Tu știi ce este keratoza seboreică? Este posibil să ai și tu astfel de leziuni necanceroase pe piele

0
3441
Tu știi ce este keratoza seboreică Este posibil să ai și tu astfel de leziuni necanceroase pe piele

Keratoza seboreică nu este o boală infecțioasă cum cred mulți oameni, este una din cele mai comune tumori benigne sau o formațiune care crește, persistă pe piele, se poate dezvolta lent dar nu produce metastază. Nu este canceroasă, nu este dureroasă, nu necesită tratament, însă are aspect inestetic, arată ca un cancer de piele. Este frecvent întâlnită la persoanele care au vârsta de cel puțin 40 de ani. Uneori poate fi vorba despre forme juvenile care apar la persoanele cu vârsta cuprinsă între 20-40 de ani.

Keratoza seboreică se manifestă prin apariția unor mici papule de culoare gălbuie, cu suprafață solzoasă, cu aspect verucos, ca de bubă rotundă sau ovală. Acestea pot ajunge la dimensiuni de 1-3 cm iar coloritul lor devine din ce în ce mai închis, maro și chiar negru. Oamenii care au astfel de leziuni ale pielii sunt îngrijorați deoarece papulele sunt ca niște comedoane, au suprafața moale, uneori uscată și pot fi puruginoase. Sunt localizate pe pielea spatelui, dar și pe picioare și mâini, sau chiar pe gambe, față, gât, antebrațe. În general sunt destul de numeroase, pot fi câteva sute la o singură persoană.

Keratozele pot involua de la sine și astfel multe din ele dispar subit. Altele se dezvoltă lent, se închid la culoare și prin aspectul puruginos par destul de problematice. Persoanele care au astfel de papule sunt atente să nu le rupă, de frică să nu-și provoace leziuni locale la nivelul pielii. Pentru a se liniști este bine să meargă la un medic dermatolog pentru a face un examen histopatologic în scopul observării dermului, a formelor de keratoze.

Citește și:  Mascarea imperfectiunilor pielii prin machiaj

În cazul în care este necesară îndepărtarea lor, deoarece se observă o severitate clinică și o localizare problematică, medicul va folosi metoda de chiuretare cu un instrument medical special, cu azot lichid prin crioterapie, de fotovaporizare cu laser, ori electrocauterizare sau arderea cu un curent electric. La anumiți adulți keratozele seboreice sunt puruginoase și cresc destul de rapid pe fondul unei neoplazii viscerale.

Este vorba despre limfoamele cutanate, carcinomul bronșic și de adenocarcinomul stomacului. În formele acute de keratoze seboreice apar inflamații, iritații și senzație de mâncărime locală. La femei keratoza seboreică devine o problemă cosmetică și de aceea doresc eliminarea unor astfel de formațiuni de la nivelul pielii. La unii pacienți keratoza seboreică necesită tratament din motive medicale deoarece poate provoca durere, mâncărime severă, inflamație, sângerare, disconfort greu de suportat.

Intervenția chirurgicală este o metodă folosită doar în situații grave, când apar complicații create de astfel de leziuni ale pielii. Cauzele apariției keratozei seboreice nu sunt cunoscute, cert este că dezvoltarea ei se datorează îmbătrânirii pielii, numărul papulelor crește cu vârsta. Medicii consideră că ereditatea are un rol important, la unele persoane tendința de apariție este mai mare. Cele mai afectate persoane sunt cele care au trecut de vârsta de 50 de ani și mai ales care au în familie rude cu istoric de keratoze seboreice.

Video – Metoda de electrocauterizare pentru vindecarea keratozei la bărbie: 

Video – Tratament cu laser pentru eliminarea keratozei:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.