Vezi ce afecțiuni se manifestă prin durerea de torace și cât de variate sunt acestea

0
2651
Vezi ce afecțiuni se manifestă prin durerea de torace și cât de variate sunt acestea

Durerea de torace poate fi un simptom al afecțiunilor peretelui toracic, al organelor din cavitatea toracică și a celor din jurul acesteia. Durerea de torace este uneori insuportabilă și cu siguranță îngrijorează persoana bolnavă, de aceea, ea este nevoită să se adreseze unui medic. Este foarte important pentru stabilirea unui diagnostic să se cunoască modul cum a apărut această durere dominantă sau izolată, unde a fost localizată, în ce zona a iradiat, factorii care au declanșat-o, cum s-a manifestat, cum era senzația de durere, cum a evoluat în timp, ce alte simptome au însoțit-o.

Medicul va face o serie de examinări generale obiective pacientului, prin palparea zonei dureroase, prin verificarea mișcărilor respiratorii, prin verificarea tusei, mișcării de aplecare, ale coloanei vertebrale și altele. Alte metode de investigație sunt: auscultația, percuția, inspecția.

Durerea toracică poate fi puternică, ca o lovitură de pumnal, constrictivă, ca o gheară, ca o arsură destul de intensă. Se poate instala progresiv sau brusc, poate să apară progresiv și să devină violentă (în tumori pleurale și pleurezie), etc.

Durerea toracică poate să apară din cauza expunerii la frig și la umezeală, sau datorită exercitării unei presiuni asupra toracelui. Emoțiile și efortul fizic sunt cauze ale durerilor de acest gen la bolnavii cu angină pectorală, discopatie, spondiloză. Modificările de postură care determină apariția durerii toracice pot fi un factor în hernia diafragmatică.

În cazuri de fracturi costale, neoplasm vertebral, discopatie și afecțiuni pleuro-pulmonare, durerea toracică se poate simți chiar la o respirație amplă, la tuse, râs, strănut, și chiar se poate accentua. În afecțiunile pleuro-pulmonare durerea devine mai intesnă dacă se stă în decubit lateral (întins pe pat, culcat pe o parte).

Anumite dureri de la baza toracelui pot fi provocate de afecțiuni gastrice, splenice, hepato-biliare, de o pancreatită acută și alte boli. În caz de traheobronșită acută sau tulburări la nivelul mediastinului anterior poate să fie simțită o durere toracică anterioară. Tuberculoza pulmonară și neoplasmul bronho-pulmonar pot cauza durerea toracică. În neoplasm pulmonar și procese inflamatoare pleurale, durerea toracică are un debut lent progresiv. În cazuri de pneumonie sau embolie pulmonară durerea toracică are un debut brusc.

În pneumopatii acute durerea toracică este antero-laterală. Dacă este interscapulară poate fi cazul unei tumori mediastinale sau anevrism disecat al aortei. Pleureziile bazale dau dureri în zona inferioară a toracelui. În cancer cu metastaze, abces rece toracic și cancer bronho-pulmonar apar dureri parietale localizate.

Nevralgiile și zona-zoster pot produce durere pe traiectul unui nerv intercostal. Periatrita scapulo-umerală se va manifesta prin durere la nivelul umărului drept. Dacă durerea este intensă în regiunea superioară a toracelui și iradiază spre brațe, umăr, axilă, regiunea subscapulară poate fi un diagnostic de neoplasm bronho-pulmonar.

durere toracica

Unele dureri toracice sunt asociate cu alte simptome și anume: tuse, expectorație febră, modificări ale tensiunii arteriale, alte tipuri de dureri.

Citește și:  Care sunt testele de laborator pentru diagnosticarea malabsorbției?

Afecțiunile aparatului respirator sau ale peretelui toracelui pot produce dureri de torace. Din categoria acestora fac parte: zona-zoster, nevralgii intercostale, afecțiuni ale pielii, afecțiuni ale țesutului celular subcutanat, afecțiuni articulare, afecțiuni musculare, afecțiuni ale glandei mamare, afecțiuni ale coloanei vertebrale și altele.

Durerile toracice pot să apară din cauza celulitei, nodulilor, infecțiilor, trichinozei, mialgiei epidermice, și altor afecțiuni ce pot produce modificări în structurile superficiale ale pielii, ale glandelor anexe ale pielii sau în țesutul celular subcutanat. Celulita în stare acută produce inflamații ale țesutului celular subcutanat, edem, congestie și durere la palpare.

Afecțiunile coloanei vertebrale, afecțiunile pleurale, inflamarea nervilor intercostali pot provoca nevralgia intercostală ce se manifestă și prin dureri de torace. Expunerea la frig poate agrava durerile în cazul zonei zoster intercostale care se manifestă violent, dă senzație de arsură și hiperestezie cutanată.

Durerea este pe traiectul nervului și este intensă.
Un anevrism aortic poate duce la o eroziune costală sau sternală și da dureri toracice intense. De asemenea, alte cauze sunt fracturile costale sau osteomielita. Artroza umărului, periartrita scapulo-umerală pot da dureri ce iradiază în partea superioară a toracelui.

Anumite afecțiuni ale glandelor mamare pot produce durerea de sâni – mastodinia – și dureri toracice frecvente. Astfel de probleme de sănătate apar în sindrom de tensiune premenstruală, neoplasm mamar, mastită, chist mamar. Dacă mastodinia persistă și apare inodurația nodulară este un caz patologic și poate semnala un neoplasm mamar.

Durerile de torace sunt prezente și în cazuri de afecțiuni ale coloanei vertebrale. Pot fi semne ale discopatiilor, spondilozelor, ostiomielitelor, traumatismelor, spondilitelor, tumorilor intramedulare, metastazelor osoase. În discopatii acute și metastaze vertebrale durerile toracice sunt de intensitate variabilă dar se accentuează prin tuse. În spondiloartrită durerile toracice se simt în regiunea dorsală și iradiază în membre. În plus apar și parestezii.

Junghiul se manifestă brutal, intensitatea durerii este mare, poate fi în zona submamelonară sau în zona dorsală și poate fi acutizat prin tuse și mișcări respiratorii. În afecțiunile aparatului respirator durerile de torace sunt cauzate de afecțiuni pleurale, pleuro-pulmonare, ale traheeii și bronșiilor. Bolnavii cu pneumonii, pleurezii, emfizem, tumori, traheite, perforații pleuro-pulmonare, bronșite, embolie pulmonară, supurații pulmonare gangrenoase, endoteliu pleural, simt dureri toracice.

Tulburările de deglutiție pot produce dureri toracice. Acestea sunt provocate de afecțiuni ale mediastinului, ale esofagului: de esofagite, disfagie, neoplasm esofagian, tumori mediastinale, eructații, emfizem mediastinal. Ulcerul gastric, ulcerul duodenal, afecțiunile pancreasului, splinei, veziculei biliare, pot da dureri ce iradiază spre torace dar trebuie diferențiate de acestea. Durerile se datorează iritației nervilor peretelui toracic din pleură și diafragm.

Durerile toracice sunt un semn și al afecțiunilor cardio-vasculare, dintre acestea fac parte: angina pectorală, embolia pulmonară, tahicardia paroxistică, stenoza mitrală, pericardita, infarctul miocardic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.