Catusa (Ballota nigra), planta medicinala care vindeca insomnia

0
1148
Catusa (Ballota nigra), planta medicinala care vindeca insomnia

Catusa – Ballota nigra – este o planta medicinala cunoscuta sub numele de urzica-neagra. Face parte din familia Lamiaceae (sau Lamiacee) si este originara din Europa, Asia si America de Nord. Planta emite un miros usor neplacut, creste si rodeste mai multi ani la rand, are o radacina foarte persistenta care dezvolta o tulpina noua in fiecare an in lunile de primavara.

Creste de obicei la mariginea padurilor si drumurilor, face parte din flora spontana, are frunzele asemanatoare cu cele de la urzica, sunt dispuse diametral opus pe tulpina, cu marginile dintate, cu perisori pe suprafata lor, cu flori violacee sau rozii-purpurii asezate in partile superioare ale tulpinei, de jur imprejurul acesteia. Planta infloreste din luna iunie pana in octombrie, de regula prefera zonele insorite si partial umbrite.

De la catusa se recolteaza varfurile inflorite ale plantei chiar la mijlocul verii, se usuca in locuri uscate, bine aerisite, ferite de razele puternice ale soarelui si apoi se pastreaza in saculeti de panza sau hartie. Partea aeriana a plantei, florile si frunzele au un continut de amine biogene, ulei eteric, saruri de potasiu, tanin, substante flavone, mucilagi, etc.

Citește și:  Dalacul (Paris quadrifolia), planta ce ajuta in tratamentul nevralgiilor

Inca din Antichitate planta era apreciata pentru proprietatile ei curative, ea fiind utilizata indeosebi in tratarea plagilor cauzate de muscaturile de animale, de caini turbati, etc. De asemenea, prin proprietatile sale astrigente, expectorante, antispastice, vomitive, sedative si calmante era considerata ca fiind un bun remediu in cazuri de bronsita, depresii nervoase, isterie, insomnie, anxietate, la calmarea tusei, reglarea menstruatiei si eliberarea cailor respiratorii. Nu este recomandata persoanelor care sufera de parkinson deoarece are efect de sedativ.

Catusa este folosita sub forma de infuzie sau decocot si poate fi combinata cu alte plante medicinale – tei, anason sau musetel – pentru a se ameliora gustul si mirosul sau neplacut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.