Boala Alzheimer reprezintă degenerarea progresivă a creierului și mortalitatea prematură în aproximativ 5-10 ani. Până în prezent nu a fost înțeles exact modul cum boala Alzeimer poate provoca leziuni ale creierului însă este clar faptul că celulele creierului sunt deteriorate în anumite zone iar unele chiar mor.
Acest lucru duce treptat la demență, pierderi de memorie, de comportament și de judecată, la depresie și oscilații ale stării de spirit. În astfel de cazuri pacientul are tulburări și ale altor organe, poate avea boli intestinale, nu mai reușește să-și controleze vezica urinară, își pierde capacitatea normală de exprimare, are pierderi mari de memorie și poate muri de pneumonie, infecții cronice și alte boli grave.
Știi să recunoști semnele de avertizare ale bolii Alzeimer?
În general cu cât înaintăm în vârstă putem avea mici probleme de memorie care sunt normale însă dacă uitarea devine ceva frecvent și ne afectează activitatea zilnică ar putea fi un semn de început al bolii Alzheimer. Uitarea poate fi scuzată de câteva ori, însă dacă ajungi să uiți ce ai facut ieri sau unde ai fost și ești în incapacitatea de a-ți aminti lucruri atât de simple, ca și cum au fost șterse din mintea ta, este clar că trebuie să mergi la un medic pentru că ai pierderi destul de mari de memorie.
Un alt semn al bolii este acela în care nu mai ai abilitatea de a completa niște date într-un formular, nu mai reușești să te îmbraci într-un mod normal, să te închei corect la nasturi sau să-ți poți lega șireturile cum trebuie la pantofi. De asemenea, incapacitatea de a vorbi coerent sau de a folosi anumite replici și expresii cum făceai înainte arată clar pierderi ale memoriei și un început al acestei maladii.
Incapacitatea de a te descurca singur, de a te orienta pot semnala o astfel de boală. Poți fi la un moment dat în imposibilitatea de a găsi drumul spre casă, deși cunoșteai foarte bine orașul, dar mediul înconjurător devine nefamiliar pentru tine din cauza pierderilor de memorie, de judecată, din cauza degenerării progresive a celulelor nervoase și a creierului în general.
Nu de puține ori am văzut pe stradă bătrâni care sunt însoțiți de alte persoane atunci când merg la plimbare, acest lucru se datorează faptului că ei pot avea probleme de apreciere a pericolelor când traversează strada, uită să se uite la semafor și astfel trec pe culoarea roșie, pot fi foarte ușor în situația de a suferi un accident. Astfel de cazuri sunt cu siguranță a unor bolnavi de Alzheimer sau cu simptome incipiente ale acestei maladii.
Un alt semn de avertizare al bolii Alzheimer este și tendința unei persoane de a repeta aceleași lucruri, de a trage concluzii care nu au niciun înțeles, de a folosi anumite expresii într-un alt context din cauza unor raționamente greșite. Modul dezordonat de comportament și utilizarea nepotrivită a lucrurilor sunt semne ale bolii. De exemplu nu este imposibil ca un astfel de bolnav să ajungă în situația de a pune mănușile sau periuța cu pasta de dinți în frigider.
Depresia și schimbările bruște de dispoziție sunt frecvente la astfel de oameni. Unii sunt foarte triști și apatici, alții sunt indiferenți și consideră că nu se întâmplă nimic grav cu ei, sau din contra pot fi suspicioși, nervoși, irascibili dacă uită ceva, iar alții se simt penibil din cauza faptului că își dau seama că judecata lor nu mai este ca altădată și pot avea o stare de depresie accentuată și de anxietate, pot fi foarte sensibili și plâng destul de ușor.
Zone reflexogene pentru tratamentul bolii Alzheimer
Cele mai importante zone reflexogene pentru tratamentul bolii sunt cele corespunzătoare capului, diafragmei, plămânilor, hipotalamusului și glandei pituitare, rinichilor și glandelor suprarenale.
Pentru a stimula zona reflexă a capului se ține talpa piciorului cu mâna stângă iar cu degetul mare de la mâna dreaptă se masează suprafața degetului mare de la picior, de jos în sus, încet, realizând linii paralele asupra acesteia. Acest masaj se efectuează de mai multe ori, timp de 1-2 minute.
Zona reflexogenă a plămânilor se află pe proeminența tălpii piciorului din dreptul oaselor metatarsiene. Se ține talpa piciorului cu mâna dreaptă, iar cu degetul mare de la mâna stângă se masează de jos în sus de la linia diafragmei spre degete. Foarte important este să se insiste cu masajul între oasele metatarsiene.
Zona reflexă a diafragmei este pe talpa piciorului, chiar sub capetele oaselor metatarsiene. Se ține talpa piciorului cu mâna stângă și se realizează o mișcare de apăsare de la dreapta la stânga și de-a latul labei piciorului cu degetul mare de la mâna dreaptă. Acest masaj se face cu pași mici, în același sens, fără a apăsa foarte tare asupra pielii.
Pentru a stimula zona refexogenă corespunzătoare rinichilor și glandelor suprarenale trebuie efectuat un masaj sub protuberanța labei piciorului, un pic mai jos. Se apasă cu degetele mari de la cele două mâini asupra zonei, realizând mici cercuri timp de câteva secunde.
Zona reflexă corespunzătoare hipotalamusului și glandei pituitare se masează ușor, presiunea trebuie să fie ușoară spre medie. Pentru a acționa asupra acestei zone se ține piciorul cu mâna dreaptă și se găsește punctul de intersecție al liniilor imaginare mediane (verticală și orizontală) trasate în cruce pe suprafața degetului mare al acestuia. Cu degetul de la mâna dreaptă se apasă în acest punct și se fac cercuri concentrice în jurul lui.