Ardeiul – tratamentul universal din gradina

0
417
Ardeiul - tratamentul universal din gradina

Ardeiul poate fi dulce, iute, galben, rosu sau gras, orice soi ramanand la fel de gustos si mentinand la fel de multe proprietati terapeutice pentru organismul uman. Ardeii reprezinta cele mai sanatoase legume ale lunii septembrie, avand o compozitie naturala extraordinara, bogata in vitamine, minerale, antioxidanti si nutrienti benefici pentru organism.

Se recomanda consumul acestor legume in stare cruda, sub forma de suc proaspat sau in salate. Proprietatile lor curative nu se pierd la murare sau coacere. Cura cu ardei este benefica organismului, contribuind la remedierea bolilor de inima, la raceala, reumatism, diabet si la scaderea in greutate.

Ardeiul contine capsaicina, substanta aticoagulanta ce da si culoare legumei, care se gaseste in toate soiurile. Deasemenea, vitamina C si vitamina A se gasesc in cantitati insemnate in tipurile de ardei cunoscute. Beta-carotenul este un antioxidant puternic ce reduce daunele provocate la nivelul arterelor, tesuturilor si nervilor de catre radicalii liberi. Ardeii rosii au o cantitate dubla de vitamina A si C fata de ardeii verzi, iar cei grasi contin si licopen, substanta ce previne cancerul.

Cu ce ajuta vitaminele din ardei?

Vitamina A prezenta in ardeiul gras protejeaza organismul impotriva degenerarii maculare care vine odata cu inaintarea in varsta. 100 de grame de ardei pe zi duce la scaderea cu 50% a riscului de cataracta. In plus, vitamina A protejeaza arterele impotriva colesterolului si previne aparitia diabetului zaharat si a  durerilor articulare. Aceasta ajuta la mentinerea sanatatii pielii si a integritatii mucoaselor, ajutand totodata si la vindecarea tesuturilor lezate. Aceasta vitamina ajuta la digerarea proteinelor in stomac, imbogatind sangele si intarind oasele.

Vitamina A prezenta in ardei ajuta si pe fumatorii care doresc sa scape de viciul lor. Vitaminele B si acidul folic ajuta la formarea hidratilor de carbon din glucoza asimilabila si imbunatatesc metabolismul. Vitaminele B ajuta la formarea hemoglobinei si a  anticorpilor si regleaza sistemul nervos. Vitamina C este pierduta din ardei la fierbere, insa daca ardeiul este consumat crud, vitamina C va ajuta la cicatrizare si la buna functionare a sistemului circulator si a capilarelor sangvine, impiedicand hemoragiile si vanataile. Vitamina C ajuta la cresterea rezistentei la bolile infectioase.

Ardeii – trucuri de slabire

Ardeiul are un continut crescut de fibre care previne cancerul de colon si sporeste viteza de eliminare a toxinelor din organism. Ardeii contin si flavonoide, substante care au rol de reducere a inflamatiilor. Ardeii grasi au o compozitie de 80% apa si sunt foarte buni in curele de slabire, continand doar 25 de calorii la suta de grame. Mineralele care se gasesc in ardei sunt calciu, potasiu, mangan si molibden. Ardeii ajuta foarte mult in scaderea in greutate, continand alcaloizi, substante ce nu se gsesc frecvent in organismele vii si care ajuta la topirea rapida a grasimilor din organism.

Consumul de ardei gras la fiecare masa, impreuna cu o dieta echilibrata, duce la pierderea kilogramelor in plus. In cadrul dietei cu ardei, organismul nu va fi slabit, pentru ca aceasta leguma asigura organismului nutrientii necesari: alcaloizii, vitaminele si sarurile minerale. Dieta pe baza de ardei se manifesta prin salate bogate si suc combinat din ardeiul gras, spanac, mar si morcov.

Pe langa ajutorul dat in dieta, ardeii ajuta si la ameliorarea crampelor si colicilor intestinale. Cei mai eficienti ardei in slabit sunt cei iuti, care prin ingerare, duc la aparitia transpiratiei si la oxidarea rapida a stratului de grasime.

Gogosarii – remediu la durerile de gat

Din familia ardeiului face parte si gogosarul, o leguma cu proprietati medicinale aparte. Gogosarul aplicat sub forma de unguent sau frectii pe partile dureroase sau drept tinctura este eficace in vindecarea durerilor cauzate de artrita, lombalgii sau guta. Uleiul de masline in care au fost pusi la macerat gogosari timp de zece zile este un bun unguent impotriva durerilor de gat si a raguselii, calmand durerile provocate de entorse.

ardei gras

Gogosarii ajuta si la ameliorarea simptomelor de diaree, reumatism si tuse magareasca. Gogosarii murati ajuta la tranzitul intestinal si la arderea rapida a grasimilor, tratand mahmureala cu succes. Cu scortisoara, gogosarii murati ajuta la litiaza renala si la insuficienta renala. Sucul de gogosari combate balonarea si seboreea cand este aplicat pe par.

