Tuberculoza (TBC) – Simptome si metode de tratament

0
1727
Tuberculoza (TBC) - Simptome si metode de tratament

Tuberculoza numita pe scurt TBC este o infectie cronica bacteriana, descoperita mai intai in plamani, dar care poate trece prin circulatia sanguina si ganglionii limfatici in orice organ din corp. Boala este provocata de bacterii ce se transmit prin aer, de aceea poate fi foarte molipsitoare.

Bacilul tuberculos poarta numele si de bacteria Mycobacterium tuberculosis. In stare activa germenii TBC distrug tesuturile organelor ce au fost infectate, ducand in final la decesul persoanei. De obicei insa aceste microorganisme dupa ce intra in organism raman inactive, astfel pacientii care primesc ingrijiri medicale nu vor dezvolta forma activa a bolii.

Boala este molipsitoare insa nu se transmite chiar asa de usor, doar prin trecerea simpla pe langa o persoana infectata. In mod normal boala apare daca expunerea la microorganisme se face in mod repetitiv si constant, daca se locuieste sau se sta in apropierea unei persoane infectate, care are boala in forma ei activa. De asemenea, datorita faptului ca bacteriile care invadeaza organismul raman de obicei in stare latenta, numai 10% din persoanele care sunt infectate cu bacilii TBC vor face forma activa a bolii, iar 90% nu vor putea transmite boala si nu vor prezenta simptomele infectiei.

Persoanele care nu prezinta simptome primesc insa intotdeauna tratament medical, deoarece se poate intampla ca infectiile latente sa devina active.

Tuberculoza nu se poate transmite de regula prin lenjerie de pat, imbracaminte sau alte articole personale. Persoanele infectate elimina la orice respiratie doar cativa germeni, de aceea boala va fi contactata doar daca expunerea la acesti germeni se va face o perioada indelungata de timp. Probabilitatea este de 50% ca boala sa fie contactata daca expunerea este de 8 ore in fiecare zi timp de 6 luni, sau de 24 de ore in fiecare zi timp de 2 luni.

Simptomele tuberculozei (TBC):

  • Persoana infectata va avea la inceput o stare de oboseala generala si va tusi usor.
  • Va slabi foarte mult si isi va pierde pofta de mancare.
  • Mai tarziu tusea va fi cu expectoratie sanguinolenta.
  • Va simti dureri in zona toracica, a rinichilor si a spatelui.
  • Va avea stari febrile, frisoane si transpiratii excesive noaptea.

La aparitia oricarei din aceste simptome trebuie apelat la un medic de specialitate, deoarece acestea sunt simptome care pot indica atat tuberculoza, dar si alte boli grave, precum: pneumonia, SIDA.

Principalele cauze care contribuie la extinderea tuberculozei sunt conditiile rele caracteristice saraciei, persoanele cu risc crescut de a contacta boala sunt cele malnutrite si care locuiesc in conditii supraaglomerate. Un risc mare apare si in cazul asistentilor sociali, persoanelor care lucreaza in penitenciare, pacientilor ce sunt spitalizati mult timp, sau detinutilor. Praful de siliciu inhalat de mineri favorizeaza producerea tuberculozei plamanilor la acestia.

Unele persoane infectate cu bacilul TBC pot sa nu prezinte nici un simptom si pot descoperi boala intamplator, la un control anual de rutina ce implica si un test cutanat. Cel mai bun detector al bolii este testul Mantoux – prin care medicul injecteaza o cantitate relativ mica de lichid in zona dintre cele doua straturi de la suprafata pielii, din zona bratului.

In cazul in care dupa 24 de ore apare in acea zona o pata rosie iar pielea devine tumefiata este posibil sa existe o infectie cu bacilul TBC, desi nu in forma activa. In urma analizei unei radiografii facute la plamani medicul va putea spune daca boala este extinsa. Boala poate evolua cronic la nivelul plamanilor, poate crea caverne care distrug plamanii.

tuberculoza

Metode de tratament ale tuberculozei (TBC)

Vaccinul BCG antituberculos poate preveni in mare masura aceasta boala infecto-contagioasa. In situatia cand s-a produs imbolnavirea este indicat repausul persoanei, aerul de munte in tuberculoza pulmonara si cura heliomarina in alte forme ale acestei boli.

