Lipsa dorinței de a mânca este un simptom al unei boli incipiente sau a unei suferințe deja dezvoltată în organism. Apetitul alimentar este influențat de serotonină, de anumiți neurotransmițători chimici care se află în sistemul nervos central. Există numeroase cauze psihologice, fizice, boli gastrointestinale care pot duce la pierderea poftei de mâncare.
Reflexologia ajută în tratamentul lipsei dorinței de a mânca mai ales prin ameliorarea unor factori de risc ai lipsei apetitului alimentar și anume: stresul, traumele, emoțiile intense, depresia, anxietatea, grijile de zi cu zi, afecțiuni alimentare, etc. Pentru a rezolva această problemă de apetit scăzut se poate acționa asupra unor puncte reflexe care corespund unor zone și organe din corp și astfel se stimulează pofta de mâncare a persoanei respective. Astfel de puncte sunt pe talpa piciorului, sunt corespunzătoare glandelor suprarenale, glandei pituitare și hipotalamusului, stomacului, diafragmei, colonului ascendent și colonului transversal.
Pentru a acționa asupra glandelor suprarenale se apasă pe talpa piciorului cu degetul mare de la mâna dreaptă, chiar sub protuberanța ascestuia, la aproximativ trei degete mai jos. Zona se masează realizând cercuri mici timp de câteva secunde. De asemenea se apasă asupra acestui punct ușor cu degetul mare de la mâna dreaptă fără a crea niciun disconfort.
Zona reflexogenă corespunzătoare glandei pituitare și hipotalamusului se află pe centrul degetului mare de la picior. Se trasează două linii mediane imaginare perpendiculare, verticală și orizontală și astfel se găsește punctul de intersecție corespunzătoare glandei pituitare. Se apasă asupra acestei zone și se fac cercuri prin masaj timp de jumătate de minut.
Zona reflexă corespunzătoare stomacului se găsește sub proeminența tălpii piciorului. Pentru a apăsa asupra acestei zone se ține piciorul cu mâna stângă și se masează pielea cu degetul mare de la mâna dreaptă. Întotdeauna masajul trebuie să fie ușor, nu brusc, realizând cercuri în jurul punctului reflex al stomacului.
La piciorul drept apare zona reflexă a colonului ascendent și transversal. Se masează zona corespunzătoare colonului ascendent și apoi zona pentru colonul transversal. Se începe cu punctul de la călcâi, se apasă încet pas cu pas în sus până la mijlocul tălpii și apoi se urmează o linie orizontală de-a lungul acesteia care este corespunzătoare colonului transversal.
Pentru a masa zona reflexogenă a diafragmei se ține cu mâna stângă talpa piciorului astfel încât să se efectueze o ușoară apăsare pe aceasta pentru a crea o tensiune pe piele. Cu degetul mare de la mâna dreapă se masează zona de sub oasele metatarsiene, se apasă de-a latul labei piciorului, pas cu pas, de la stânga la dreapta.