Constipația poate să apară atunci când aportul de fibre și lichide este prea mic. Fructele, legumele și cerealele sunt o soluție pentru prevenirea și tratamentul constipației. Când organismul nu este suficient de bine hidratat apare o stare de balonare, de colici intestinale și constipație după aportul de alimente.
Tranzitul intestinal poate fi stimulat prin dieta bogată în fibre, prin introducerea de cereale în alimentație: tărâțe, soia, ovâz, orz, grâu, in. Alimentele cu efect laxativ ajută în cazuri de constipație: produsele lactate, varza, sucul de mere, sucul de struguri, citricile, prunele, smochinele, băuturile carbogazoase, ceaiurile.
Reflexoterapia face parte din terapiile alternative și este un remediu bun contra constipației. Având în vedere faptul că această afecțiune apare datorită materiilor fecale ce sunt reținute prea mult timp în intestinul gros, este necesară o stimulare a colonului ascendent, sigmoid și descendent.
Astfel vor fi ameliorate simptomele de constipație: balonare, dureri de cap, respirație urâtă, insomnie, flatulență, dureri abdominale. Prin masajul zonelor reflexogene caracteristice colonului și glandei tiroide se scapă rapid de această afecțiune neplăcută. Efecte negative nu există prin realizarea acestui masaj, deci poate fi încercat fără probleme. Masajul se face ușor, cu mișcări lente, de câte ori se dorește.
Zone reflexogene pentru tratamentul constipației
La piciorul drept poate fi găsită zona reflexă a colonului ascendent pentru a fi stimulată în scopul tratării constipației. Cu degetul mare de la mâna stângă se masează zona laterală a tălpii, se începe de la călcâi spre degetul mic. Mișcarea trebuie să fie lentă, se apasă ușor, se repetă de mai multe ori. Trebuie realizată într-un singur sens, de jos în sus, sau de la câlcâi spre degete.
Pentru stimularea colonului sigmoid se masează zona reflexă corespunzătoare acestuia, pe talpa piciorului stâng. Cu degetul mare de la mâna stângă se apasă pe zona de deasupra câlcâiului. Mișcarea trebuie să fie lentă, într-un singur sens, de la stânga spre dreapta.
Pentru stimularea glandei tiroide se folosește mâna dreaptă. Cu degetul mare de la mâna dreaptă se apasă pe proeminența piciorului drept, care se află chiar sub degetul mare al acestuia începând din zona de deasupra diafragmei (sau corespunzătoare diafragmei).
Stimularea colonului descendent are o importanță în tratamentul constipației. Zona reflexă corespunzătoare acestuia se află pe talpa piciorului stâng. Se apasă pe zona laterală a tălpii cu degetul mare de mâna dreaptă, se începe de la câlcâi până spre proeminența tălpii. Presiunea trebuie să fie ușoară pe piele, iar mișcările lente și realizate într-un singur sens, de jos în sus.