
Tricocefaloza este o boală provocată de prezența în tubul digestiv a parazitului Trichuris trichiura, cunoscut și cu numele de Tricocefal (provine din cuvântul grecesc tricos care înseamnă fir de păr și cefalos care înseamnă cap).
Parizitul Trichuris trichiura are corpul împărțit în două regiuni, una anterioară foarte subțire, la capăt cu orificiul bucal și o regiune posterioară mai groasă, în întregime corpul său are forma unui bici, care măsoară 4-5 cm lungime. La acest vierme Trichuris trichiura sexele sunt separate, femela este mai lungă, iar masculul este mai scurt și are extremitatea posterioară răsucită în formă de cârjă. Trichuris trichiura trăiește în intestinul gros, în cecum și în colon, în mucoasa intestinală, în care se prinde ca un fir de ață.
Acest vierme se înmulțește prin ouă, de formă ovoidală. El se dezvoltă în funcție de condițiile de mediu în care trăiește, de obicei preferă umezeala. Oul embrionat înghițit de om lasă să iasă din el larva, care pătrunde în mucoasa intestinului, unde rămâne câteva zile, apoi migrează în lumenul intestinal, unde se dezvoltă și se transformă în adult, în cel mult o lună.
În situația în care acest parazit se răspândește în număr mare în intestin, el poate produce manifestări clinice severe și anemie bolnavului. Trichuris trichiura poate pătrunde în apendice, rezultând apendicita tricocefalică. Poate ajunge în regiunea gastrică și provoca ulcer gastric. De asemenea, produce manifestări clinice în zona hepatică prin dischinezii biliare.
Acest parazit în număr foarte mare provoacă tulburări nervoase (cefalee, amețeli, pareze, convulsii) și chiar tulburări psihice (alienație mintală). Diagnosticul bolii se stabilește prin găsirea ouălor acestui parazit depuse în materiile fecale. Boala se tratează medicamentos în scopul vindecării.