Presopunctura

0
328
Presopunctura

Presopunctura este, alaturi de acupunctura, una dintre terapiile naturale din ce in ce mai utilizate. Este bine cunoscuta ca fiind o metoda terapeutica nemedicamentoasa, ce consta in masarea unor puncte cu varful degetului, cu varful rotunjit al unui stilou sau cu un betisor de lemn. Aceste puncte sunt aceleasi care in acupunctura sunt stimulate cu ace, sau in alte practici cu unde sonore, raze laser, caldura locala, curenti electrici speciali. Masarea acestor puncte sau stimularea lor prin alte metode poate echilibra energiile canalizate in organismul nostru, ajutand astfel la dobandirea sau consolidarea sanatatii.

Presopunctura este, se pare, o varianta a micromasajului chinezesc. Aceasta practica este una veche, mentionata documentar cu cateva secole inaintea erei noastre. Oricine poate sa o realizeze atata timp cat stie care este pe corp harta punctelor. Practicarea acestui timp de masaj local incepe asadar cu localizarea punctelor, ce se poate face si cu ajutorul unor repere anatomice, prin masurare.

Unitatea de masurare cel mai des folosita este cm, dar unele materiale vorbesc si despre cun (unitate de masurare chinezeasca, unde un cun este egal cu grosimea degetului mare, 1.5 cun este egal cu grosimea degetului aratator si mijlociu, iar 3 cun cu grosimea ultimelor patru degete).

Presopunctura presupune mai multe metode de stimulare ale punctelor energetice. Dupa unii specialisti acestea pot fi in numar de cinci. Daca este utilizat degetul pentru stimulare este important ca unghia sa fie taiata pana la pulpa acestuia.

Astfel nu va incomoda la realizarea masajului si nu va lasa urme in piele. Asadar metodele de realizare sunt urmatoarele:

  1. Presupune aplicarea degetului mare pe punctul pe care dorim sa il masam si se executa o miscare circulara in sensul opus al acelor de ceasornic, rapid si usor, pana la inrosirea pielii; manevra poate fi executata de 50-100 de ori, si contribuie la disparitia excesului de energie din punctul respectiv;
  2. O alta metoda consta in executarea tot cu varful degetului mare a unei miscari circulare, in sensul acelor de ceasornic, miscari energice, rare, sau apasari puternice pe punct, timp de cateva secunde, dupa care urmeaza o pauza de cateva secunde. Numarul repetarilor poate fi acelasi ca in cazul primei metode, insa de aceasta data sunt mobilizate energiile, se face o tonifiere;
  3. Se poate realiza si baterea energica cu varful unui deget pe punctul dorit, de 50-100 de ori, efectul fiind acelasi ca in cazul metodei II;
  4. Acesta metoda presupune executarea unui masaj linear, usor, cu varful unui deget. Spre exemplu, de la extremitatea externa a sprancenei, trecand pe la tampla, si terminad cu ceafa;
  5. Acesta ultima metoda presupune baterea cu palma a regiunii unde se afla punctul, apoi in acelasi loc se executa vibratii cu varful unuia sau a mai multor degete.
Citește și:  Metode de eliminare a negilor

aparate pentru presopunctura

Pentru ca sedintele de presopunctura sa fie o reusita trebuie respectate unele reguli:

  • Incaperea unde realizam masajul trebuie sa fi bine incalzita, mai ales daca presupune decoperirea unor suprafete mari din corp;
  • Pacientul trebuie sa aiba o pozitie comoda, sa fie relaxat;
  • Mainile celui ce executa trebuie sa fie sanatoase, curate, si incalzite in prealabil prin frecare una de alta;
  • In timpul manevrelor de presopunctura sunt interzise alte indeletniciri, precum lectura sau uitatul la televizor;
  • Pielea pacientului unde se afla punctele trebuie sa fie perfect sanatoasa, fara rani sau iritatii, bataturi sau negi;
  • Nu este indicata in cazul in care pacientul sufera de boli grave de inima sau este in stare de ebrietate. De asemenea, nu este recomandata femeilor gravide sau care sunt in perioada de menstruatie;
  • Presopunctura se efectueaza la doua ore dupa masa;
  • Nu se folosesc uleiuri sau creme;
  • Se poate realiza chiar autopresopunctura, unele puncte de pe corp putand fi masate da pacient.

In cazul caror afectiuni este indicata aceasta metoda nonmedicamentoasa? Afectiunile sunt variate si sunt legate de zonele unde sunt localizate punctele. Spre exemplu, masarea celor din zona capului poate ajuta la inlaturarea durerilor de cap, intunecarea vederii, paralizie faciala, boli ale nasului, dureri de dinti, lesin, boli de urechi, astm bronsic, sughit, dureri de gat.

Sunt puncte ale caror masare ajuta la impotenta sexuala sau diaree. Corpul uman este impanzit de astfel de puncte si pentru autopresopunctura este cel mai indicata consulatrea unor harti care sa le explice pozitia si desigur masurarea lor, astfel incat sa poata fi gasite si mai apoi.

Printre avantajele acestei metode se numara si faptul ca nu doar ajuta la prevenirea sau ameliorarea unor afectiuni, dar ajuta si la relaxare. Prin masaj muschii sunt destinsi, astfel inlaturandu-se si stresul si tensiunea din acea zona.

Cele mai multe saloane de masaj din Romania ofera si servicii de presopunctura sau acupunctura. Unele dintre ele merg chiar si la utilizarea de tehnici deosedite si mai putin cunoscute cum este terapia cu Jad sau Maxocombustia (aplicarea pe punctele din acupunctura a unei surse de caldura).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.