Mulți oameni suferă de psoriazis și nu știu cu exactitate cauza bolii. Factorii de risc pot fi diferiți: traumatismele, infecțiile, tulburările endocrine, administrarea unor medicamente, stresul, alcoolul, fumatul, SIDA, etc. Această afecțiune cutanată este inflamatorie și se manifestă prin apariția unor plăci eritematoase care sunt acoperite de scuame și pot să afecteze anumite zone ale pielii corpului dar și scalpul.
Terapii naturiste – Masajul zonelor reflexogene pentru tratamentul psoriazisului
Una din metodele neconvenționale pentru tratamentul acestei boli este reflexologia, care presupune aplicarea presiunii pe anumite zone ale mâinilor sau tălpilor. Printr-un masaj de acest gen se stimulează circulația și sistemul nervos, ceea ce poate activa anumite zone ale corpului. Avantajul este că se stimulează căile energetice, se activează mecanismele de autovindecare, se combate stresul și se pot ameliora simptomele multor boli.
Prin presiunea aplicată punctului reflex corespunzător glandei pituitare se poate acționa asupra acestei glande. Punctul se găsește în mijlocul degetului mare de la picior, la intersecția liniilor mediane orizontală și verticală, trasate imaginar. Se apasă asupra acestui punct timp de 15-20 de secunde.
Sub proeminența tălpii se află zona reflexă corespunzătoare stomacului. Se ține talpa piciorului cu mâna stângă și se apasă cu degetul mare de la mâna dreaptă pe această zonă.
Pentru a acționa asupra ficatului se caută zona reflexă corespunzătoare acestui organ. Aceasta se află pe talpa piciorului, în partea stângă, sub proeminența acesteia. Se ține piciorul cu mâna dreaptă și se realizează un masaj într-un singur sens, de la stânga la dreapta cu degetul mare de la mâna stângă. Masajul se face sub forma unor linii orizontale, paralele.
Punctul reflex al glandelor suprarenale se află la partea laterală a tălpii, sub protuberanța acesteia, sub degetul mare de la picior. Se apasă asupra acestei zone timp de 20 de secunde, realizând mici cercuri cu degetele mari de la ambele mâini.
Pentru tratamentul psoriazisului trebuie acționat și asupra colonului ascendent și descendent, pentru normalizarea acțiunii peristaltice și curățarea acestora. Zona reflexă a colonului ascendent se află la piciorul drept, în partea stângă laterală a tălpii. Se apasă asupra acestei zone, lent, ușor, începând de deasupra călcâiului până spre protuberanța tălpii. Zona reflexă a colonului descendent se află la piciorul stâng, se acționează în același fel ca și pentru zona corespunzătoare colonului ascendent. Masajul trebuie să fie lent și astfel se stimulează acțiunea peristaltică a colonului.