul nociv al radicalilor liberi în organism și previne îmbătrânirea prematură a acestuia.
Rosiile sunt o sursă importantă de substanțe nutritive, de vitamine (B, C, E, PP), magneziu, fier, zinc, clor, iod, fosfor, mangan, seleniu, au urme de cupru, cobalt, bor, nichel, molibden.
Cura cu suc de roșii este foarte sănătoasă pentru organism, mai ales că ajută la curățarea acestuia de toxine. Se recomandă 1-2 pahare de suc de roșii proaspete pe zi. Acest tratament are efect anticancerigen și ajută la consolidarea sistemului imunitar al organismului. Cel mai indicat este ca roșiile să fie date prin blender pentru a beneficia și de fibre. Dacă se folosește storcătorul de fructe se pierde o parte din pulpa acestor legume.
Sucul de roșii trebuie introdus în dieta zilnică. Doar 250 ml de suc de roșii pe zi oferă o mare cantitate de minerale și vitamine, de aceea ajută în combaterea anemiei. Acest preparat natural este excelent pentru sănătate, are gust plăcut și oferă o stare de bine. În plus se spune că are și rolul de a contribui la producerea serotoninei, a hormonului ,,fericirii”, de aceea efectul este plăcut pentru organism.
Cei care au probleme digestive vor scăpa de aceste suferințe cu ajutorul sucului de roșii deoarece acesta are efect coleretic, de stimulare a producerii enzimelor, de prevenire a proceselor de fermentație și putrefacție în stomac și intestine. Printr-o dietă cu suc de roșii scapi de afecțiunile digestive, de balonare, constipație, flatulență, senzație de greutate la stomac, acumularea de toxine. Sucul de roșii nu trebuie consumat de cei care au ulcer gastric și duodenal, gastrită și boli grave ale tractului gastrointestinal.
Bolnavii de diabet pot bea suc de roșii deoarece aceste legume au foarte puțină fructoză. Având în vedere capacitatea sucului de roșii de a îmbunătăți lactația, poate fi consumat și de femeile gravide sau care alăptează. Sucul de roșii se bea cu jumătate de oră înainte de masă. Nutriționiștii nu recomandă să se amestece sucul de roșii cu proteinele și amidonul din alimente, de aceea nu trebuie servit în timpul mesei.