
Lipsa de strălucire a tenului iarna, pielea uscată și petele roșii de pe față pot fi motive de supărare pentru femei. Iarna, pielea are nevoie de o îngrijire specială pentru a face față frigului, ea reacționând la schimbările bruște de temperatură. În acest articol puteți afla ce puteți face iarna pentru pielea dvs. pentru ca ea să fie mai frumoasă și mai sănătoasă.
Navigare rapidă în articol:
1. Probleme ale pielii iarna
Mulți oameni au pielea uscată iarna, pentru că aceasta este expusă la frig, vânt și îngheț. Când pielea este afectată de gerul iernii apar simptome precum mâncărime, senzație de uscăciune, iar în plus crește și riscul de infecții deoarece scade capacitatea de protecție a pielii împotriva factorilor externi.
Trecerea de la căldura uscată a radiatorului din interiorul locuinței la gerul din exterior poate afecta pielea, provocându-i mici fisuri microscopice, prin care pot pătrunde microorganismele, precum bacteriile, praful, virusurile, substanțele alergene. Tenul se usucă în timpul iernii din cauza gerului.
Straturile externe ale pielii pot fi ușor deteriorate iarna de frig, dar și de prea mult săpun neadecvat și apă, sau de aerul uscat din locuințele unde se folosesc radiatoare pentru încălzire. Bariera cutanată asigură homeostazia pielii, protecția antimicrobiană, antioxidantă și protecția împotriva factorilor de mediu, sinteza vitaminei D și menținerea hidratării.
Pentru a avea un ten frumos este necesară protejarea acestuia de microbi patogeni, radicali liberi, ger, vânt, radiații UV, poluare. Persoanele care nu acordă suficientă atenție îngrijirii pielii (mai ales când apar temperaturi extreme, respectiv când este foarte frig iarna) pot avea probleme cu tenul, dar și cu sănătatea organismului. Pielea are o funcție importantă, aceea de protecție și dacă are parte de o îngrijire bună, atunci aceasta va avea efecte benefice asupra întregului organism.
2. Îngrijirea tenului iarna
Odată cu apariția iernii, vântul și temperaturile scăzute pot provoca ravagii pe piele, lăsând-o uscată și palidă. Persoanele care au deja anumite problemele ale tenului sau o piele mai sensibilă, pot ajunge în situația neplăcută de a suferi de eczeme, mâncărime, edem și descuamarea pielii.
3 sfaturi pentru a vă îngriji adecvat pielea, iarna:
Hidratarea pielii este importantă iarna
Iarna, pielea are nevoie de hidratare, pentru a evita disconfortul creat de ger. Vântul și temperaturile scăzute accentuează fenomenul de evaporare naturală a apei din țesutul pielii. Atât fața cât și mâinile necesită atenție, le trebuie o îngrijire corectă cu produse cum sunt cremele hidratante, ce conțin substanțe care protejează pielea de factorii externi nocivi, din timpul iernii. Dacă pielea nu este protejată de vânt și frig apare deshidratarea.
Schimbarea bruscă a vremii poate face ca pielea să devină crăpată sau chiar inflamată. Din cauza fricii de infecții respiratorii, care sunt mai frecvente în timpul iernii, oamenii obișnuiesc să se spele pe mâini mai des, ceea ce dizolvă acizii grași naturali din piele. Pielea deshidratată are tendința de a se crăpa mai ușor și de a avea un aspect necorespunzător.
Pentru vindecarea mâinilor uscate este necesară hidratarea pielii, care se poate realiza prin folosirea unei creme hidratante de calitate, o dată sau de două ori pe zi, care să ofere o protecție adecvată.
Pentru a avea pielea frumoasă, aveți grijă de ea, hidratați-o în mod regulat și împiedicați-vă mâinile să se usuce iarna!
Protejarea pielii de vânt și frig, iarna
În lunile de iarnă, pielea are nevoie de o îngrijire diferită față de restul anului. Roșeața, uscăciunea și mâncărimile pielii sunt provocate de ger, vânt și frig. Pentru a preveni aceste probleme există o serie de lucruri care se pot face și anume:
- Folosirea de produse de îngrijire a pielii sensibile
- Aplicarea în cremele de piele a unor ingrediente necesare țesutului cutanat – biotină, vitamina A și E
- Evitarea săpunurilor care usucă pielea
- Folosirea unei creme hidratante, bogate în grăsimi
- Evitarea parfumului și a altor substanțe chimice dure.
