Mulți oameni nu știu exact în ce constau metodele homeopatiei și consultația homeopatică. În legătură cu aceste lucruri s-au emis păreri diverse și s-au purtat discuții care pot interesa pe cititori. Homeopatia este o ramură a medicinei care tratează bolnavii și nu bolile, în sensul că ține cont de toate aspectele legate de simptome, temperament, stare fizică și psihică, etc.
O afecțiune sau boală poate să apară la două persoane dar să se manifeste diferit, la una simptomele să fie mai intense decât la cealaltă și de aceea să necesite anumite medicamente homeopatice.
De exemplu o răceală poate provoca secreții nazale groase și durere nazală la un pacient și să fie nevoie de un anumit medicament, iar la alt pacient o răceală poate cauza secreții nazale apoase care să se vindece prin folosirea altui medicament.
Prin homeopatie se oferă tratamente pentru diferite boli la copii și adulți, se previn numeroase suferințe fizice și psihice, se vindecă afecțiuni fizice dar și psihologice, se contribuie la restabilirea stării de sănătate în perioada de convalescență după intervențiile chirurgicale, se oferă sprijin homeopatic personelor care duc o viță stresantă, trec prin situații emoționale care le afectează sănătatea, suferă de depresie și alte afecțiuni cauzate de atmosfera psihologică din mediul în care trăiesc (în familie sau la locul de muncă).
În ce constă consultația homeopatică? Medicul homeopat va purta o discuție cu pacientul care va îmbrăca forma unui ,,interogatoriu” sau a unei conversații confidențiale. Astfel va afla aspecte legate de simptome, de stilul de viață al acestuia, de istoricul medical. Consultația va avea scopul de a pune un diagnostic corect, de a depista un diagnostic terapeutic, de a afla modul de reacție al pacientului cu privire la boala sa.
Foarte important este examenul fizic prin care medicul va observa anumite semne la nivelul pielii, unghiilor, etc. În anumite cazuri sunt necesare analize medicale suplimentare, radiografii, teste de sânge și altele. Pacientul trebuie să aibă răbdare, să fie atent la întrebările puse de medic, să răspundă prin cuvintele sale la acestea pentru a descrie simptomele cât mai clar, să prezinte anumite amănunte deoarece este posibil ca acestea să fie importante pentru stabilirea diagnosticului.
Medicul homeopat va recomanda un tratament cu medicamente homeopatice care vor avea rolul de a contribui la vindecarea afecțiunii de care suferă. Astfel de medicamente nu au reacții adverse alergice sau toxice, nu au efecte secundare nedorite, nu inhibă funcția organelor și sistemelor corpului.
Cu ajutorul lor se recuperează funcționarea corectă a organelor, se restabilește funcționarea normală a întregului organism, se îmbunătățește starea de sănătate.