Această plantă medicinală (Amarantul) este apreciată în medicina populară pentru efectele sale terapeutice: anticancerigene, antioxidante, vitaminizante, etc. De la știr se folosesc semințele și frunzele (gustul lor este asemănător frunzelor de spanac).
Navigare rapidă în articol:
1. Ce proprietăți are știrul
Această plantă are o compoziție bogată și echilibrată de vitamine și minerale, apreciată în medicina populară de mulți ani. Știrul ajută la stimularea regenerării țesuturilor și are capacitatea de a reduce inflamația, tensiunea arterială și de a consolida sistemul cardiovascular al organismului.
Știrul combate anemia
Frunzele acestei plante medicinale conțin fier și ajută în tratamentul anemiei. Fierul ajută la producerea globulelor roșii și la metabolismul celular.
Știrul are și alte minerale, cum ar fi: calciu, mangan, seleniu, magneziu, fosfor, zinc și potasiu.
Este bogat în vitamine
Știrul are vitamine importante pentru sănătatea organismului și anume:
- Vitamina A necesară pentru piele și sănătatea vederii
- Vitamina K care este utilă pentru formarea oaselor puternice, coagularea normală a sângelui, prevenirea osteoporozei, bolilor de inimă și a cancerului
- Vitamine din glupul B ce susține sănătatea organismului
- Vitamina C care ajută la absorbția fierului în sânge, a calciului în organism și la creșterea imunității.
O porție de 100 g de frunze de știr conține 43 mg vitamina C. Conform specialiștilor FDA, necesarul zilnic de vitamina C la om este de 60 mg.
Oprește dezvoltarea cancerului
Știrul are proprietăți anticancerigene deoarece conține compuși fenolici și squalen (care înhibă vascularizarea dezvoltării tumorilor).
Un studiu din 2009 de pe NCBI, realizat de cercetători, arată că squalenul se găsește și în ulei de ficat de rechin, ulei de ficat de balenă, ulei de măsline, ulei de tărâțe de orez și altele.
Squalenul are proprietăți importante pentru organism:
- Este o componentă a lipidelor polinesaturate de la suprafața pielii
- Apare în compoziția de sebum la om alături de alte componente (ex. trigliceride, digliceride, acizi grași, colesterol)
- Are beneficii pentru piele
- Ajută în stagnarea extinderii metastazelor
- Oprește dezvoltarea tumorilor la sân, prostată, plămâni și creier
- Protejează suprafața pielii de peroxidarea lipidelor din cauza expunerii la radiațiile ultraviolete (UV)
- Are proprietăți antitumorale
- Inhibă eficient tumorigeneza pielii, a plămânilor și colonului
- Are efect protector în tratamentul cancerului
- Are proprietăți antioxidante, combate atacul nociv al radicalilor liberi și stresul oxidativ
- Este cel mai bun stimulator al imunității organismului.
Știrul are proprietăți analgezice
Planta are efect analgezic, deci poate ajuta în calmarea durerii, în ameliorarea simptomelor unor afecțiuni și boli. Mai multe studii ale cercetătorilor arată că planta are și efect antiinflamator, poate ajuta în tratamentul infecțiilor și al candidozei, reduce procesele inflamatorii din organism și poate regla dezechilibrele de insulină de la bolnavii cu diabet. După cum se știe, inflamația cronică crește riscul de apariție a unor boli și afecțiuni grave, cum sunt: bolile autoimune, diabetul și cancerul.
Știrul are proprietăți antioxidante
Această plantă are polifenoli flavonoizi care combat atacul nociv al radicalilor liberi din organism și scad riscul de îmbolnăvire. Știrul are substanțe precum:
- Luteină, beta-caroten, zeaxantină
- Lizină, triptofan
- Rutină, quercitină.
Menține sănătatea ochilor
Această plantă are vitamina A dar și alte substanțe importante pentru sănătatea ochilor (luteină, zeaxantină). Vitamina A întărește sistemului imunitar al organismului și ajută la formarea globulelor roșii, a țesuturilor.
O porție de 100 g frunze de știr conține aproximativ 2900 UI vitamina A.
Are proprietăți diuretice
Această plantă are proprietăți diuretice, ajută la combaterea retenției de apă din organism.
Știrul ajută și în tratamentul unor simptome precum: greață, flatulență, senzație de arsură. Planta este recomandată în tratamentul anorexiei, bronșitei, leucoreei, bolilor de sânge.
Crește imuntatea organismului
Știrul este un bun activator ale imunității naturale, reduce stresul, anxietatea, crește vitalitatea organismului și îmbunătățește starea de spirit.
2. Cum se utilizează știrul
Această plantă este consumată ca legumă în anumite țări ale lumii; frunzele sunt folosite în loc de cereale, pentru că sunt bogate în vitamine și antioxidanți. Acestea sunt considerate chiar mai hrănitoare decât porumbul și alte cereale.
Frunzele se consumă crude în salate, în combinație cu rucola, spanac, roșii, castraveți, ouă fierte, ceapă, ardei iute. Pot fi gătite cu alte legume sau verdețuri, cum sunt cartofii și spanacul. Tulpinile de la știr nu se utilizează la gătit.
Semințele de știr sunt ușor de digerat, iar dacă sunt fierte ele vor fi și mai digestibile.
În medicina populară se utilizează ceai de știr, care se realizează astfel:
- Se adaugă 1-2 lingurițe de frunze de știr la 200 ml apă clocotită
- Se lasă la infuzat timp de 5 minute
- Se strecoară și se bea rece.
Ceaiul din frunzele acestei plante menține sănătatea organismului, este util în tratamentul flatulenței, diareei, al aftelor, durerilor de gât și a sâgerărilor intestinale. Poate fi considerat și o băutură răcoritoare și sănătoasă pentru a potoli setea în lunile de vară. Se pune ceaiul la frigider și se bea pe parcursul zilei.
Știrul nu trebuie consumat în exces, pentru că are acid oxalic și acesta nu este bun pentru cei cu probleme renale.
Vezi aici un video despre planta știr: