Top 5 cele mai otravitoare ciuperci din lume

1
3190
Top 5 cele mai otravitoare ciuperci din lume

Sunt persoane care mor pentru ca au mancat ciuperci otravitoare pe care nu le-au cunoscut si le-au considerat comestibile. Acestea nu pot fi numite persoane fara experienta pentru ca daca ar fi asa nu ar consuma ciuperci pe care nu le cunosc, ci mai degraba sunt pesoane ignorante, inconstiente, care isi asuma un risc de a consuma ciuperci despre care nu stiu nimic sau le considera ca ar putea fi bune pentru a fi mancate.

Un minim de prudenta si de bun simt i-ar ajuta pe oameni sa nu-si asume riscul de a manca ciuperci oarecare, pe care nu le cunosc si care prin ingestie le-ar putea pune viata in pericol.

In fiecare an apar numeroase cazuri de intoxicatii cu ciuperci in diferite regiuni de pe glob. In Europa s-au semnalat in jur de 10 000 de cazuri de otravire cu ciuperci. Din toate speciile de ciuperci de pe continentul european majoritatea sunt comestibile si doar 50 de specii sunt toxice pentru organism.

Deci un procent destul de mic de ciuperci pot provoca otravire puternica si chiar duce la deces daca sunt ingerate. Ciuperca l-a ajutat pe om la descoperirea penincilinei, dar pe de alta parte poate fi fatala pentru om daca are substante otravitoare in compozitia ei, poate sa-i provoace efecte halucinogene.

In cele ce urmeaza va prezentam un Top 5 cele mai otravitoare ciuperci din lume care pot duce la deces daca sunt ingerate.

1. Amanita Verna este o ciuperca otravitoare care prin ingestie duce la intoxicatii foarte puternice si la moartea persoanei respective. Doar 50 g de ciuperci Amanita Verna poate ucide un adult si doar 25 g de astfel de ciuperci pot duce la moartea unui copil. In 90% din cazurile cu intoxicatii cu ciuperca Amanita Verna tratamentul nu a dat rezultate, s-a ajuns la deces.

Ciuperca poate fi recunoscuta dupa aspectul ei alb si mirosul placut. Creste in padurile de foioase, de stejari, castan si fag atat in lunile de primavara cat si in cele de toamna. Mai rar apare in padurile de conifere.

Galerina Marginata
Galerina Marginata

2. Galerina Marginata este o ciuperca care creste in Europa, Asia, America de Nord si mai ales in emisfera nordica. Prefera padurile de conifere, are un colorit maroniu si creste de obicei toamna pe langa buturugi. Are un mare continut de toxine mortale, este o ciuperca extrem de otravitoare. Daca este ingerata chiar si in cantitati mici poate provoca stari de greata, diaree, varsaturi, intoxicatii grave, hipotermie si se ajunge la moarte daca nu se acorda un tratament de urgenta.

Citește și:  Ciuperca Chaga (Inonotus obliquus) ajuta la vindecarea bolilor maligne

3. Entoloma Sinuatum este o ciuperca toxica si otravitoare, prin ingerare poate provoca moartea mai ales la copiii si persoanele in varsta care au sistemul imunitar al organismului mai scazut. Ciuperca prefera padurile de foioase, mai ales cele de fag si stejar si creste atat toamna cat si primavara, in locuri umede, pe langa buturugi de lemn de esenta tare, in orice tip de sol dar mai ales cel calcaros.

Principalele simptome pe care le da la persoanele care consuma astfel de ciuperci sunt: stari de greata si varsaturi, probleme acute la nivel gastro-intestinal, diaree, dureri mari de cap, dificultati respiratorii, ameteli si dureri de burta.

4. Cortinarius Orellanus este o ciuperca ce contine orellanina – o toxina puternica, otravitoare si letala. Daca este ingerata poate provoca intoxicatii grave care necesita spitalizare de luni de zile si in multe cazuri pot duce la decesul persoanei. Simptomele care apar in prima faza sunt: senzatia acuta de sete, stari de greata si voma, oboseala generala mare. Apoi apar dureri mari de cap, frisoane, dureri musculare si dureri puternice de rinichi. Conform statisticilor, in 10 % din cazuri s-a ajuns la complicatii la nivelul rinichilor, la transplant renal sau deces.

5. Amanita Phalloides este o ciuperca extrem de otravitoare care creste in lunile de vara si toamna, dupa perioada ploioasa. Prefera padurile de ses, de fag, castan, alun, in general cu arbori care au lemnul de esenta tare. Nu creste deloc in padurile de conifere. Doar o cantitate de 30-50 g de ciuperci Amanita Phalloides poate duce la decesul unui om.

Oricat de mica ar fi cantitatea de ciuperca ingerata, ea va produce probleme mari la rinichi si ficat, de multe ori iremediabile, astfel incat se ajunge la necesitatea unui transplant de ficat sau rinichi pentru supravietuire. Pana in prezent nu se cunoaste nici un antidot pentru otrava acestei ciuperci care sa fie destul de eficient. Coloritul ciupercii poate varia de la verde-pal sau verde-masliniu la alb.

Are palaria de 5-15 cm, rotunda, cu lame albe si piciorul gri-masliniu, lung de 8-15 cm si gros de cel mult 2 cm. Este cunoscuta si cu numele de ,,potir al mortii”. Cercetatorii au demonstrat ca toxicitatea ciupercii nu se reduce prin fierbere, uscare sau congelare. Dintre toate ciupercile otravitoare, aceasta specie de ciuperca a provocat cele mai multe intoxicatii fatale din lume.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.