Orice persoana care are TBC in forma latenta sau activa trebuie sa solicite un tratament medical conventional. De asemenea ea trebuie sa fie eventual spitalizata si supravegheata de un cadru medical. Pacientul ce are infectia in forma latenta va primi de la medic un tratament pe baza de medicamente antibiotice, ca masura preventiva. In cazul cand boala este in forma activa, pacientul va primi un tratament cu medicamente antibiotice care au un spectru mai larg.

Citește și:  Boala sarutului - Mononucleoza

Tratamentul preventiv ce se administreaza pacientilor ce sunt infectati cu acesti bacili ai tuberculozei dar nu prezinta boala in forma sa activa consta intr-o doza administrata in fiecare zi de izoniazida si desigur nelipsitele controale periodice. Tratamentul la pacientii care au boala in starea activa se face intotdeauna sub supravegherea medicala si consta intr-o anumita combinatie de antibiotice foarte importante, de tipul: izoniazida, etambutol, pirazinamida sau rifampicina. Un bolnav de TBC este foarte important sa fie supravegheat de un cadru medical, de aceea spitalizarea lui este necesara.

Medicii fitoterapeuti recomanda infuzii din plante cu proprietati antibacteriene, astfel oprind evolutia infectiei. Dintre acestea cea mai importanta este infuzia cu Echinacea. De asemenea se poate folosi tinctura din Echinacea, cate 2-3 picaturi de 3 ori/ zi.

Persoana care sufera de tuberculoza trebuie sa aiba o dieta echilibrata, bogata in vitamine (A, C, D, E) si zinc. Un bolnav malnutrit contribuie la activarea bacililor TBC, de aceea alimentatia recomandata de nutritionisti este foarte importanta, ea contribuie la mentinerea starii de sanatate a organismului. Este interzis fumatul, consumul de alcool si bauturi carbogazoase.

Sunt recomandate ceaiurile din urmatorul amestec: cate o lingurita mica de anason, scortisoara, chimen la o cana cu apa. De asemenea foarte bun este sa se bea seara cate o cana de ceai de tei.

Pentru persoanele aflate in convalescenta este recomandat un ceai vitaminizant realizat astfel: se fierbe timp de 5 minute in 250-300 ml apa o lingurita amestec de plante – 20 g tei, 25 g podbal, 10 g flori de ciubotica-cucului, 25 g soc, 10 g isop, 5 g radacina de ciubotica-cucului si 5 g cimbru. Se bea o cana sau doua pe zi, se poate indulci cu putina miere de albine.

Infuzia din plante cu proprietati vitaminizante poate fi obtinuta din 2 lingurite amestec (40 g catina, 40 g macese, 10 g ciubotica-cucului, 10 g urzica) la o cana de apa fierbinte. Este indicat sa se consume doua cani din aceasta infuzie zilnic.

Sucurile proaspete ajuta in cazul bolilor de plamani:

  • Sucul din morcov cu sfecla si spanac curata sangele.
  • Sucul din morcov cu andive, cu patrunjel si telina ajuta muschii cutiei toracice.
  • Sucul din morcov simplu, sau din morcov cu papadie ajuta in refacerea tesutului plamanilor.
  • Sucul din morcov cu castravete si sfecla.
  • Sucul din morcov cu spanac si telina.

Ca tratament recomandat de medicina populara este consumarea in fiecare zi a unui litru de bors obtinut din tarate de grau amestecat cu 3 sfecle rosii date prin razatoare.

Dimineata se recomanda sa se bea o cana de lapte de capra nefiert cu 6-10 lingurite de tarate de grau, o lingurita de miere de albine si un galbenus de ou crud. In timpul zilei este indicat sa se manance zilnic ceapa si usturoi, morcov si salata de sfecla rosie. Nu trebuie sa lipsesca alimentele medicament cu efect reminalizant: gutui, nuci, alune, cirese, migdale, curmale, capsune, pere si alte fructe energizante.

Foarte buna este cura cu hrean si miere de albine: se adauga un pumn de hrean la 2 kg miere de albine. Dupa ce sta la macerat cateva zile, se consuma cate 2 lingurite/ zi inainte de masa.

Persoanele tinere se vindeca de tuberculoza, insa daca sunt foarte slabite se pot infecta din nou. Masajul si gimnastica medicala cu exercitii respiratorii ajuta in refacerea organismului.

Pentru a preveni imbolnavirea, cel mai important lucru este cresterea imunitatii organismului. Consumul de apa este cel mai bun expectorant, previne si combate dezhidratarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.