Tiroidita autoimună, o boală care poate fi declanşată de stres, la orice vârstă

0
918
Tiroidita autoimună, o boală care poate fi declanşată de stres, la orice vârstă

Tiroidita este o boală care apare mai ales la femei şi care este produsă de o infecţie bacteriană, de un agent patogen care poate fi pneumococ, stafilococ, streptococ sau altă bacterie. Din cauza infecţiei are lor inflamaţia glandei tiroide deoarece agentul cauzator afectează şi ţesutul limfatic.

Simptomele sunt foarte neplăcute pentru că boala începe acut şi astfel apare creşterea în volum a glandei tiroide, durere la nivelul acesteia mai ales în timpul înghiţirii, în plus durerea poate iradia spre urechi şi spre maxilarul inferior. Alte semne sunt tahicardia, stările febrile, creşterea temperaturii corpului la 38-40 grade Celsius. Dacă nu se aplică un tratament la timp se pot agrava simptomele şi pot să apară abcese purulente la gât, pe suprafaţa frontală a acestuia.

Tiroidita autoimună este o boală care poate fi declanşată de stres şi apare la orice vârstă. Este o boală înnăscută, predispoziţia este mai mare la femei (ca urmare a efectului estrogenilor pe imunitate) decât la bărbaţi.

Riscul este mare să se declanşeze în perioada de sarcină, să apară în primele trei luni de la naştere, de aceea femeile trebuie să facă un control medical pentru depistarea precoce a bolii în perioada de lăuzie. Din păcate boala nu se vindecă de aceea este bine să fie prevenită şi să nu se ajungă la această suferinţă. Dacă s-a instalat deja nu mai rămâne decât să se aplice un tratament de ameliorare a simptomelor.

Această formă de boală tiroidiană este una dintre cele mai frecvente şi a fost descrisă prima dată de medicul chirurg japoney Hashimoto. Fiind o boală autoimună se înţelege că apare din cauza predispoziţiei genetice combinate cu factorii de mediu, a modificărilor factorilor endogeni precum sunt secreţia de hormoni şi vârsta.

tiroida Hashimoto

Deşi boala poate să se declanşeze oricând, cele mai multe cazuri sunt la femeile cu vârsta cuprinsă între 25-35 de ani. Tiroidita autoimună poate fi asociată cu anumite boli grave, ca de exemplu anemia pernicioasă, hepatita cronică activă, vitiligo, artrita reumatoidă, diabetul zaharat de tip 1, alveolita alergică.

Citește și:  Boala cronică de rinichi – cauza principală a insuficienței renale

Tratamentul se face pentru limitarea simptomelor şi prevenirea complicaţiilor. Se administrează medicamente sedative, beta-blocante. Dacă unii pacienţi au vârsta peste 60 de ani şi suferă şi de boli cardiace necesită un tratament mai complicat deoarece sunt posibile unele complicaţii.

Tiroidita subacută este o boală inflamatorie a glandei tiroide care este cauzată de infecţiile virale. Datorită infecţiei are loc o inflamaţie ce afectează negativ glanda, se produce un răspuns hormonal reflectat prin celulele active şi astfel are loc o creştere a sintezei şi a secreţiei de hormoni tiroidieni în sânge. Se formează hormoni tiroideni, apoi se reduce intensitatea proceselor distructive şi are loc o scădere a secreţiei hormonale, un proces de recuperare a iodului.

Urmează etapa de hipotiroidism tranzitoriu, scăderea procesului de producere de hormoni, regenerarea ţesutului folicular, apoi reuperarea funcţiei tiroidiene. Procesul inflamator poate ţine o lună sau chiar două luni. Simptomele sunt de durere locală, la înghiţire, la glanda tiroidă, la maxilarul inferior, la gât, la urechi şi în momentul când se roteşte capul. Datorită simptomelor, boala poate fi confundată cu o afecţiune dentară, neurologică sau din sfera ORL.

Alte simptome ce pot indica boala sunt creşterea temperaturii corpului la 38-39 grade Celsius şi consistenţa tare şi dureroasă a glandei tiroide la palpare. Dacă bolnavul suferă de hipotiroidism poate avea tahicardie, transpiraţii, tremurături ale degetelor întinse şi creşterea reflexelor tendinoase. Această boală necesită un tratament adecvat cu medicamente şi din păcate, la majoritatea pacinţilor, se poate solda cu recidive.

Video – Tiroidita autoimună: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.