Portocala (Citrus sinensis) este fructul unui arbore pitic, originar din Asia, care face parte din familia Rutaceae.
Acest arbore poate ajunge la inaltimea de 5-7 m, are ramurile spinoase si coroana rotunda. Frunzele sunt lucioase, lungi de 10 cm, de forma eliptica, prezinta aripioare pe petiol. Florile sunt foarte parfumate, de culoare alba, cresc in buchete de doua pana la sase flori, infloresc primavara. Fructele sunt mari, portocalii sau rosiatice, apreciate in toata lumea pentru ca sunt gustoase si bogate in vitamine.
Ce contine portocala?
- Acest fruct este foarte bogat in vitamina C, vitamina B, vitamina A.
- Minerale: magneziu, calciu, fosfor, sodiu, potasiu.
- Oligoelemente: fier, zinc, cupru, brom si mangan.
- Coaja de portocala are o esenta bogata in limonen si citral.
- Miezul si pulpa fructului contin: glucide, apa, acizi, celuloza, poteine, hidrati de carbon.
- De asemenea portocala este bogata in acizi: citric, malic si tartric.
Preparate din portocala
- Fructul se consuma ca atare, pentru uz intern.
- Suc de portocale – Se beau doua sau trei cani pe zi, intre mese. Se consuma proaspat, pentru ca se altereaza destul de repede.
- Marmelade si jeleuri – Se prepara din pulpa si miezul de portocala si sunt foarte digestibile.
- Decocot de coaja de portocala – Se lasa la macerat cojile de la 5-6 portocale in jumatate litru de alcool timp de doua saptamani. Apoi se adauga 2 l de vin alb si 500 g zahar. Se filtreaza, se pastreaza o saptamana si apoi se consuma.
- Infuzie – Se pune o lingurita de coji uscate la o cana de apa fierbinte si se lasa la infuzat un sfert de ora.
Remedii cu portocala
- Gripa, raceala – Se bea seara la culcare suc de portocale, care se prepara astfel: o portocala, doua lingurite de zahar, un pahar de rom si apa fierbinte.
- Obezitate – Se recomanda urmatorul preparat: o portocala si trei lamai se taie felii, apoi se pun la fiert in ½ l apa timp de 8-10 minute. Se adauga doua lingurite de miere de albine si se fierb inca 5 minute. Se strecoara, se lasa la racit si se beau trei pahare in fiecare zi.
- Persoane in covalescenta – Se face o infuzie din 40 g coji de portocala uscata si dafin 15 g.
- Tulburari hepatice, gastrice si intestinale – Sunt recomandate marmeladele din portocale care sunt foarte digestibile.
- Anemie, astenie fizica si intelectuala – Se consuma fructul ca atare deoarece are un continut bogat de vitamine si minerale. Portocala este un bun remineralizant, intareste sistemul imunitar.
- Intarzie procesul de imbatranirea organismului – Sunt recomandate zilnic 2 pahare de suc de portocale.
- Infectii, boli infectioase – Sunt recomandate sucuri si infunzii de portocale.
- Diabet – Se consuma fructul proaspat.
- Dermatoze, eczeme, stomatite, gingivite – Portocala este un bun regenerator al tegumentelor si celulelor. Este indicata atat pentru uz intern, cat si pentru uz extern.
- Fragilitate capilara, tendinte hemoragice – Sucul de portocale proaspete are efect antihemoragic si este un bun fluidifiant sanguin.
- Insomnie – Un remediu bun sunt florile de portocal.
- Boli de nervi, dureri musculare – Portocala este un excelent tonic muscular si al sistemului nervos.
- Constipatie – Acest fruct are proprietati diuretice si laxative.
- Foliculita, acnee – Se aplica local coaja de portocala sub forma de cataplasme. Acest fruct are rol cicatrizant, inlatura roseata, lasa pielea catifelata si neteda.
- Ateroscleroza – Un remediu bun este sucul din portocale.
- Febra – Portocala are proprietati febrifuge, stimuleaza imunitatea pasiva.
- Subtiaza sangele, imbunatateste circulatia – Sunt indicate sucurile datorita continutului mare de vitamina C.
- Creste apetitul si ajuta la depunerea calciului in oase – Portocala contine Ca, vitamina B, C si multe minerale.
- Combate ridurile si tonifica pielea – Se aplica miez de portocala pe piele si se tine un timp de 15 minute. Este indicata pentru tenul sensibil.
- Obosela, migrene, stari de stres, de nervozitate – Acest fruct are rol detoxifiant, racoritor, reda optimismul, are efect de curatare a organismului.
Alte utilizari
- Gentile din piele si incaltamintea se pot freca cu o coaja de portocala pentru a le da stralucire.
- Pentru aromatizarea prajiturilor se folosesc coji de portocale uscate la soare si pastrate intr-o cutie metalica, sau coaja proaspata rasa de protocala.
- Aroma de portocala indeparteaza moliile, de aceea se tine cateva zile in dulap o portocala intepata cu niste cuisoare.
- Portocala este utilizata ca mirodenie pentru diferite mancaruri sarate sau dulci.
Foarte, foarte util articolul!