Uleiul de muștar – Informații nutriționale și beneficii pentru sănătate

0
215

Uleiul de muștar este o componentă a gastronomiei indiene, renumită pentru simfonia de arome și culori. Este obținut printr-o metodă unică de presare la rece a semințelor de muștar (într-un mediu controlat, la temperatura de 75 °C), despre care se știe că sunt bogate în fier, fosfor și magneziu.

În India sunt foarte populare semințele de muștar negre. În Europa și Asia se folosesc în principal semințele de muștar brune. În SUA sunt renumite semințele de muștar albe și galbene. Un lucru esențial despre aceste semințe este că au proprietăți antioxidante datorită ingredientelor fitochimice pe care le conțin, cum sunt polifenolii.

Află în acest articol care sunt beneficiile uleiului de muștar pentru sănătate.

Navigare rapidă în articol:

  1. Beneficiile uleiului de muștar
  2. Principalele utilizări ale uleiului de muștar

1. Beneficiile uleiului de muștar

Proprietățile vindecătoare ale uleiului de muștar sunt cunoscute de sute de ani în medicina tradițională din India. Acestea se datorează nutrienților deosebiți pe care îi conține:

  • Vitamina A, K și E, beta-caroten, beta-sitosteroli
  • Fier, magneziu, fosfor
  • Acizi grași saturați, mononesaturați și polinesaturați.

Uleiul de muștar are efect calmant

Este folosit în medicina populară ca remediu pentru reducerea tusei și calmarea durerilor musculare.

Are proprietăți antibacteriene, deci poate combate aceste infecții din colon, tractul digestiv și intestine. Conține un compus, denumit izotiocianat de alil, care inhibă dezvoltarea infecțiilor fungice. Prin urmare, acest ulei de muștar are și proprietăți anti-fungice bune.

Proprietăți anticancer

Există studii ale cercetătorilor care au demonstrat faptul că uleiul de muștar are proprietăți puternice anticancerigene. El conține acid linoleic care este transformat în organismul uman în acizi grași Omega-3, ce ajută în prevenirea cancerului de stomac și a cancerului de colon.

Un studiu din 2003, arată că uleiul de muștar este mai eficient în prevenirea cancerului de colon la șoareci de laborator, decât uleiul de pește folosit în dieta acestora.

Reduce riscul de boli de inimă

Omega-3 ajută și în prevenirea bolilor de inimă, de aceea se recomandă consumul de ulei de muștar. Acesta are acizi grași mononesaturați și polinesaturați în raport adecvat, pentru a fi un bun remediu împotriva bolilor de inimă. El reduce tensiunea arterială, nivelul de colesterol din sânge, îmbunătățește digestia și circulația sângelui.

Comparativ cu uleiul de măsline, uleiul de muștar este mult mai bun pentru inimă. Beneficiile sale pentru sănătate sunt uimitoare, pentru că spre deosebire de alte uleiuri, el nu conține colesterol și grăsimi trans. Aceste grăsimi au fost asociate cu riscul de boli coronariene. Uleiul de muștar are grăsimi sau acizi grași mononesaturați și polinesaturați și o cantitate semnificativă de antioxidanți naturali.

Previne anumite boli grave

Prin conținutul de antioxidanți, uleiul de muștar poate preveni artrita, afecțiunile pielii, demența ateroscleroza și afecțiunile neurologice. Are efect antioxidant, antibacterian, antiinflamator, antifungic și calmant.

Ajută în cazuri de boli ale gingiilor, prevenind inflamarea acestora și pierderea dinților. Se recomandă masarea gingiilor cu ulei de mustar pentru prevenirea și reducerea parodontozei. De asemenea, acest tratament menține și sănătatea cavității bucale.