Tratamente pentru piele, iarna
O loțiune sau o cremă hidratantă ar reprezenta o soluție bună pentru protejarea pielii de frigul iernii.
Cremă de exfoliere pentru pielea uscată și descuamată
Pentru exfolierea pielii se poate folosi o cremă naturală realizată din: 2 linguri migdale măcinate, 1 lingură de zahăr, 1 lingură de smântână și 3 picături de ulei esențial de mentă.
Această cremă elimină murdăria și celulele moarte de pe piele, îmbunătățește aspectul pielii uscate, hrănește țesutului cutanat și împiedică dezvoltarea bacteriilor.
După exfoliere se poate aplica o mască hidratantă și hrănitoare pe piele. Exfoliantul curăță pielea, deschide porii și favorizează pătrunderea substanțelor active din masca cu efect calmant pentru piele.
Uleiul vegetal
Uleiul vegetal este un tratament bun pentru protejarea pielii de frigul iernii. Dacă pielea nu are suficiente lipide atunci este predispusă la deshidratare. Prin folosirea de uleiuri vegetale se furnizează lipide pielii și se îmbunătățește bariera hidrolipidică, necesară pentru protejarea împotriva factorilor externi.
Specialiștii recomandă împotriva frigului următoarele uleiuri vegetale:
- Ulei de nucă de cocos – Are efect de hidratare, deci este recomandat pentru pielea uscată; are efect antibacterian, antiviral, miroase bine, conferă pielii mai multă strălucire și ajută la curățarea tenului
- Ulei de avocado – Are substanțe nutritive sănătoase (ex. lecitină, vitamina B, C, E, K, magneziu, seleniu, acizi grași esențiali); are efect benefic asupra sistemului imunitar, nervos și asupra metabolismului energetic; ajută la protecția celulelor de stresul oxidativ, este recomandat pentru pielea uscată și normală
- Ulei de migdale dulci – Conține vitamina E, potasiu, zinc, proteine și acizi grași mononesaturați; are proprietăți antiinflamatorii, face pielea mai frumoasă și mai luminoasă, ameliorează petele întunecate, erupțiile cutanate și eczemele, reduce cearcănele, hidratează pielea uscată și combate ridurile
- Ulei de jojoba – Ajută la reglarea sebumului din piele, îmbunătățește aspectul tenului.
Tratament cu ulei de iasomie și migdale
Pentru acest tratament se realizează un amestec din 2 linguri ulei de semințe de măceșe, 2 linguri ulei de migdale, 5 picături de ulei de iasomie și 5 picături de ulei de paciuli.
Acest preparat se aplică prin masaj pe față cu vârful degetelor, câte puțin, în fiecare zi. Tratamentul ajută în caz de piele uscată, la hidratarea acesteia, eliminarea semnelor îmbătrânirii, a ridurilor, roșeții, mâncărimii și chiar în ameliorarea acneei și a infecțiilor cutanate. Prin folosirea lui, pielea devine mai suplă, mai frumoasă, cu un aspect vizibil întinerit.
Tratament pentru pielea sensibilă
Pielea sensibilă poate suferi de mâncărime, roșeață și chiar iritații din cauza gerului. Persoanele care au pielea sensibilă ar trebui să utilizeze creme speciale pentru acest tip de ten. De regulă, simptomele sunt create din cauza producției inadecvate de sebum de către glandele sebacee și astfel apare incapacitatea pielii de a se proteja de substanțele chimice dăunătoare sau de factorii externi din mediu.
Prin folosirea unei creme hidratante se pot calma simptomele pielii sensibile. Indicat este să se folosească creme hidratante care sunt hipoalergenice, care nu au conservanți (ce pot irita pielea), care au substanțe naturale ce pot calma reacțiile alergice. Foarte bune sunt cremele care conțin vitamina A, C și E.