Citește și:  Laptisorul de matca - un izvor de sanatate

Ardeiul capia nu isi pierde proprietatile nici daca este conservat sau copt, avand cea mai mare cantitate de beta caroten din toate tipurile de ardei. Toate tipurile de ardei sunt sanatoase consumate proaspete, cu pielea intinsa si o culoare intensa fara pete.

Ardeiul gras este contraindicat femeilor insarcinate pentru ca stimuleaza uterul si in cazul alergiilor. Acesta nu este bine tolerat de persoanele care au o fiere sensibila.

Ardeiul iute – izvorul de sanatate din gradina

Ardeiul iute are cele mai multe intrebuintari din punct de vedere medical. Acesta contine capsainocide care accelereaza moartea celulelor canceroase prezente in cancerul de piele, si impiedica inmultirea celulelor specifice cancerului de prostata. Ardeii iuti sunt folositi ca si analgezici naturali, energizant, avand si efect anestezic, actionand si drept anticoagulant.

Ardeii iuti ajuta la tratarea bolilor de inima si la prevenirea acestora, la arderea mai rapida a grasimilor, scade nivelul colesterolului din sange si previne infarctul de miocard. Aceasta leguma este folosita si pentru reducerea riscurilor arterosclerozei, artritei, si ajuta in tratarea astmului, gripei, sinuzitei, bronsitei, la memorare si invatare. Ardeiul iute este recomandat pentru raceala, dischinezie biliara, crampe musculare, reumatism articular sau etilism cronic.

Curele cu ardei iute presupun consumul a 3-4 grame de ardei iute la fiecare masa. Acest ardei macerat este util in tratarea afectiunilor si durerilor reumatismale, insa are si contraindicatii. Ardeii iuti nu ar trebui consumati de persoanele cu hemoroizi, inflamatii intestinale si gastrice sau boli hepatice. Cercetarile arata ca ardeiul iute este util in combaterea diabetului zaharat de tip II si stimuleaza sitemul nervos.

Ardeiul sub forma de praf

Pudra de ardei uscat are proprietati vindecatoare, eliminandu-se astfel acizii ce cauzeaza efecte negative la nivelul organismului. Praful de ardei iute intareste inima, ajuta la regularizarea curgerii sangelui, si vindeca ranile. Praful amestecat cu apa si tras incet pe nas vindeca sinusurile decongestionate. Inspirarea ardeiului iute taiat desfunda nasul. Durerile de gat sunt tratate cu gargara cu praf de ardei iute, iar gingiile sunt mentinute sanatoase daca sunt spalate cu pudra de ardei.

Leacuri babesti cu ardei

Printre leacurile babesti ce includ ardeiul iute se afla cel care spune ca amestecul fiert de o lingura de seminte de ardei iuti amestecata cu doua linguri de apa, miere, se inghite pentru tratarea durerilor de gat si se foloseste si pentru durerile de urechi. Se mai spune si ca ardeiul iute cu rachiu vindeca tusea, calmeaza vezica si durerile de rinichi. Ardeiul pisat consumat in doze mici ajuta la eliminarea calculilor renali. Extremitatile reci trebuie frecate cu tinctura de ardei iute pentru a se recupera circulatia sangvina.

Ardeiul – ingredient pentru infrumusetare

Sucul obtinut dintr-un kilogram de ardei gras consumat inainte de masa ajuta la repararea unghiilor sfarimicioase, a parului degradat, tenului acneic si patat sau porilor incarcati. Cura cu ardei este mai reusita daca sunt aplicate si masti de suc de ardei gras. Ardeiul iute se foloseste de catre persoanele care au probleme in ceea ce priveste caderea parului, indesindu-l. Tinctura de ardei iute nu trebuie sa fie foarte puternica pentru ca poate duce la iritatii. In plus, trebuie avute in vedere leziunile de la nivelul scalpului.

Ardeiul, un ingredient din orice gradina, are multe proprietati benefice organismului, dovedindu-se o adevarata boare de sanatate. Utilizarile sale medicale sunt nenumarate si tintesc portiuni variate ale organismului. Tipurile de ardei care se gasesc pe piata romaneasca ajuta in tratarea, ameliorarea si imbunatatirea conditiei organismului uman, neavand niciun fel de contraindicatii majore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.