Alte beneficii pentru sănătate

Alte beneficii ale uleiului de muștar sunt:

  • Scade riscul de cancer mamar și de boli cardiovasculare
  • Reduce colesterolul rău din sânge și menține nivelul echilibrat de colesterol bun
  • Previne colita ulcerativă, hipertiroidismul, obezitatea și bolile renale
  • Menține sănătatea ficatului și a pancreasului
  • Scade riscul de boală Alzheimer și de accident vascular cerebral
  • Combate răceala și calmează durerile articulare
  • Crește imunitatea și revigorează corpul.
Citește și:  Dieta de vară pentru detoxifierea organismului

Uleiul de muștar în cosmetică

Uleiul de muștar este o componentă a produselor cosmetice, deoarece:

  • Întinerește pielea, este folosit în tratamentele de înfrumusețare, în măști cosmetice faciale
  • Ajută la tonifierea tenului, gâtului și decolteului
  • Intră rapid în țesuturile pielii, le curăță și le hidratează în mod eficient
  • Poate încetini dezvoltarea ridurilor ce apar din cauza îmbătrânirii, a factorilor externi (poluare, radiații ultraviolete)
  • Hidratează pielea uscată, reduce petele pigmentare, combate aspectul de buze crăpate
  • Ajută și la regenerarea naturală a părului, combate căderea părului.

Măsti cosmetice

Uleiul de muștar se folosește la realizarea unor măști cosmetice tonifiante, care netezesc ridurile, revitalizează tenul, previne îmbătrânirea prematură a acestuia.

Pentru pielea ofilită și lipsită de strălucire se recomandă masca facială realizată din combinația: o lingură de ulei de muștar, două picături de ulei esențial de mentă și două picături de ulei esențial de portocale. Se aplică pe față, se lasă să acționeze timp de 20 de minute, apoi tratamentul este gata. Pielea va avea un aspect revitalizat, senzația este răcoritoare datorită uleiurilor esențiale de mentă și portocale.

Pentru păr se face o mască cosmetică din ulei de muștar, care se aplică prin masaj pe pielea scalpului, timp de 20-30 de minute. Uleiul va acționa la rădăcinile firelor de păr și va ajuta la accelerarea creșterii părului, întărirea acestuia, prevenirea căderii firelor de păr, combaterea uscării podoabei capilare.

Uleiul de muștar promovează sănătatea pielii:

  • Ajută la vindecarea rănilor, combaterea infecțiilor fungice, bacteriene
  • Vindecă mâncărimile, micozele, erupțiile cutanate
  • Prin conținutul de vitamina E protejează pielea de efectele nocive ale razelor ultraviolete (UV).

De asemenea, uleiul de muștar este utilizat de sportivi, pentru masaj în ameliorarea durerilor musculare după antrenament. Uleiul de muștar este folosi pentru masaj și în medicina Ayurvedică, pentru că are multe proprietăți bune pentru piele, dar mai ales antioxidante și de anti-îmbătrânire.

2. Principalele utilizări ale uleiului de muștar

Uleiul de muștar este utilizat la gătit, pentru copt, la murături și alte conserve, dar și la anumite produse de patiserie. Se folosește crud, fiert sau prăjit în preparate culinare din pește și carne. El poate îmbunătăți gustul peștelui la gătit.

Unii oameni spun că are gustul deosebit comparativ cu alte uleiuri vegetale, cum este cel de măsline sau de floarea-soarelui. El poate fi folosit și de diabetici, pentru că ajută în stimularea pancreasului și în normalizarea producției de insulină.

Prin introducera acestui ulei în dietă se previne dezvoltarea diabetului și se îmbunătățește starea pacienților ce suferă de această boală gravă. Desigur, pentru ca să se evite tulburările endocrine, pacienții cu diabet ar trebui să ceară sfatul unui medic, pentru recomandarea dozei corecte de ulei de muștar, care ar putea fi utilizată zilnic în dietă.

Uleiul de muștar se folosește și în salate, sau pentru îmbunătățirea gustului unor preparate mai deosebite din carne și pește.

Vezi aici un video cu uleiul de muștar:

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.