Știați că proprietățile uleiului de măsline variază în funcție de locul în care măslinele au fost culese? Se spune că măslinele culese din regiunile sudice sunt mai bogate în polifenoli. Acești antioxidanți la fel ca și vitamina E pot combate atacul nociv al radicalilor liberi în organism, astfel se previne îmbătrânirea prematură a organismului și se reduce riscul de tumori cancerigene.
Uleiul nu trebuie consumat în exces deoarece nu este sănătos în cantitate mare
Studiile realizate de specialiștii în domeniul sănătății și care fac legătura dintre afecțiunile cronice și dieta bogată în grăsimi au la bază consumul de grăsimi de origine animală, saturate, dar și cel de uleiuri vegetale în exces.
Uleiul este bogat în calorii, are grăsimi în proporție de 100% și 120 calorii/ lingură.
De aceea este mai bine să se consume măsline în loc de ulei de măsline în cantitate mare. O cană de măsline înseamnă 141 calorii, în schimb o cană de ulei de măsline are 1909 calorii.
Uleiurile vegetale conțin acizi grași Omega-3 și vitamina E care sunt necesare organismului, însă un conținut de astfel de elemente active il au și arahidele, avocado, măslinele, semințele, deci acestea pot înlocui uleiurile vegetale. În plus astfel de alimente sunt mai delicioase, bogate în fibre și au o cantitate mai redusă de calorii.
Pentru a fi sănătos nu ai nevoie neapărat de grăsimi mononesaturate ci de acizi grași Omega-3 și Omega-6. Acești acizi esențiali îi poți lua și din legume cu frunze verzi, mai ales că în plus poți beneficia și de fibre, antioxidanți și fitoelemente, care sunt elemente nutritive sănătoase pentru organism.
Uleiul de măsline nu este recomandat persoanelor care suferă de colecistită, inflamații ale vezicii biliare deoarece are acțiune coleretică și astfel poate agrava această boală.
Consumul excesiv de ulei de măsline poate fi nesănătos. În general 2 linguri de ulei de măsline pe zi este suficient deoarece are o cantitate mare de calorii. Mare atenție la uleiul de măsline prăjit deoarece acesta își pierde din proprietăți și poate fi și nesănătos. În general uleiul de măsline nu trebuie supus unui tratament termic, se servește natural, în salate și alte preparate culinare.